Güncel

Hasta mahpus Kerim Altınmakas serbest bırakılsın I Hasta tutsaklar serbest bırakılsın

Tutuklu yakınları ve İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 465. F Oturmasında bu hafta İzmir Kırıklar 1 Nolu F Tipi Hapishanesinde tutulan Kerim Altınmakas'ın durumunu paylaştı.

20 Şubat 2021 Saat: 16:27
Hasta mahpus Kerim Altınmakas serbest bırakılsın I Hasta tutsaklar serbest bırakılsın
Hasta mahpus Kerim Altınmakas serbest bırakılsın I Hasta tutsaklar serbest bırakılsın

AÇIKLAMANIN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ!

https://youtu.be/UYAk2iZBb2E


Tutuklu yakınları ve İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi  Hapishane Komisyonu tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

Hapishanelerdeki hak ihlalleri salgın sürecinde giderek artmış, artan işkence, kötü muamele, tecrit uygulamaları mahpuslar için hayatı dayanılmaz hale getirmiştir. Bununla beraber, salgına karşı önlemlerin yetersizliği, hatta salgının yayılmasına imkan yaratan uygulamalar nedeni ile hapishanelerdeki vaka sayıları her geçen gün artmakta, mahpusların sağlık hakkı yanında yaşam hakları da ağır risk altına sokulmaktadır.

Mahpusların sağlık ve yaşam haklarının korunabilmesi için; temizlik kitlerinin mahpuslara ücretsiz verilmesi, yeterli beslenme imkânlarının sağlanması, tedavi hakkına erişim önündeki engellerin kaldırılması, hücre tipi ya da kalabalık karantina uygulamalarına son verilmesi ile birlikte;  salgının etkileri, alınan önlemler,  hasta ve vefat sayıları konusunda kamuoyunun düzenli olarak bilgilendirilmesi, risk altındaki mahpuslara aşı önceliğinin sağlanması, salgın sürecinde ağır hasta ve risk grubunda bulunan mahpusların serbest bırakılmaları gerekmektedir. 

İzmir Kırıklar 1 Nolu F Tipi Hapishanesinde tutulan Kerim Altınmakas'ın durumunu sizlerle paylaşacağız.

Ailesinin verdiği bilgiye göre; 17 Ocak 2021 tarihinde tutuklanan ve halen İzmir Kırıklar 1 Nolu F Tipi Hapishanesi’nde  tutulan  65 yaşındaki Kerim Altınmakas, tutuklanmadan önce kalp krizi geçirmiş, yapılan anjioda  ana damarlardan birinin %100, diğerinin ise % 80 tıkalı olduğu saptanmıştır. 

Öncesinde prostat ve fıtık ameliyatı da olan Altınmakas’ın; omur kaymasi, hipertansiyon, yüksek kolesterol, diz eklemlerinde sıvı kaybı, astım bronşit, kalınbağırsakta kitle rahatsızlıkları nedeni ile düzenli kontrol ve tedaviye ihtiyacı bulunmaktadır. Ancak pandemi nedeniyle, gerekli kontrol ve tedavileri yapılamamakta bu durum sağlığını ve yaşamını tehdit etmektedir.

İnsan hakları savunucuları olarak;Kerim Altınmakas ve diğer tüm hasta mahpusların  Covid 19 salgınının yarattığı ağır risk de gözetilerek tedavi ve sağlığa erişim haklarının korunması amacıyla tedavileri sağlanıncaya  ve salgın riski son buluncaya kadar cezalarının infazına ara verilerek, serbest bırakılmaları için yetkilileri göreve çağırıyoruz.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız