Güncel

Hasta tutsaklar raporu: Bağımsız mekanizmalar oluşturulmalı

Hasta tutsaklara dair rapor hazırlayan İHD, ÖHD ve Urfa Barosu, bağımsız mekanizmaların oluşturulması ve insan onuruna uygun koşulların yaratılması çağrısı yaptı.

12 Ağustos 2023 Saat: 07:39
Hasta tutsaklar raporu: Bağımsız mekanizmalar oluşturulmalı
Hasta tutsaklar raporu: Bağımsız mekanizmalar oluşturulmalı

Urfa Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Urfa hapishanelerinde tutulan hasta tutsaklara dair raporunu açıkladı. Baronun hizmet binasındaki konferans salonunda yapılan toplantıya, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri de katıldı.

Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel, Urfa 1 ve 2 Nolu Kapalı cezaevleri ile Siverek T Tipi Kapalı Hapishanesindeki tutsaklara dair raporlama çalışması yaptıklarını belirtti. Öncel, "Cezaevlerinde kapasitenin üstünde tutuklu tutulmakta. Bu nedenle yatak kapasitesi de yeterli olmadığı için bazı mahpusların yerde yattığı belirtilmektedir. Ceza infaz kurumlarında insan onuruna uygun koşullar yaratılmalı, koşullar iyileştirilmelidir" dedi.

Urfa 2 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde durumu ağır hasta tutsakların sayısının 76 olduğu bilgisini paylaşan Öncel, "Urfa 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevinde durumu ağır hasta mahpus sayısının en az 3 kişi olduğu, kronik hasta mahpusların sayısının ise 200'den fazla olduğu belirtilmiştir. Yetkililer tarafından belirtilen verilerden de anlaşılacağı üzere cezaevlerinde sayıca fazla hasta mahpus olduğu ortadadır" ifadelerini kullandı.

Rapor kapsamında 29 hasta tutsak ile görüştüklerini, bunlardan 24'ünün ağır hasta olduğunu vurgulayan Öncel, tutsaklardan Emin Güler'in yüzde 94 engelli olduğuna dikkat çekti ve Güler'in tek başına yaşamını idame ettiremediğini kaydetti.

Tedaviye ulaşmanın önündeki engellerin ulusal mevzuata ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirten Öncel, tıbbi tedaviye ulaşma imkanı kısıtlandığından yaşam hakkı ihlaline yol açtığını söyledi. Öncel, şunları söyledi: "Bağımsız denetim mekanizmalarının oluşturulması için devlet yetkililerini ve Adli Tıp Kurumu'nu, hukuk ve tıp etiğine uygun kararlar vermesi için derhal gerekli çalışmaları başlatmaya davet etmekteyiz. Ayrıca söz konusu kapalı ceza infaz kurumlarında ağır hasta mahpusların yaşadığı hak ihlallerine karşı Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesini (CPT), Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, TİHEK ve Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonunu göreve davet ediyoruz."

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız