Güncel

"Hasta Mahpus Cihat Özdemir Serbest bırakılsın!"

F Oturması’nın 403’ncü haftasında Kırıkkale F Tipi Kapalı kalan hasta tutuklu Cihat Özdemir’in serbest bırakılması istendi.

15 Aralık 2019 Saat: 01:32
"Hasta Mahpus Cihat Özdemir Serbest bırakılsın!"
"Hasta Mahpus Cihat Özdemir Serbest bırakılsın!"

Türker Demirci

İSTANBUL

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun hasta tutukluların serbest bırakılması talebiyle Galatasaray Meydanı’nda yapmak istediği F Oturması’nın 403’ncü haftası, polis tarafından engellendi. Engelleme üzerine açıklama, İHD İstanbul Şubesi önünde yapıldı. Hasta tutukluların fotoğraflarının taşındığı eylemde, ‘Tecrit öldürür dayanışma yaşatır’ ve ‘Hasta mahpus Cihat Özdemir serbest bırakılsın’ pankartları açıldı.

İHD Hapishaneler Komisyonu Üyesi Mehmet Acettin, insanca yaşamaya çalıştıkları coğrafyada her gün hak ihlalleri ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Türkiye’de yaşanan insan hakkı ihlallerinin her geçen gün artarak devam ettiğini belirten Acettin, “Devletin dışarıda yaptığı işkence ve zulümleri açıkça görebildiğimiz bugünlerde, hapishanelerde gerçekleşen hak ihlallerini tahmin etmek de zor değil. Bizler insan hakları savunucuları olarak içeride ve dışarıda onurumuzla ve haklarımızla yaşamak istiyor, bunun için mücadele ediyoruz” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun Cihat Özdemir'in durumuna ilşkin açıklamada şöyle denildi:

“CİHAT ÖZDEMİR’İN DURUMU KRİTİK AŞAMADA”

Bu hafta 403.'sünü gerçekleştirdiğimiz F oturmasında hasta mahpus Cihat Özdemir’in durumunu sizlerle paylaşacağız.

1969 Çorum doğumlu Cihat Özdemir, 2001 yılından beri mahpustur. Kırıkkale F Tipi Kapalı hapishanesinde tutulan Cihat Özdemir, 15 temmuz 2018’den 21 Ağustos 2019 tarihine kadar iki kez yapılan  MR görüntülemede  tiroid bezinde nodül tespit edilmesine rağmen tedavi edilmemiş, 21 Ağustos 2019 tarihinde yapılan  ultrason sonucunda tiroidde görülen 12x13 mm ‘lik nodül için  biyopsi kararı alınmıştır. 23 Eylül 2019 tarihinde biyopsi yapılmış, 1 Ekim 2019 tarihinde patoloji raporuna göre tiroid kanseri teşhisi konulmuştur. Acil olarak ameliyat önerilmiş, 17 Kasım 2019’da tedavi amaçlı olarak ameliyat edilmek üzere Ankara Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirilmiştir. Ameliyat öncesi yapılan tetkiklerde beyinde ve tükürük bezinde  lezyon bulunması nedeniyle yeniden biyopsi yapılması gerekli görüldüğünden, tetkikler bitinceye kadar Sincan 1 Nolu F Tipi Kapalı hapishanesine götürülmüştür. Süreçten anlaşıldığı üzere, Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesinde muayene ve tetkiklerinin yapılmaması sebebiyle teşhis ve tedavisi geciktirilmiş ve kanseri tehlikeli bir evreye girmiştir. Ameliyat geçtiğimiz hafta içinde gerçekleşmiş olmasına rağmen 2 senelik bir aksama süreci sebebiyle kanserin yayılma tehlikesi mevcut olup Cihat Özdemir’in durumu kritikliğini korumaktadır.

Kanser süreci dışında, sağ böbreğinde 8 milimetrelik nodül, sol böbreğinde lezyonlar, sağ epididimde 3-4 milimlik kist gibi bazı görüntüleme yöntemleri ile saptanmış bazı lezyonlar daha bulunmaktadır. Pankreası çalışmadığından sindirim bozukluğu, kalbinde mitral yetmezlik ve çarpıntı midesinde kronik gastrit ve kronik duodenit, kronik derin venöz yetmezlik ve venöz reflü gibi başka tanı ve yakınmaları mevcuttur.  

“HASTALIKLARI KAYITLARA GEÇMEMİŞTİR”

Bunlara ek olarak neredeyse 1 senedir kesintisiz kulak akıntısı bulunmaktadır, akıntı çok fazlalaştığı dönemlerde kan gelme durumu söz konusudur.  Hastaneye götürüldüğü zaman doktora; kronik otit olduğunu, ilaç tedavisinin olmadığını ve ameliyat ile kulak kemiğinin tıraşlanması gerektiğini aktarmış olmasına rağmen, kendisine damla yazılıp geri gönderilmektedir. Hastalıkları nedeniyle Kırıkkale ve İstanbul Adli Tıp Kurumu'na sevk yapılmış ancak hastalıkları tam olarak kayıtlara geçmemiştir.

Bizler insan hakları savunucuları ve hapishane komisyonu olarak, sağlık hakkı, kaldığı ceza infaz kurumu ve sevk edildiği hastaneler tarafından ihlal edilen hasta mahpus Cihat Özdemir’in ve tüm ağır hasta mahpusların serbest bırakılmasını istiyoruz."

“ABİMİN TEDAVİSİ YAPILMIYOR”

Acettin’in ardından söz alan Özdemir’in kız kardeşi Elif Özdemir, ağabeyinin son durumunu aktardı. Ağabeyinin uzun bir süredir kanser olduğunu ancak gerekli tedavilerinin yapılmadığını dile getiren Özdemir, abisinin hastaneye götürüldüğünde de hastane doktorunun yeterli ilgiyi göstermediğini kaydetti. Gerekli şikayetleri yaptıklarını ifade eden Özdemir hasta tutukluların bir an önce serbest kalması gerektiğini ifade etti.

FOTOĞRAFLAR: KERİM EREN

Görüntünün olası içeriği: 6 kişi, Hasan Karakoç dahil, ayakta duran insanlar ve yazı

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, Hasan Karakoç, Sevim Kalman ve Naci Dolunay dahil

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, sakal

Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, Tülay Yıldırım Ede dahil, açık hava

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, Ayla Mamati dahil, yazı

Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, Hilmiye Öz dahil, yazı

Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, Hilmiye Öz dahil, sakal

Görüntünün olası içeriği: 23 kişi, Tülay Yıldırım Ede, Hasan Karakoç, Sevim Kalman, Naci Dolunay, Selah Ozakin ve Solmaz Açıkkol dahil, gülümseyen insanlar

Görüntünün olası içeriği: 23 kişi, Süleyman Aktaş, Türker Demirci, Tülay Yıldırım Ede, Mehmet Acet Kara, Hasan Karakoç ve Sevim Kalman dahil, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, sakal ve yazı

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, Sevim Kalman dahil, yazı

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, yazı

Görüntünün olası içeriği: 18 kişi, Süleyman Aktaş, Türker Demirci, Tülay Yıldırım Ede, Mehmet Acet Kara, Hasan Karakoç ve Sevim Kalman dahil

Görüntünün olası içeriği: 7 kişi, gülümseyen insanlar

Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, Sevim Kalman, Naci Dolunay ve Selah Ozakin dahil, sakal, yazı ve yakın çekim

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız