Güncel

Hasta tutsaklar için özgürlük çağrıları

İstanbul ve Ankara'da hasta tutsakların durumuna dikkat çeken hak savunucuları, hasta tutsakların derhal tahliye edilmesini istedi.

6 Mayıs 2023 Saat: 22:09
Hasta tutsaklar için özgürlük çağrıları
Hasta tutsaklar için özgürlük çağrıları

ARZU ÖZKAN


Hak savunucuları ve hasta tutsak yakınları, hasta tutsakların durumuna dikkat çekerek serbest bırakılmalarını istedi.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 580'inci F oturumunu Taksim'de bulunan dernek binası önünde gerçekleştirdi. "Hasta mahpus Eyüp Kodin serbest bırakılsın" pankartının açıldığı eylemde açıklamayı Meryem Bars okudu.

Siverek 2 Nolu T Tipi Hastanesi'nde tutulan 49 yaşındaki ağır hasta tutsak Eyüp Kodin'in durumunu kamuoyuyla paylaşan Bars, kalp, hipertansiyon ve şeker hastası olan Kodin'in ocak ayında geçirdiği bypass ameliyatı sonrası özel bakım ve tedaviye ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Ameliyat sonrası hakkında 3 ay infaz erteleme kararı verilen Kodin'in 28 Nisan'da tedavisi tamamlanmadığı halde yeniden tutuklandığını aktaran Bars, Kodin'in hapishane koşullarında durumunun ağırlaştığını, hastane sevklerinin aksatıldığını ve koşulların hasta tutsaklar için uygun olmadığını dile getirdi.

Bars, şöyle devam etti: "Hapishane koşullarında yeterli tedavi ve bakım sağlanamayacağı için Eyüp Kodin'in infazının tedavisi tamamlanana kadar ertelenmesi gerekmektedir. 580'inci F oturması kapsamında bu hafta ağır hasta mahpus Eyüp Kodin ve bütün hasta mahpusların serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz."         

Eylem boyunca "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır" ve "Eyüp Kodin serbest bırakılsın" sloganları atıldı.

ANKARA
Hasta Tutsaklara Özgürlük İnisiyatifi'nin hasta tutsakların serbest bırakılmasına ilişkin İHD Ankara Şubesi önünde yapmak istediği basın açıklaması polis tarafından "Seçime 8 gün kaldı, seçim dışındaki tüm eylem ve etkinlikler yasak" denerek engellenmek istendi. Bina bahçesinin önünü ablukaya alan polisler, bina içerisinde açıklama yapılmaması halinde gözaltı tehdidinde bulundu.

Israrlı bekleyişin ardından binanın önünü terk etmeyen Hasta Tutsaklara Özgürlük İnisiyatifi, sağlık durumu gittikçe kötüleşen ve tahliye edilmek yerine Menemen R Tipi Kapalı Hapishanesine sevk edilen Muhlise Karagüzel için eylemini gerçekleştirdi. Açıklamayı İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eş Sözcüsü Nuray Çevirmen okudu.

Karagüzel'in ağır kalp hastalığı, yüksek şeker ve yüksek tansiyon hastalığı, ağır astım hastalıklarıyla birlikte sürekli olarak tedavisinin devam etmesi ve gözlem altında tutulması gerektiğini belirten Çevirmen, "Tahliye edilmesi gerekmesine rağmen son olarak tutulduğu Kayseri Kadın Kapalı Hapishanesinden 2 gün önce 4 Mayıs 2023 Perşembe Günü sabah 08.00'da Menemen R Tipine sevk edilmiştir. Muhlise Karagüzel, bir an önce tahliye edilmeli ve ailesinin yanında sağlıklı koşullarda tedavilerine devam edilmelidir" dedi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız