Güncel

Hapishanelerde hak ihlalleri devam ediyor: Kelepçeli muayene dayatması, süngerli oda işkencesi!

Kırıkkale F Tipi Hapishanesi ve Elazığ Hapishanesi'nde hak ihlalleri ve mahkumlara işkence devam ediyor.

30 Kasım 2018 Saat: 10:07
Hapishanelerde hak ihlalleri devam ediyor: Kelepçeli muayene dayatması, süngerli oda işkencesi!
Hapishanelerde hak ihlalleri devam ediyor: Kelepçeli muayene dayatması, süngerli oda işkencesi!

OHAL sonrasında hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri had safhaya çıkarken, Kırıkkale F Tipi Hapishanesi’nde müvekkili Orhan Namlı ile görüşmeye giden avukat Ayşegül Çağatay müvekkilinin ve arkadaşlarının gardiyanlar tarafından dövüldüğünü, revir doktorunun vücuttaki izleri gördüğü halde kayda geçirmediği ve rapor almak üzere hastaneye sevk etmediğini söyledi.

Cumhuriyet’ten Zehra Özdemir’in haberine göre daha önce de sıklıkla yaşanan hak ihlalleriyle ve işkencelerle gündeme gelen Kırıkkale F Tipi Hapishanesi’nin koridorlarından işkence seslerinin yükseldiği yönünde bilgiler geldiğini söyleyen Çağatay, müvekillerinin ters kelepçe takılarak süngerli odaya atıldıklarını belirtti.
Kelepçeli muayene dayatması!

Çağatay hastane sevklerinin çok geç çıkartıldığını belirterek tüm engelleri aşıp doktor karşısına çıkabilen mahkûmlara da kelepçeli muayene dayatıldığını söyledi ve insana yaraşır şekilde muayene olmak isteyen mahkûmların taleplerinin olumsuz karşılandığını belirterek, “Doktor kelepçeyi açtırmak istediğinde, jandarma tutanak tutacağını söyleyerek buna engel olmaktadır. Bu açıkça insan haklarına ve İstanbul Protokolü’ne aykırı bir durumdur. Tüm bu anlatılan dayatmalar ile müvekkillerin tedavi hakkı gasp edilmektedir” dedi.

Elleri ve ayakları kelepçeli süngerli oda işkencesi

Ayrıca Çağatay, “Kendisine gelen kargoyu almak için hücresinden çıkarılan müvekkilinin arkadaşı Mehmet Özdemir dönüşte oturma eylemi yaptığını ve gardiyanın boğazına sarıldığını ve tekmelemeye başladığını söyledi. Müvekkilimin arkadaşları Murat Yüksel’i ve Nazım Şafak Korkmaz’ı elleri ve ayakları kelepçeli 3 saat süngerli odaya atmışlar” dedi. Koridorlardan işkence sesinin geldiğini de belirten Çağatay, “Sesleri dinlediğimi fark eden gardiyanlar, sesleri duymayayım diye şarkı söylemeye ve ıslık çalmaya başladı” ifadelerini kullandı.

Kürtçe yazılan hiçbir şey verilmiyor!

Elazığ Hapishanesi’nde Medeni Onar ise Kürtçe yazılan hiçbir şeyin kendilerine verilmediğini belirterek, “Kitaplarımız bakanlık onaylı olmasına rağmen verilmiyor. Bu kitaplar Kürtçe olduğu için cezaevi idaresi tarafından keyfi olarak verilmiyor. Sadece kitap değil Kürtçe müzik notası, şiir de aralarında bulunmaktadır. Amaçları Kürt dil ve kültürünü yasaklamaktır” dedi.

Bu ilk değil

Kırıkkale F Tipi Hapishanesi’nde daha önce de sıklıkla hak ihlalleri yaşandığı haberleri gündeme gelmiş, hasta tutuklu ve hükümlelerin “tekli ring” uygulaması ile hastaneye götürüldükleri ve bu durumu protesto edenlere hapishane hekimleri tarafından sevk yazısı yazılmadığı öğrenilmiş bunun yanı sıra hapishane berberinde makasın yasaklandığı, tek tip tıraşın dayatıldığı, mahpusların hastanelerde kelepçeli muayene yapılmasına zorlandığı belirtilmişti. Sık sık hak ihlalleri yaşanan Kırıkkale F Tipi Hapishanesi’nde “özel günler” haricinde mahpuslara kitap gönderimi yasaklan

ış, metal çatal-kaşıklar ve televizyon sehpaları toplatılmıştı.

Direnenlere soruşturma!

1 yıla yakın zamandır Kırıkkale F Tipi Hapisahnesi’nde olan ve kelepçeli muayene dayatmasına karşı çıktığı için jandarmalar tarafından işkenceye maruz bırakılan Devrimci Gençlik Dernekleri Genel Sekreteri Berkay Ustabaş’a soruşturma başlatılmış daha önce ise Mart ayında yapılan açık görüş sonrası yine Berkay Ustabaş ve beraberindeki tutsaklar, “adettendir” denilerek gardiyanlar tarafından darp edilmiş; hapishane yönetimi saldırıya uğrayan siyasi tutsaklara “görevi başındaki memura direnmek” iddiasıyla soruşturma başlatmış ve bu soruşturmanın sonucunda Ustabaş’ın da aralarında bulunduğu tutsaklara 1 ay görüş ve iletişim cezası verilmişti.

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız