Güncel

Hasta mahpus Seyran Demir Adalet Bakanlığı'nın harekete geçmeli

HDP Milletvekili Abdullah Zeydan, hasta mahpus Seyran Demir ile ilgili verdiği önergenin reddedildiğini, Adalet Bakanlığının harekete geçmesi gerektiğini açıkladı.

23 Nisan 2018 Saat: 18:47
Hasta mahpus Seyran Demir Adalet Bakanlığı'nın harekete geçmeli
Hasta mahpus Seyran Demir Adalet Bakanlığı'nın harekete geçmeli

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, hasta mahpus Seyran Demir ile ilgili verdiği önergenin reddedildiğini, Demir’in durumuyla ilgili Adalet Bakanlığının harekete geçmesi gerektiğini açıkladı.

Bianet’in haberine göre; Zeydan’ın tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Hapishanesi’nden yaptığı yazılı açıklamada, önergedeki bilgilerin hak örgütlerinin raporlarına dayanılarak hazırlandığı ifade edildi:

“Hasta mahpus Seyran Demir ile ilgili, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına sunduğumuz yazılı soru önergesi işleme konulmadı, reddedildi. Ret gerekçesi olarak ‘kişisel görüş ileri sürülmesi’ gösterildi. Ayrıca Seyran Demir’in hapishanede işkenceye maruz bırakıldığına yönelik iddialar ‘özel yaşama ilişkin konu’ olarak değerlendirildi.

Kanser ve Hepatit B hastası olan Seyran Demir’in sağlık durumuna ilişkin başta İHD olmak üzere birçok insan hakları kurumu rapor hazırladı. Meclis Başkanlığınca keyfi gerekçelerle reddedilen önerge, bu raporlara atıfta bulunularak hazırlanmıştı. 30 kilonun altına düşen, durumu her gün daha da kötüleşen Seyran Demir’in sağlık durumuyla ilgili Adalet Bakanlığı’nı bir an önce harekete geçmeye çağırıyoruz.”

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hapishaneler Komisyonu, hapishanelerde 402’si ağır durumda 1154 hasta mahpus olduğunu açıklamıştı.

Tedavisi sürerken tutuklandı, birçok kez sürgün edildi!

Tarsus T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde tutuklu bulunan, 30 yaşındaki Seyran Demir, ilik kanseri ve Hepatit-B hastası. Solunum yetmezliği de bulunan Demir’in tahliye talebi Ocak ayında bir kez daha reddedildi.

İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) mektup yazan Demir, ağzında sürekli yara oluştuğu için mama ile beslenmek zorunda olduğunu, bu sebeple de 35 kiloya düştüğünü anlattı.

Demir, İHD’ye gönderdiği mektupta, “hasta olmasına rağmen hastaneye ring aracı ile götürüldüğünü, sevk sırasında baskı ve işkence gördüğünü, darp edildiğini, cezaevine kabul edildikten sonra da gardiyan ve askerler tarafından sürekli hakaret, küfür ve psikolojik baskıya maruz kaldığını” yazdı.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 2006’da ilik kanseri teşhisi konulan Seyran Demir, Ankara’da tedavi altındayken 2013’te tutuklanarak Muş E Tipi Hapishanesi’ne gönderildi. Ağustos 2014’te yapılan duruşmada tahliye edilen Demir, 25 Kasım 2015’te Urfa’da yeniden gözaltına alındı. Tutuklanarak Urfa E Tipi Hapishanesi’ne gönderilen Demir, 26 gün boyunca, tek kişilik hücrede tutuldu. Daha sonra Adana Karataş Kadın Hapishanesi’ne, oradan da Tarsus Hapishanesi’ne sevk edildi.

4 Kasım 2016’da diğer HDP’li vekillerle birlikte gözaltına alınıp tutuklanan Zeydan, Selahattin Demirtaş ile birlikte Edirne F Tipi Hapishanesi’nde tutuklu bulunuyor.

Zeydan, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın 14 Temmuz 2017’de yapılan karar duruşmasında, “terör örgütüne yardım” ve “terör örgütü propagandası” suçlarından 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Avukatlarının başvurusu üzerine dosyayı değerlendiren Antep Bölge Adliye Mahkemesi, savunma hakkının kısıtlandığı gerekçesiyle kararın bozulmasına hükmetti. yapılan yeniden yargılamada ise karar değişmedi. Mahkeme nihai kararıyla ilgili gerekçesini de bugün (23 Nisan) açıkladı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız