Güncel

Hasta tutsaklar ölüme mahkum ediliyor I Devrim Ayık serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, 583. F Oturmasını hasta tutsak Devrim Ayık için gerçekleştirdi.

28 Mayıs 2023 Saat: 10:37
Hasta tutsaklar ölüme mahkum ediliyor I Devrim Ayık serbest bırakılsın
Hasta tutsaklar ölüme mahkum ediliyor I Devrim Ayık serbest bırakılsın

ARZU ÖZKAN


İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, 583. F Oturmasını hasta tutsak Devrim Ayık için gerçekleştirdi. Hasta tutsakların fotoğrafları ve "Tedavi haktır engellenemez", "583. F Oturması hasta mahpus Devrim Ayık serbest bırakılsın" pankartlarının taşındı.

Eskişehir H Tipi Hapishanesinde tutsak ağır hasta tutsak Devrim Ayık'ın rahatsızlıkları  Meryem Bars tarafınan şöyle aktarıldı: "İleri derecede crohn hastası olup, ağır görme kusuru nedeniyle yüzde 76 engelli raporu bulunmaktadır. 2015 yılında tutuklanan ve hapishane koşullarına bağlı olarak hızla ilerleyen crohn hastalığı nedeniyle iki kez ameliyat geçiren ve bağırsaklarının bir bölümü çıkarılan Devrim Ayık, hastalığının tedavisi hapishane koşullarında sağlanamadığından,  tutuklu bulunduğu Antalya L Tipi Hapishanesinden 2019 yılı Ekim ayında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmış, ancak henüz tedavisi devam ederken, 4 Aralık 2019 günü yeniden tutuklanmıştır. Hastalığının daha da ilerlemesi üzerine 17 Mart 2020 tarihinde yeniden tahliye edilmiş, ancak tedavisi tamamlanmadan Ocak 2021'de yine tutuklanarak Edirne F Tipi Hapishanesine götürülmüştür.

'YETERLİ TEDAVİ BAKIMDAN MAHRUM HALDE TUTULMAKTADIR'
"Devrim ayık, ailesinin yaşadığı Antalya'daki hapishanelerden birine sevkini istemesine rağmen, ailesine uzak ve tedavisi bakımından da olumsuz koşullara sahip Eskişehir H Tipi hapishanesine götürülmüş, yeniden tutuklanmasından sonra hastalığı daha da ilerlemiştir.  Nitekim 2 Nisan 2021 tarihinde yapılan kolonoskopiden sonra; hastalığın daha da ağırlaştığı, acilen tedavi ve uygun beslenmenin sağlanması gerektiği söylenmiş olmasına rağmen,  Devrim Ayık yeterli tedavi ve bakımdan mahrum halde halen hapishanede tutulmaktadır.

'DAYATMALARI KABUL ETMİYOR, TEDAVİSİ ENGELLENİYOR'
"Annesi komisyonumuza yaptığı açıklamada; 'Devrim uzun zamandır cezaevinde haksız bir şekilde tutulmaktadır. Dosyası başlı başına çelişkilerle dolu bir dosyadır. Üzerine atılı suçlar Devrim cezaevindeyken işlenmiş suçlardır. 2016'da yaşanan olayları Devrim'in üzerine  atmışlar. Halbuki oğlum 2015'den beri içeridedir… Oğlum şu anda da ciddi sağlık sorunları yaşıyor. 1 buçuk 2 aya yakındır iğneleri bitmesine rağmen ağız içi araması uygulaması nedeniyle heyete götürülemiyor. Hapishane idaresi 'Gitmek istiyorsan gidersin, bu uygulamaları kabul eder gidersin. Gitmek istemiyorsan da kendin bilirsin, ilaçsız kalırsın' diyerek dayatmalarda bulunmakta ve tedavisi bu nedenle yapılmamaktadır… Biz ailesi ve avukatları olarak Anayasa Mahkemesine başvuru hakkımızı kullanacağız. Bir diğer sorun ise; biz Antalya Manavgat'ta yaşıyoruz, Devrim Eskişehir'de tutuluyor. Gerek ekonomik gerekse de sağlık sorunları nedeniyle 7-8 ayda bir anca ziyaretine gidebiliyoruz ve Devrim'in Antalya'ya ya da Manavgat'a getirilmesi noktasında yaptığımız bütün başvurular reddediliyor. Eskişehir  toplama  kampı gibi bir hapishanedir ve bütün müebbet almış mahpusları ve hasta, ağır hasta mahpusları, herkesi  orada toplamışlar. Devrim'in 1. Talebi;  Sağlık Bakanlığının bir an önce  gerekli duyarlılığı göstererek ilaçlarının verilmesini sağlamasıdır. 2. talebi ise; en azından bu süreçte aileye yakın bir hapishaneye sevk edilmesi ve hem psikolojik olarak hem ekonomik olarak bu mağduriyetinin de giderilmesi yönündedir.

'GÖRME KAYBI VAR VE YÜZDE 76 ENGELLİ'
"Hapishane koşullarında tedavi edilemediğinden hastalığı hızla ilerleyerek  yaşamını tehdit eder aşamaya gelen Devrim Ayık, ayrıca 2006 yılında geçirdiği kaza sonucu bir gözünü tamamen kaybeden ve diğer gözünde ileri derecede görme kaybı  gerçekleşen, halihazırda 30 derece miyop tespit edilen ve yüzde 76 engelli raporu olan ağır hasta bir mahpustur. Tedavi ve bakımının yapılabilmesi için serbest bırakılması gerekmektedir."

"Devrimi Ayık serbest bırakılsın", "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" sloganlarıyla eylem sona erdi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız