Güncel

Hasta tutsaklar S tipi hapishanelere sürgün sevk ediliyor

534'üncü F oturmasında hasta tutsakların S tipi tecrit hapishanelerine sevk edildiği bilgisi paylaşıldı.

19 Haziran 2022 Saat: 06:53
Hasta tutsaklar S tipi hapishanelere sürgün sevk ediliyor
Hasta tutsaklar S tipi hapishanelere sürgün sevk ediliyor

Tedavileri ve tahliyeleri engellenen tutsakların tek başlarına yaşamaya zorlanmasına tepki gösterilen eylemde, hasta tutsak Abdullah Kalay'ın durumuna da dikkat çekildi.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube binası önünde gerçekleştirilen 534'üncü F oturmasında, hasta tutsakların tedavi edilmediği gibi sürgün sevklerle tek kişilik hücre tipi hapishaneler olan S tipi hapishanelere götürüldüğü açıklandı.

Dernek binası önünde yapılan açıklamada konuşan İHD İstanbul Şube Yönetim Kurulu üyesi Ferit Barut, Mehmet Salih Filiz, İdris Başaran ve Zerdeşt Oduncu'dan sonra hasta tutsaklar Abidin Kahraman ve Özgür Çelik'in de Edirne F Tipi Hapishanesi'nden Ankara Sincan S Tipi Hapishanesi'ne sürgün sevk edildiğini söyledi. Hasta tutsakların serbest bırakılmadığı gibi ağır tecrit altında S tipi hapishanelerde tek başlarına kalmaya zorlandıklarını vurgulayan Barut, "Kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak ya da tek başına kalmaması gereken ağır hasta, engelli ve yaşlı mahpusların tek başlarına tutulması veya bir gece apar topar, nereye götürüldüklerini bilmeden ve temel ihtiyaçları, ilaç, gözlük ve protezleri dahi verilmeden, ailelerine uzak şehirlere sürgün edilmeleri mahpusların yaşamına ağır risk yaratmaktadır. Bu sevklerden sonra mahpuslar karantina hücrelerinde 15 gün tecrit edilmekte, ailelerine ve avukatlarına dahi haber verilmemektedir" dedi.

17 GÜNDE 4 TUTSAK YAŞAMINI YİTİRDİ
Haziran ayının ilk 17 gününde 4 tutsağın yaşamını yitirdiğini belirten Barut, "2 ay önce tutuklanan Hakan Kaşarlıoğlu Denizli Kocabaş Hapishanesi'nde 4 Haziran günü kalp krizi sonucu, Kadir Kandemir Ağrı Patnos Açık Cezaevi'nde Haziran'ın ilk haftasında, hastalık nedeniyle tahliye edilen yüzde 98 engelli Bekir Güven 4 aydır Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi'nde yoğun bakımda tedavi edilirken 17 Haziran günü yaşamını yitirmiştir. Muhammet Yıldırım'ın Bayburt T Tipi Hapishanesi'nde 11 Haziran günü ilaç içerek intihar ettiği, yapılan müdahale ile hayata döndüğü, ancak  bir gün sonra kalp krizi sonucu hayatını kaybettiği bildirilmiştir" bilgilerini paylaştı.

'ABDULLAH KALAY SERBEST BIRAKILSIN'
Eylemde, Kocaeli'de bulunan Kandıra 2 No'lu F tipi Hapishanesi'ndeki hasta tutsak Abdullah Kalay'ın sağlık durumuna ilişkin bilgiler de paylaşıldı. 1992 yılında tutuklanan Kalay'ın Wernicke- Korsakoff tanısı nedeniyle 2002 yılında tahliye edildiğini hatırlatan Barut, hastalığı devam etmesine rağmen hapis cezası onaylandığı bahanesiyle 2010 yılında tutuklandığını belirtti. Kalay'ın ileri derecede kalp yetmezliği, işitme kaybı, bacaklarda ödem, hemoroit, prostat ve böbrek taşı hastalıkları bulunduğunu aktaran Barut, 2012 yılında kalp krizi geçirdiği ve ana damarına stent takıldığı bilgisini paylaştı.

Kalay'ın kalp krizinin ardından hastaneye geç kaldırıldığı için damar ve böbreklerinde ağır tahribat oluştuğunu belirten Barut, kalp pili takıldığını ve 2020 yılında kalp pili muayenesi sırasında yeniden kalp krizi geçirdiğini söyledi. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı'nın Kalay için dört kez, "hapishanede kalamaz" raporu vermesine rağmen İstanbul Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu'nun bu raporları kabul etmeyerek tahliyesini engellediğini söyledi.

Nefes almakta ve ayakta durmakta zorlanan Abdullah Kalay'ın 6 Haziran günü Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama hastanesine götürüldüğü acil müdahale sonrası yeniden Adli Tıp'a sevk edildiğini söyleyen Barut, ATK'nın hiçbir tedavi uygulamadan hapishaneye gönderdiğini aktardı.

Barut, Abdullah Kalay'ın hayatını kaybetmeden önce serbest bırakılarak tedavisinin dışarıda devam ettirilmesi talebini dile getirdi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız