Güncel

İHD: 402’si ağır olmak üzere toplam 1154 hasta tutuklu var

İHD, hasta tutsak listesini İzmir Şube binasındaki basın toplantısında açıkladı.

2 Mart 2018 Saat: 10:31
İHD: 402’si ağır olmak üzere toplam 1154 hasta tutuklu var
İHD: 402’si ağır olmak üzere toplam 1154 hasta tutuklu var

İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu’nun güncellediği verilerine göre, hapishanelerde 402’si ağır olmak üzere toplam 1154 hasta tutuklu var.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Hapishaneler Komisyonu, Türkiye hapishanelerindeki hasta tutsak listesini güncelledi. Güncellenen hasta tutsak listesini, hapishanelerde yaşanan başka hak ihlalleriyle birlikte İHD İzmir Şube binasında yapılan basın toplantısında açıkladı.

1154 hasta tutsak var

İHD Hapishanelerden ve Örgütlenmeden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Necla Şengül ve Merkezi Hapishaneler Komisyonu Üyesi Nehir Bilece’nin yaptığı açıklamada, 402’si ağır olmak üzere toplam 1154 hasta tutsak olduğu belirtildi.

‘Ağır hasta tutsaklar derhal serbest bırakılmalı’

Necla Şengül 402 ağır hasta tutsağın derhal serbest bırakılmasını istediklerini ifade etti. Geriye kalan hasta tutsakarın da tedavi haklarının engellenmemesi gerektiğini belirten Şengül, hapishanelerdeki hasta tutsakların tedavileri yapılmadığı sürece onların da ağır hasta tutsaklar listesine girecek hale geleceklerini dile getirdi.

Şengül’ün ardından Nehir Bilece komisyonun raporunu açıkladı.

’20 bin tutuklu yerlerde yatıyor’

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında tutuklu/hükümlü sayısının 59 bin 429 olduğunu hatırlatan Bilece, Adalet Bakanlığı’nın 2 Kasım 2017’de verdiği bilgilerle hapishanelerde toplam 228 bin 993 tutuklu/hükümlü olduğunu belirtti. Bilece Türkiye’de toplam 386 hapishanenin ve kapasitesinin 208 bin 830 olduğunu kaydeden Bilece, Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre 20 bin tutuklunun yerlerde yattığını söyledi.

Tek tip elbise ve ayakta sayım

Tek tip elbisenin gündeme gelmesiyle birlikte hapishanelerde hak ihlallerinin arttığına dikkat çeken Bilece, şunları söyledi:

“Tek tip elbise kararı, kendisini mahpuslara ayakta sayım dayatması ve kabul etmeme halinde şiddet ve yaralanmalara varan saldırılar şeklinde İskenderun, Osmaniye, Elazığ, Ermenek, Rize, Bursa, Akhisar, Van, Tekirdağ, Bayburt, Kırıklar, Şakran hapishanelerinde göstermeye başlamıştır”

Bilece’nin aktardığı raporun sonunda insan akları savunucularının talepleri şöyle sıralandı:

“ Öncelikle Türkiye’deki mevzuatın uluslararası insan hakları hukukuna ve özel olarak da mahpus haklarına uygun hale getirilmesi.

Başta İmralı F Tipi Hapishanesi olmak üzere tecridin kaldırılması ve hapishanelerde insani yaşam standartlarının oluşturulması.

Mahpusların sağlığa erişim haklarının sağlanması, koruyucu sağlık hizmetlerine önem verilmesi, hastalığı olanların tedavi olanaklarından yararlanmaları için gerekli önlemlerin alınması ve ağır hastalığı olanların derhal serbest bırakılması.

Adli Tıp Kurumu’nun resmi bilirkişi olarak varlığına son verilmesi, bağımsız bilirkişilik kurumunun kabul edilmesi ve İstanbul Protokolü hükümlerinin uygulanması.

Hapishanelerin; sivil toplum kuruluşlarının, bağımsız izleme kurullarının, özel olarak da hasta mahpuslar sorunuyla ilgili olarak İHD, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Türk Tabipler Birliği (TTB) gibi kuruluşların denetimine açık hale getirilmesi, OPCAT’a uygun bağımsız ulusal önleme mekanizmasının kurulması.

5275 sayılı Ceza İnfaz Kanunu’nun cezanın infazının hastalık nedeniyle ertelenmesine ilişkin 16. Maddesi’nin ve ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm mahpuslarla ilgili 25. Maddenin ağır hasta mahpusların serbest bırakılmasını engelleyen hükümlerinin değiştirilmesi ve cezaevinde bulunan tüm ağır hasta mahpusların derhal serbest bırakılması.

5275 sayılı kanunun 107. Maddesi’nin 4. Fıkrası kaldırılarak ayrımcılık sona erdirilmesi, TMK 17. Maddesi’nin son fıkrası “Uzatılmış Ölüm Cezası” içerdiğinden ötürü bir an önce kaldırılması.

Cezaevlerindeki başta işkence ve kötü muamele iddiaları olmak üzere hak ihlallerinin etkili bir şekilde soruşturulmasını ve sorumluların yargı önüne çıkarılması.

Bugüne kadar cezaevlerinde yaşamını yitiren hasta mahpuslarla ilgili olarak etkin bir soruşturma yapılarak ihmal ve sorumluluğu olanlar hakkında cezai yaptırımların uygulanması.”

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız