Güncel

Hasta mahkûmlara ‘Adli Tıp’ işkencesi

CHP'li Emir, İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun hasta tutuklarının başvuruların yüzde 69’una hala yanıt verilmediğini söyledi.

14 Temmuz 2016 Saat: 13:56
Hasta mahkûmlara ‘Adli Tıp’ işkencesi
Hasta mahkûmlara ‘Adli Tıp’ işkencesi

Yasaya dayalı olarak ceza ertelemesi isteyen hasta ve sakat mahkumların başvurularının sadece yüzde 31’inin sonuçlandırılabildiğini belirterek, “Bu başvuruları tek bir kurum sonuca bağlıyor o da İstanbul Adli Tıp Kurumu. Hayati önemdeki böyle bir konuda başvuruların yüzde 69’unun hala sonuçlandırılmamış olması işkence değil de nedir?” şeklinde konuştu.


Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’da yapılan değişiklik 30 Ocak 2013’te cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak yürürlüğe girmişti. Yapılan düzenlemeyle; “Ağır bir hastalık veya sakatlık nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettirememe” hâli de, hapis cezasının ertelenmesi nedenleri arasına alınmıştır. Buna göre; maruz kaldığı ağır bir hastalık veya sakatlık nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyen ve toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmayacağı değerlendirilen mahkûmun cezasının infazı, iyileşinceye kadar geri bırakılabilecektir.


Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Murat Emir bu bilgiler ışığında Adalet Bakanlığı’na bilgi edinme başvurusunda bulundu. Adalet Bakanlığı’ndan verilen yanıtta, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten 30 Haziran 2016 tarihine kadar hakkında ceza tehiri (erteleme) işlemi başlatılan hükümlü ve tutuklu sayısının 7373 olduğu; bunlardan cezası tehir edilenlerin sayısının 703, ceza tehiri Adli Tıp Kurumu kararına göre reddedilenlerin sayısının ise 1547 olduğu bildirildi. Bakanlığın verdiği yanıta göre, 5123 hasta hükümlü ve tutuklunun başvurusu halen değerlendirme aşamasında; başvuruların % 69’u halen sonuçlandırılmamış durumda. Bunun başlıca nedeni, yine ilgili yanıttan anlaşılacağı üzere, değerlendirmelerin sadece ‘adli tıp’ta yapılıyor olması.

“İşkence değil de nedir?”

CHP’li Murat Emir, gönderilen yanıta ilişkin “Adalet Bakanlığı, devlet ve üniversite hastanelerine güvenmiyor olacak ki, bu kuruluşlara değerlendirme yetkisi vermekten halen kaçınıyor. Bu başvuruları tek bir kurum sonuca bağlıyor o da İstanbul Adli Tıp Kurumu. Hayati önemdeki böyle bir konuda başvuruların yüzde 69’unun halan sonuçlandırılmamış olması işkence değil de nedir?” dedi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız