Güncel

Haydi 8 Aralık'ta miting için Bakırköy Özgürlük Meydanı'na...

KESK İstanbul Şubeler Platformu Kanun Hükmünde Kararname ile (KHK) işine son verilen üyeleriyle birlikte Kadıköy rıhtımında bir basın açıklaması yaptı.

2 Aralık 2019 Saat: 09:09
Haydi 8 Aralık'ta miting için Bakırköy Özgürlük Meydanı'na...
Haydi 8 Aralık'ta miting için Bakırköy Özgürlük Meydanı'na...

NECDET ÖZSAYGIN


İSTANBUL

KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Özlem Tolu açıklamasında şunları söyledi.

Bu gün temel hukuk kurallarının bile çiğnendiği KHK’larla özgürlüklerin ve insan haklarının gasp edildiği ve darbecilerle mücadele adı altında halkların tüm kesimlerine saldırıldığı fiili bir darbe döneminden geçiyoruz.AKP hükümeti ,15 Temmuz 2016’da ülkemizde bir darbe girişimi yaşandı.Darbe girişimini Allah’ın bir lütfu olarak değerlendiren AKP hükümeti bunu fırsata çevirdi ve 20 Temmuz 2016’da OHAL ilan etti.İlan edilen OHAL 20 Temmuz 2018 tarihinde kaldırıldı. 730 gün boyunca çıkarılan 32 KHK ile yaklaşık 126.000 kamu görevlisi mesleğinden ihraç edildi.

Ayrıca bu süreçte 107 kanunda değişiklik yapıldı.Sınırlı bir süreyle ve belirli amaçlar için ilan edilmesi ve sadece bu dönemle sınırlı olabilecek düzenlemeler getirmesi gereken OHAL ile bütün bir geleceğimiz şekillendirildi. Kamu personel rejiminde eğitim ve sağlık sisteminde çalışma yaşamında büyük değişimler getiren KHK’lar bir yöntem aracına dönüştürüldü. Parlemento işlevsiz kılındı,anayasa askıya alındı.

Olağanüstü hal kaldırıldıktan sonra da durum değişmedi. Hukuksuzluk her alanda devam etti.İnsanların tüm anayasal hakları ayaklar altına alındı,en temel insan hakları bile kullanılamaz hale geldi.Sırf AKP hükümetini yada karar alıcıları eleştirdi diye yada güncel politikalarına dair fikir beyan etti diye yüzlerce kişi cezaevlerine konuldu.Ülkenin seçilmiş belediye başkanları halk iradesi hiçe sayılarak görevden alındı yerlerine kayyum atandı.Yüzlerce siyasetçi cezaevlerinde,milletvekilleri tutuklu,parti başkanları tutsak.

Emek alanı tarumar edilmiş durumda emekçi hakkı olanı alamazken komik maaş artışları ile yetinmesi beklenirken ekonomik kriz tüm toplumu akıl almaz bir buhrana sürükledi. Her gün cinnet geçiren,geçim sıkıntısı yüzünden kendi canından vazgeçtiği  gibi en sevdiklerinide geride bırakmaya cesaret edemeyeninsanların açlıkla yoksullukla savaşını kaybettiğini ve bedenini sevdikleriyle birlikte ölüme yatırdığını gördüğümüz haberler yayınlanıyor.Yağmur gibi yağan zamlar,her gün artan vergiler ve ekonomik krizin yıkıcı etkisi toplumda kendini kadına,çocuğa,doğaya ve kendi bedenine şiddetle gösteriyor.Geçtiğimiz iki hafta içinde 3 aileninekonomik sıkıntılar nedeniyle topluca intihar ettikleri haberi ile sarsıldık.Diyarbakır Çınar ilçesinde bir sözleşmeli öğretmenimiz geçim sıkıntısı nedeniyle hayatına son verdi.Gaziantep’te yine sözleşmeli öğretmenimiz baskı ve mobinge dayanamayarak intihar etti.Çünkü,baskı güvencesiz çalışma koşullarında işinin pamuk ipliğine bağlı olduğunu söyleyen yöneticilerinin aslında arkadaşımızı açlıkla tehdit etmesiydi.Dayanamadı ve hayatla bağını kopardı.

Peki Biz Kimiz?

Biz sizlere dilimizin döndüğünce anlatmaya çalıştığımız bu süreçte hakkımızda hiçbir yasal soruşturma, yargılama yapılmadan bir gece yarısı KHK listesine ismi yazılarak işinden edilen kamu emekçileriyiz. KESK’li kamu emekçileri olarak ihraç edilmemize hiçbir yasal gerekçe sunamayan AKP hükümetinin FETÖ’yle mücadele adı altında neden bizi kamu görevinden attığını gayet iyi biliyoruz.Biz kurulduğumuz ilk günden beri herkes için parasız nitelikli laik demokratik bilimsel anadilde eğitim istediğimiz için herkes için parasız nitelikli ulaşılabilir parasız eşit sağlık hizmeti istediğimiz için herkes için nitelikli belediyecilik hizmeti istediğimiz için ve herkes için adilvergilendirme az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınsın dediğimiz için ihraç edildik.Bizler tüm bu antidemokratik uygulamalara karşı kamununhaklarını savunduğumuz için haksızlıklarıhukuksuzlukları görmezden gelmediğimiz için ihraç edildik.Bizler halkımızın aşına ekmeğine onuruna göz koyanlara karşı dimdik durduğumuz boyun eğmediğimiz ve biat etmediğimiz için ihraç edildik.Kimseden merhamet dilenmiyoruz.Biliyoruz ki haklıyız hukukun tesis edildiği demokrasinin işlediği günler elbette gelecek o günleri hep birlikte getireceğiz ve herkesin özgürce yaşadığı eşit demokratik bir ülkede ortak yaşam mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz.

Mecliste yürütülen bütçe görüşmeleri kamu hizmetinin hükümet için nasıl tali bir mesele olduğunu gösteriyor. En temel hak olan ve vergilerimizle devlet tarafından verilmesi gereken sağlık ve eğitim hizmetlerinin durumu ortada.Dün meclis komisyonunda başlayan MEB bütçesinin payında ki değişime dikkat çekmek isteriz.2017’de %17-18 iken bu oran bu gün %4.65’e düşürülmüştür.Eğitimde yaşanan bunca sorun bu bütçeyle çözülemez.Biz bunu da birlikte mücadelenin bir nedeni olarak görüyoruz.

Sağlık emekçilerinin halkın nitelikli sağlık hizmeti alabilmesi için yürüttüğü mücadelede önemli yer tutan şehir hastaneleri balonunun kamuya yüklenen büyük zararla patladığı görülmektedir. Gerçek enflasyon %30’lara dayanmış,vergi artışı %22’lere çıkmıştır.Bunları dile getirmenin suç sayıldığı dönemlerden geçiyoruz ve kamunun hakları için mücadele eden KESK’lilerin kamu alanından uzaklaştırılmasının aslında bu alanda yürüttüğü mücadelenin engellenmesi olduğunu biliyoruz.Halkın nitelikli kamu hizmeti almasının ve kamuda yaşanan bu devleşmiş sorunların paylaşılmasının engellenmesi anlamına geldiğinin farkındayız.Bu yüzden buradayız bu yüzden sizlere gerçekte olup biteni tüm çıplaklığıyla anlatıyoruz ve her şeye rağmen mücadeleye devam ediyoruz. Sizleride bu mücadelede yanımızda olmaya çağırıyoruz.Sizleri KESK İstanbul şubeler platformunun da içinde bulunduğu emek demokrasi ve barış güçlerinin 8 Aralık’da Bakırköy’de krizin faturasını krizi yaratanlar ödesin ve insanca yaşam istiyoruz şiarıyla yapacağı mitinge davet ediyoruz.

İnanıyoruz ki son yerel seçimlerde doğru neredeyse bulup gereğini yapacağını gösteren İstanbul halkı demokratik ortak bir yaşam adil bir düzen için birlikte mücadele etmeye devam edecektir.

Elbet bizler işinden ekmeğinden edilen arkadaşlarımızın tamamı işine geri dönene kadar meydanlarda olacağız. Asla boyun eğmeyeceğiz.İşimizi emeğimizi geri alacağız.

Açıklamanın hemen ardından rıhtımda 8 Aralık mitingine çağrı bildirisi dağıtımı yapıldı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız