Güncel

Halkevleri: AKP iktidarına dur demenin zamanı geldi

Halkevleri, "Güvenceli çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz" adıyla bir kampanya başlatıyor.

13 Ekim 2020 Saat: 10:40
Halkevleri: AKP iktidarına dur demenin zamanı geldi
Halkevleri: AKP iktidarına dur demenin zamanı geldi

Halkevleri kampanya duyuru açıklamasında "AKP'nin iktidarını devam ettirmek için yoksulların, emekçilerin, işçilerin sırtına basmasına, kanları üzerinden iktidarını korumasına artık dur deme zamanı geldi. Eşitlik istiyoruz. Adalet istiyoruz. Demokrasi istiyoruz" talebi dile getirildi.

Halkevleri, Genel Merkez binasında "Güvenceli çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz" kampanyasının duyurusunu yaptı. Halkevleri Yönetim Kurulu üyelerinin de katıldığı basın toplantısında kampanyanın içeriğini Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk sundu. 

Nebiye Merttürk, "Bir yanımızda salgın hastalığın bulaşma riski diğer yanımızda salgınla birlikte saldırganlığı giderek artan neo liberalizm ve onun uygulayıcısı bir iktidar var. Salgından kendimizi korumayı başarsak bile ya bir iş cinayetinde ya bir erkek şiddetinde ya da tahrip olan doğanın bir doğal afetinde ölmeye devam ediyoruz" diye konuştu. 

Pandemi bahane eden patronların kazançlarına kazanç kattığını, işçilerin ise çalışma koşullarının her gün biraz daha güvencesiz hale geldiğini söyleyen Merttürk, "AKP, pandemi döneminin başından beri çıkardığı yasa, yönetmelik ve KHK'larla patronların yanında olduğunu gösteriyor. İşlerini korumayı başaran işçiler ise her gün hastalığı kapma riskinin yanında giderek ağırlaşan çalışma koşullarında iş cinayetlerinde ölmeye devam ediyor" dedi.

'YOKSUL HALKIN ÇOCUKLARININ GELECEĞİ YOK EDİLİYOR'
Sağlık Bakanı'nın her gün yaptığı açıklamalarla gerçeklerin üstünü örtbas ettiğini belirten Merttürk, eğitimdeki eşitsizliğe ve adaletsizliğe de dikkat çeken Merttürk, "Parası olan eğitim hizmetlerinden yararlanabilirken yoksul halkın çocuklarının geleceği adeta yok ediliyor. Özel sektörde çalışan öğretmenlerin çalışma koşulları her gün biraz daha zorlaştırılıyor. Özel okul sahibi patronların öğretmenlere yaptıkları dayatmalar, tehditler kendisi de bir özel okul patronu olan Milli Eğitim Bakanı tarafından görmezden geliniyor" dedi.

Konuşmasında savaş politikalarına da değinen Merttürk, "İçeride ve dışarıda savaş politikaları ara vermeden sürdürülüyor. Türkiye'de yaşayan halklar arasında düşmanlığı artırmaya yönelik politikalar izleniyor. Bu yetmiyormuş gibi Ortadoğu'da, Libya'da, Azerbaycan'da, Kıbrıs'ta savaş kışkırtılıyor. Yoksul halkın çocuklarının canları ve kanları üzerinden rant peşinden koşuluyor. Katliamlar ve savaş politikaları bir yönetim biçimini almış durumda" dedi. 

Pandemi sürecinde toplumsal cinsiyet eşitsizliğin derinleşerek kadınların güvencesizleştirildiğini belirten Merttürk, "Uygulanan gerici politikalar kadınlara daha fazla şiddet daha fazla taciz daha fazla ölüm olarak yansıyor. Her gün bir kız kardeşimizi erkek şiddeti sonucu kaybediyoruz" şeklinde konuştu.

'AKP İKTİDARINA DUR DEME ZAMANI GELDİ'
Halkevciler olarak ölmemek, güvenceli çalışmak, insanca yaşamak istediklerini belirten Merttürk, "Ailelerimizi, dostlarımızı, iş arkadaşlarımızı ne salgın yüzünden ne de neo liberal politikalar yüzünden kaybetmek istemiyoruz. AKP'nin iktidarını devam ettirmek için yoksulların, emekçilerin, işçilerin sırtına basmasına, kanları üzerinden iktidarını korumasına artık dur deme zamanı geldi. Eşitlik istiyoruz. Adalet istiyoruz. Demokrasi istiyoruz" dedi. 

"Bugünden itibaren memleketin dört bir yanında aşağıdaki taleplerimizi hayata geçirmek için yola çıkarıyoruz" diyen Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk kampanyaya ilişkin şu talepleri sıraladı:

"- Covid-19 tüm insanlar için yaşamsal bir tehdittir. Sadece çocuklara ve risk grubundaki insanlara sağlanacak koruma ayrıcalıklarına tahammül edebiliriz. Geri kalan herkes için hastalık riski eşitlenmelidir.

- Derhal günlük çalışma süresi 4 saate düşürülmeli, işçinin net ücretinde hiçbir eksiltmeye gidilmemeli, istihdam artırılmalıdır. Vardiyaya bölünebilecek bütün işler 4 saat olarak vardiyalandırılmalı, işe başlangıç saatleri sektör sektör farklılaştırılmalı, işçiler için ulaşım parasız hale getirilmelidir.

- İşten çıkarma tam olarak yasaklanmalı; işçiler, çalışma süreciyle bağlantılı her hangi bir durumda Covid-19 riskiyle karşı karşıya kaldıklarında kıdem tazminatlarını alarak istifa edebilmelidir.

- Ücretsiz izin işçinin rızasına bağlanmalıdır. Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin desteği en az asgari ücret seviyesinde tutulmalı ve geçen süre prim gününe eklenmelidir.

- Uzaktan eğitime erişim şartları tüm öğrencilere sağlanmalı, okullarda yüz yüze eğitimin başlaması için gerekli bilimsel önlemler bir an önce alınmalıdır.

- Kültür, sanat ve eğlence gibi pandemide çalıştırılmayan emekçilere destek sağlanmalıdır.

- Hasta, yaşlı, çocuk bakımı ve eğitim gibi temel hizmetler pandemi koşullarına uygun şekilde kamusallaştırılmalıdır, kadınlar üzerindeki bakım emeği yükü kaldırılmalıdır.

- Kadınların ücret ve gelir düzeyi en az erkeklerin gelir düzeyine getirilmelidir.

- Covid-19 her sağlık çalışanı için 'meslek hastalığı', fiilen iş yerinde çalışan her işçi için de 'iş kazası' sayılmalıdır."

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız