Güncel

İHD: Hapishanelerdeki işkencelere son verilsin, sorumlular yargılansın

Çok sayıda ilde düzenledikleri ortak basın açıklamalarıyla hapishanelerdeki işkence ve hak ihlallerinin derhal sona ermesini, işkence faillerinin cezalandırılmasını ve hapishanelerin bağımsız heyetlerin denetimine açılmasını istendi.

19 Temmuz 2022 Saat: 16:02
İHD: Hapishanelerdeki işkencelere son verilsin, sorumlular yargılansın
İHD: Hapishanelerdeki işkencelere son verilsin, sorumlular yargılansın

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Hapishaneler Komisyonu, pek çok ilde eş zamanlı gerçekleştirdiği ortak basın açıklamasıyla, Türkiye hapishanelerine dönük işkence politikalarına son verilmesi ve sorumluların yargılanması çağrısında bulundu.

İSTANBUL
Beyoğlu'nda bulunan İHD İstanbul şubesinde düzenlenen basın toplantısında, "Hapishanedeki işkencelere son verilsin! Sorumlular yargılansın" pankartı salona asıldı. İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu adına açıklamayı okuyan Avukat Jiyan Tosun, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve anayasa gereği hapishanelerdeki tutsakların haklarının devlet sorumluluğunda olduğunu hatırlattı.

"Türkiye hapishanelerinde bulunan mahpuslar, çıplak arama, fiziki müdahale, ayakta sayım dayatmaları, darp, hakaret, ağırlaştırılmış tecrit, uzun süreli tekli odalarda ve hücrelerde tek başlarına tutulma uygulamaları, sosyal faaliyetlerden yararlandırmama ve buna benzer pek çok uygulamalara tabi tutularak, hem fiziksel hem de ruhsal bütünlüklerine zarar veren işkence uygulamalarına maruz bırakılmaktadırlar" diyen Tosun, özellikle son yıllarda Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishaneler ve S Tipi Kapalı Hapalı Hapishanelerle tutsaklar üzerindeki tecritin ağırlaştırıldığını vurguladı.

Son dönemde hapishanelerde Garibe Gezer, Kadir Aktar, Vedat Erkmen, Şervan Can Güder, Sezer Alan, Sinan Kaya ve çok sayıda tutsağın şüpheli şekilde yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Tosun, işkenceye uğrayan tutsakların şikayetlerinin ise değerlendirilmediğini, işkenceyi teşhir eden mektupların ailesine ulaştırılmadığını aktardı.

Tosun, hapishanelerde yaşanan işkenceye derhal son verilmesini, işkence uygulayan gardiyanlar hakkında soruşturma başlatılmasını ve cezalandırılmasını, hapishanelerin bağımsız heyetlerin denetimine açılmasını istedi.

BATMAN
İHD Batman Şubesi, dernek binalarının önünde hapishanelerde yaşanan işkence ve katliam politikalarına karşı basın açıklaması gerçekleştirdi. "Cezaevlerinde ölümü değil, yaşamı savunuyoruz. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde, basın açıklamasını İHD Batman Şubesi Hapishane Komisyonu Sözcüsü Avukat Yunus Bağış okudu.

Bağış, 2021 yılında 52 tutsağın, 2022 yılı başından itibaren ise 35 tutsağın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdiğini kaydetti. Türkiye hapishanelerinde çıplak arama, fiziki işkence, ayakta sayım, hakaret, ağırlaştırılmış tecrit gibi çok sayıda işkence uygulandığını dile getiren Bağış, son olarak Adana Kürkçüler E Tipi Kapalı Hapishanesi'nde adli tutsak Şehmuz Emen'in şubat ayında uğradığı ağır işkence ve tecritin ortaya çıktığını hatırlattı. 

"Hapishanelerde mahpusların tabi tutulduğu işkence uygulamalarının son bulması için yapılan tüm girişimlere rağmen siyasi iktidar ve yargı makamları tarafından bu vakaların üzerlerinin örtülmesi için çaba gösterilmiş, etkin soruşturmalar yürütülmemiş ve cezasızlık politikası egemen kılınmaya çalışılmıştır" ifadelerini kullanan Bağış, hükümet yetkililerinin failleri aklama ve korumaya çalıştığının altını çizdi.

Bağış, hapishanelerdeki işkence ve katliam politikalarının bir an önce son bulması çağrısında bulunarak, faillerin şeffaf bir soruşturmaya tabi tutulmasını ve cezalandırılmasını istedi.

Çok sayıda İHD şubesi de düzenledikleri basın açıklamalarıyla, hapishanelerdeki işkence ve hak ihlallerine tepki göstererek, sorumluların cezalandırılması çağrısı yaptı.

İZMİR
İHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu'nun düzenlediği basın toplantısında söz alan Şube Yönetim Kurulu üyesi Cemile Karakaya, "Bilindiği gibi son dönemlerde Türkiye hapishanelerinde yaşanan işkence ve kötü muamele iddialarının arttığını görmekteyiz ve bu yönde çok sayıda başvuru da almaktayız" dedi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız