Güncel

‘Hasta tutuklular serbest bırakılsın’…'Ölümle yüz yüze kalacağım..'

Hiçbir delil olmadığı halde 1 yıldır tutuklu olan Yavuzel, "Böyle giderse ölümle yüz yüze kalacağım" diyor.

8 Aralık 2018 Saat: 23:26
‘Hasta tutuklular serbest bırakılsın’…'Ölümle yüz yüze kalacağım..'
‘Hasta tutuklular serbest bırakılsın’…'Ölümle yüz yüze kalacağım..'

Emre ORMAN

F oturumu 350. hafta eyleminde insan hakları savunucuları, hasta mahpus Fuat Yavuzel'in durumunu kamuoyu ile paylaşmak ve serbest bırakılmasını talep etmek amacıyla bir araya geldi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde yoğun polis ablukası altında toplanan yurttaşlar, “Tedavi haktır engellenemez” ve “Hasta mahpus Fuat Yavuzel serbest bırakılsın” yazılı pankartlar açtı. Eylemde ayrıca hapishanelerdeki birçok hasta mahpusun fotoğrafları da taşındı.

'YASALARA BAĞLI KALINSA PEK ÇOK İNSAN TUTUKLANMAZDI'

350. hafta oturumunda basın açıklamasını  İHD Hapishane Komisyonu adına Mehmet Acettin okudu. İktidarın topluma dönük dayatmalarının "Hapishaneler toplumun aynasıdır” sözüyle ifade edildiğini belirten Acetin, bu dayatmalar içinde bugün yazılı yasaların, hukukun tek kelimeyle yok sayıldığının herkesin gördüğü bir gerçeklik olduğunu dile getirdi. Acettin, "Bugün yazılı yasalara bağlı kalınması durumunda yalnız hasta mahpuslar değil, pek çok insan tutuklanmazdı bile." dedi. 

FUAT YAVUZEL KİMDİR?

1995 doğumlu Fuat Yavuzel, bir ihbar sonucu Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 6 Temmuz 2017 'de gözaltına alınarak tutuklandı. Şanlıurfa 2 Nolu T Tıpi Hapishanesi'ne götürülen Fuat Yavuzel'in avukatı tutuklanmaya ilişkin tek bir delilin olmadığını belirtmektedir.
Fuat Yavuzel 14 yaşından beri yakalandığı kronik İmmün Trombositopenik Purpure (TP) rahatsızlığı nedeniyle kanamaya dayalı çok ciddi sağlık sorunları yaşamaktadır.

'ÖLÜMLE YÜZ YÜZE KALACAĞIM..'

İnsan Hakları Derneği Şanlıurfa Şubesi'nin hazırladığı raporda kendisiyle görüşülen Yavuzel şunları söylemiştir:

"Tutuklanmadan önce hastalığım sebebiyle Gaziantep Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Adana Balcalı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kemoterapi Tedavisi görüyordum. Tutuklandığım zaman tedavim yaklaşık 1 ay kesintiye uğradı. Hapishane revirinde muayene olduktan sonra, Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevklerim yapılıyordu. Son olarak kaldığım Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi, koşullardan kaynaklı yetersiz tedavi sebebiyle hastalığımın ağırlaştığını söyleyerek, buranın yetersiz kalacağı ve tedavimin Gaziantep Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde devam etmesi gerektiğini söyledi. Fakat 2 buçuk aydan beri tedavim yapılmamakta, her hafta yaptığım başvurular sonuçsuz kalmaktadır. Bu nedenle hastalığım son günlerde ağırlaştı. Gün içerisinde ağzımdan ve burnumdan kan gelmektedir. Bağışıklığımın zayıflaması neticesinde, birçok hastalığa yakalandım. Ayrıca gözlerimde görme kaybı yaşandı. İlaçlarım pahalı olması bahanesiyle verilmemekte. En son savcılığa yaptığım müracaat sonucunda Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildim; doktorlar ise Gaziantep'e sevk edilmem gerektiğini söyledi. Hiçbir şey yapılmadan hapishaneye geri getirildim. Böyle giderse ölümle yüz yüze kalacağım”

'KAÇMA ŞÜPHESİ' BAHANESİYLE SERBEST BIRAKILMIYOR

Düzenli bir tedavi göremeyen Fuat Yavuzel'in durumunun son günlerde daha da kötüye gittiğine dikkat çeken Acettin, kemoterapi tedavisinin uygulanmadığını, sürekli kan kustuğu halde hastaneye yatırılmadığını kaydetti. En son hastaneye sevk edildiğinde, doktorun dalağının alınması için Yavuzel'e yazılı bir belge hazırladığını ancak hapishanede ameliyat olma riskini göze almayan Yavuzel'in ameliyatı reddettiğini aktaran Acettin, şöyle devam etti:

"Hukuksuz bir şekilde tutuklanan Fuat Yavuzel'in yargılanması devam ediyor ve 'kaçma şüphesi' nedeniyle serbest bırakılmıyor. İnsan hakları savunucuları olarak bizler, Fuat Yavuzel'in tedavi olması için sadece yazılı yasalara uygun davranılmasını ve serbest bırakılmasını istiyoruz."

Açıklamanın ardından "Fuat Yavuzel serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez", "Tecrit işkencesine son" sloganlarıyla eylem sona erdi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız