Güncel

Hasta tutsakların yaşamı tehdit altında

İHD İstanbul Şubesi, ağır hasta tutsaklar Süleyman Ayaz başta olmak üzere ağır hasta, engelli ve yaşlı tutsakların serbest kalması, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, çağırdı.

1 Temmuz 2023 Saat: 18:02
Hasta tutsakların yaşamı tehdit altında
Hasta tutsakların yaşamı tehdit altında

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 588. F Oturmasında Kırşehir S Tipi Hapishanesinde tutsak Süleyman Ayaz'ın sağlık durumu aktarıldı. Hasta tutsakların fotoğraflarının taşındığı ve "Tedavi haktır engellenemez", "588. F Oturması hasta mahpus Süleyman Ayaz serbest bırakılsın" pankartlarının açıldığı eyleme Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekilleri Ceylan Akça ve Kezban Konukçu da katıldı.

'AĞIR HASTA TUTSAK SÜLEYMAN AYAZ SERBEST BIRAKILSIN'
Basın metnini okuyan İHD yöneticilerinden Cüneyt Yılmaz, Süleyman Ayaz'ı   ileri derecede kemik erimesi ve astım hastası olduğunu, yanı sıra nefes darlığı ve sindirim sistemi sorunlarının da tedavi edilmediğini, gereken diyet beslenme ve yaşam olanaklarının sağlanmadığını söyledi.

6 Şubat depremleri sonrası Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesinden tek kişilik hücre tipi Kırşehir S Tipi Kapalı Hapishanesine sürgün edilen Ayaz'ın bu hapishane koşullarına bağlı olarak nefes darlığı başta olmak üzere şikayetlerinin arttığını ve ciddi kilo kaybettiğini kaydeden Yılmaz, şöyle devam etti: "Ekonomik nedenlerle ziyaret için Kırşehir'e gitmekte zorlandıklarını belirten annesi; Süleyman'ın kemik erimesi var ama tahliller için hastaneye götürmüyorlar. Diyarbakır'dayken oğlumun kilosu iyiydi, Kırşehir'de epeyce zayıflamış. Son görüşte 'Anne yerimiz çok dar, artık nefes alamıyorum' diyerek durumu özetlemiştir.  Ayaz'ın hastaneye sevkinde sorunlar olduğunu söyleyen vasisi ise; 'Süleyman'ın hastane sevki kolay kolay çıkmıyor, çıktığında ise, tedavi bir yana muayene bile olamıyor. Ayaz doktorların kendini başından savdığını ifade ediyor. Kemik erimesinden kaynaklı olarak kemik testi yapılması için dilekçe vermiş ama  hapishane idaresi dilekçesini reddetmiş.  Süleyman, tedavi hakkının yaşam hakkını tehdit edecek oranda ihlal edildiğini söylüyor. Haksız, hukuksuz bir şekilde hapsedilen Süleyman 'ın serbest bırakılmasını istiyoruz 'demiştir.

'YAŞAMINA HER GÜN DAHA FAZLA TEHDİT OLUŞUYOR'
"Annesi ve vasisinin anlatımları sonucunda ortaya çıkan tabloya göre; Hastaneye sevk ve tedavide ciddi sorunlar yaşayan Ayaz'ın gereken tedavi, bakım ve yaşam olanaklarına erişemeden hapiste geçirdiği her gün yaşamına daha fazla tehdit oluşturmaktadır."

Yılmaz, hasta tutsak Süleyman Ayaz ve bütün ağır hasta, engelli ve yaşlı tutsaklar serbest kalması, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu da duyarlılığa çağırdı.

Eylem, "Süleyman Ayaz serbest bırakılsın", "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır", "Tedavi haktır engellenemez" sloganlarıyla sona erdi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız