Güncel

Hasta mahpuslar serbest bırakılsın

"306. F oturmamızda hasta mahpus Dicle Bozan’ın durumunu aktarmaya çalışacağız".

3 Şubat 2018 Saat: 22:28
Hasta mahpuslar serbest bırakılsın
Hasta mahpuslar serbest bırakılsın

fotoğraflar: Kerim Eren

Tutuklu aileleri ve yakınları, Galatasaray meydanın'da  yaptıkları oturma eyleminde bir bacağı kesilen,bağırsakları dışarda olan ve 9 aydır ameliyat bekleyen Dicle Bozan ile hapishane koşullarında iyileşme olanağı olmayan mahpusların serbest bırakımasını istedi. 

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu  tarafından yapılan basın açıklamsında şöyle denildi:

Vazgeçilmez haklarımızdan olan düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı, güvenlik adil yargılanma, toplantı ve dernek kurma hakkı gibi temel hak ve özgürlüklerimizin yok edildiği günlerden geçmekteyiz. Bununla birlikte tıpkı sokaklarda olduğu gibi hapishanelerde de şiddet, kötü muamele ve işkence had safhaya ulaşmış durumdadır. OHAL ile birlikte mahpusların her türlü hak ve özgürlükleri ortadan kaldırılmıştır. Bu duruma tepki gösteren mahpuslar ise psikolojik ve fiziksel şiddet ve işkence ile karşı karşıya kalmaktadır.
306. F oturmamızda hasta mahpus Dicle Bozan’ın durumunu aktarmaya çalışacağız. Tunceli’de 2017 Nisan ayında yaralı olarak yakalanan Dicle Bozan tutuklanarak Elazığ T Tipi Kapalı Hapishanesine gönderilir. Bir bacağı kesilen Bozan, yaklaşık bir ay önce Menemen R Tipi Kapalı Hapishanesine sevk edilir. Dicle Bozan burada tek kişilik hücrede tutuluyor. Ameliyat sonrası bağırsakları dışarıda kalan ve diğer ayağı da yaralı olan Bozan, 9 aydır ameliyat edilmeyi bekliyor. Menemen R Tipi Kapalı Hapishanesine tedavi edilmesi için sevk edildiği söylenen Bozan’ın “sıra var” denilerek ameliyatı yapılmıyor.Bozan mektubunda durumunu şöyle anlatıyor:“Bir hasta mahpus olarak tüm sağlık haklarımdan mahrum ediliyorum. Bağırsaklarım dışarıda bir şekilde yaşamaya çalışıyorum. Hastaneye götürülmek için defalarca hapishane yönetimine dilekçe yazmama rağmen olumlu bir dönüş olmadı. Tüm başvurularım sonuçsuz kalınca açlık grevine başlamak zorunda kaldım. Buna rağmen yine hastaneye götürülmedim. Daha sonra ameliyat yapılmam için tarih verildi. Verilen ameliyat tarihinin geçmesine rağmen hala ameliyat olmadım. Sağlık durumum ciddiyetini koruyor. Tek bir dikişle bağırsaklarım dışarıda yaşıyorum. Ameliyat olmadığım takdirde vücudumda ciddi hasarlar meydana gelebilir.Ameliyat edilme ihtimaline sevinirken, başka bir hapishaneye gönderilme durumum olduğunu söylediler. Götürülmem durumunda tek kalacağım söylendi. Tek kalamayacağımı hem de hiçbir işimi kendi başıma göremediğimi yazmak istiyorum. Kalp sorunum da var. Kalp rahatsızlığı sonucu bilinç kaybı yaşıyorum. Kriz durumunda 4 arkadaş ancak zapt edebiliyor. Kendime gelişim 1 saati buluyor. Tüm bu sebeplerden ötürü tek başıma kalamam. Hasta tutukluların hapishanelerde yaşadıkları hak ihlalleri konusunda kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyorum.”Bozan ile aynı koğuşta kalan arkadaşları : “Bacağı olmadığı için rahat yürüyemiyor; bireysel ihtiyaçlarını karşılamada sıkıntı yaşıyor, bizim desteğimizle yaşam mücadelesi veriyor. Bağırsakları dışarıda olduğu için bütün ihtiyaçlarını biz karşılıyoruz. Ayrıca Türkçe bilmediği için de dilekçe yazamıyor, yaşadığı sorunları bildiremiyor, iletişim de kuramıyor, yine baygınlık geçiriyor, baygınlığın etkisiyle yoğun stres yaşadığında dilini yutabiliyor. Kesinlikle yalnız kalmaması lazım. Şu anda tek hücrede kalıyor. Sağlık durumundan endişeliyiz. Duyarlı herkesi insani görevini yerine getirmeye çağırıyoruz.”
Biz insan hakları savunucuları 306 haftadır bu meydanda hasta mahpusların sağlık durumları ve maruz kaldıkları hak ihlallerini duyurmaya çalışıyoruz. Buradan başta devlet yetkilileri olmak üzere ilgili bütün kurumlara ve kamuoyuna sesleniyoruz. Hasta mahpusların tedavileri önündeki engeller kaldırılsın, Dicle Bozan ve ciddi sağlık sorunları yaşayan, hapishane koşullarında iyileşme olanağı olmayan mahpuslar serbest bırakılsın. Başta yaşam hakkı olmak üzere temel hak ve özgürlüklerin ihlal edilmesine son verilsin.
Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın!
Dicle Bozan Serbest Bırakılsın!
Tedavi Haktır Engellenemez!
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu "

Görüntünün olası içeriği: 9 kişi, kalabalık

Görüntünün olası içeriği: 23 kişi, gülümseyen insanlar

Görüntünün olası içeriği: 22 kişi, gülümseyen insanlar

Görüntünün olası içeriği: 16 kişi, yazı

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, yazı

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, ayakkabılar

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, sakal ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, ağaç ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, gülümseyen insanlar

Görüntünün olası içeriği: 6 kişi

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız