Güncel

Hemşireler ve Ebeler Günü'nde hastane önünde eylemdeydiler

Sağlık emekçileri Ebe ve Hemşireler gününde talepleri için eylemdeydi.

10 Mayıs 2019 Saat: 18:03
Hemşireler ve Ebeler Günü'nde hastane önünde eylemdeydiler
Hemşireler ve Ebeler Günü'nde hastane önünde eylemdeydiler

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Bakırköy Şubesi Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil girişinde ebe ve hemşirelerin taleplerinin karşılanması ve meslekte yaşadıkları sorunların çözülmesine ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

Gazete Fersude'den Zülal Koçer'in haberine göre, Hastanenin acil servisi önünde yapılan açıklamada, “Mesleğimizin saygınlığı ve onuru için hemşirelik ve ebelik yasası istiyoruz” pankartı açıldı. Burada gerçekleşen açıklamayı SES Bakırköy Şube Eş başkanı Nuran Güngör okudu. Güngör ilk olarak sağlık hizmetinin temel yapı taşı olan ve en eski meslek olarak kabul gören ebelik ve hemşirelik mesleğinin hak ettiği değeri görmediğini belirtti.

Güngör sözlerini şöyle sürdürdü; “Geçmişten bugüne erkek egemen zihniyetin kadın üzerindeki tahakkümü ve kadın emeğini görünmez kılma çabaları, hemşirelik ve ebelik mesleği bağlamında özgün bir örnek niteliğindedir. Hemşire ve ebeler olarak, hem kadın, hem de ücretli emekçi olarak sömürünün katmerlisini yaşamaktayız. Bu nedenle de kadın mesleği olarak algılanan ebelik ve hemşirelik mesleklerinin sorunlarının çözümü, emek mücadelesi ve kadın özgürlük mücadelesini birlikte yürütmekle mümkündür.”

“HÜKÜMET, GÜVENCESİZLİĞİ YAYGINLAŞTIRMAYA DEVAM ETMEKTEDİR”

Sağlıkta dönüşüm politikalarının ebe ve hemşirelerin mesleki özerkliklerini yok sayarak sorunlarını derinleştirdiğine dikkat çeken Güngör “Ebe ve hemşireler olarak ağır iş yükü nedeniyle sağlık sorunlarımız, sosyal yaşama ve iş güvencesine dair önemli sorunlarımız bulunuyor. Sağlık hizmetinin sunumunda bu kadar önemli bir yer tutmasına rağmen, kamu kurumlarında yeterince ebe-hemşire kadro açılmamaktadır. Bu, az sayıda personelle çok iş yapma- iş yükü demektir ve temel sorunlarımızın başında gelmektedir. Bu sorunların çözümü açısından personel eksikliğinin güvenceli-kadrolu istihdam politikası ile giderilmesi en önemli taleplerimizdendir. Ancak hükümet sağlık emekçilerinin iş güvencesi ile ilgili sorunlarını çözmek bir yana, güvencesizliği yaygınlaştırmaya devam etmektedir. Vekil, 4/C’li istihdam edilen veya aile sağlığı merkezlerinde kamu dışı aile sağlığı çalışanı olarak çalışan biz ebe-hemşirelerin, kadro ve güvence beklentisi 2020-2021 toplu sözleşmesinde mutlaka karşılanmalıdır “ diye konuştu.

Sağlıktaki şiddetin de giderek tırmandığını hatırlatan Güngör “ASM,TSM, özel ve kamu hastanelerinde emek veren biz ebe ve hemşireler, iş ve gelir güvencesizliği, yoğun nöbetler, düşük ücret, riskli çalışma koşulları, performans sistemi, toplam kalite yönetimi anlayışı, emekliliğe yansımayan ek ödemeler ve ek ödemelerin hastane yöneticilerinin insafına bırakılması sorunları ile boğuşuyoruz” ifadelerini kullandı.

VAAT İSTEMİYORUZ

Ebe ve hemşireler gününde vaat dinlemeyi, oyalanmayı kabul etmiyoruz, çözüm istiyoruz “ diyen Güngör talebelerini şöyle sıraladı;
1- Ebe ve hemşirelik mesleğindeki personel açığı güvenceli-kadrolu istihdam ile giderilmelidir.
2- KHK ile işlerine son verilen tüm sağlık ve sosyal emekçileri işlerine iade edilmelidir.
3- Ebelik ve hemşirelik mesleği ağır ve tehlikeli işler kapsamındadır. Yıpranma payı yasası geçmiş yılları kapsayacak şekilde ve fiili çalışma şartı kaldırılarak yeniden düzenlenmelidir. 
4- Ek ödemeler temel ücrete dahil edilmeli ve emekliliğe yansıtılmalıdır.
5- Esnek kuralsız çalışmaya karşı; iş güvencesi, can güvencesi, güvenceli çalışma koşulları sağlanmalıdır.
6- İş yerlerimizde maruz kaldığımız her türden riske karşı güvenceli ve güvenli çalışma koşulları sağlanmalıdır.
7- İşyerlerinde şiddet ve taciz çerçevesinde önleyici uygulamalar yaygınlaşmalı ve hukuki yardımdan kadro durumuna bakılmaksızın istisnasız tüm çalışanlar yararlandırılmalıdır.
8- Her iş yerinde 7 gün 24 saat açık, ücretsiz, nitelikli ve anadilinde kreş hizmeti sunulmalıdır.
9- İşyerlerinde kadrolaşma ve baskıya son verilmelidir.
10- Şiddete karşı önlemler artırılmalıdır.

Bizler bu taleplerimizi alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu çabamızın bir parçası olarak 11 Mayıs’ta, sağlık ve sosyal hizmet alanındaki diğer arkadaşlarımızla birlikte taleplerimizi bir kez daha seslendireceğiz.

Sık sık “Performans sağlığa zararlıdır”, “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Köle değil, ebeyiz, hemşireyiz”, “Sağlığa bütçe, savaşa değil” sloganları atılan açıklama 3600 ek gösterge, yıpranma payı için 11 mayısta Ankara’da gerçekleşecek yürüyüşe çağrı yapılarak sonlandı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız