Güncel

İHD: Hapishanelere para göndermek suç değildir

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Hatice Onaran ve Mehmet Acettin'e yönelik saldırıya ilişkin açıklama yapıldı. İHD, tutsaklarla dayanışmanın suç olmadığının altını çizdi.

13 Mart 2024 Saat: 09:31
İHD: Hapishanelere para göndermek suç değildir
İHD: Hapishanelere para göndermek suç değildir

TÜRKER DEMİRCİ


Tutsaklarla dayanıştıkları için yargı baskısı üzerinden eksik olmayan İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Hatice Onaran ve Mehmet Acettin'e yönelik saldırıya ilişkin açıklama yapıldı. İHD, tutsaklarla dayanışmanın suç olmadığının altını çizdi. 

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Dernek üyeleri Hatice Onaran  ve Mehmet Acettin, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinin tespiti, belgelenmesi, raporlanması ve tekrarının önlenmesi için yürüttükleri faaliyetleri nedeniyle yargı baskısına ilişkin şube binasında, "Hatice Onaran ve Mehmet Acettin yalnız değildir. İnsan hakları savunucularına yönelik yargı baskısına son verilsin" şiarıyla gerçekleştirdiği açıklamanın açılış konuşmasını İHD Eş Genel Başkanı Av.Eren Keskin yaptı.

Tutsaklara para yatırdığı için Onaran'ın hapis cezası aldığını, Acettin ise ev baskınıyla gözaltına alınarak ev hapsi cezasıyla serbest bırakıldığını hatırlatan Keskin, "Türkiye Cumhuiyet devleti hiç kimsenin anlamadığı bir akılla yönetiliyor. Çünkü 'terörü finansmanı'nın örgütlenmesine ilişkin bir yasa var. Birçok devlet bu yasayı kabul etmiş ancak Türkiye devletinin terör tanımı ile dünyadaki terör tanımı çok farklı" dedi. 

Türkiye'de devletin kendine muhalif olan insanların düşünce ve ifadelerini terör olarak değerlendirdiğinin altını çizen Keskin, "İnsan hakları savunucuları olarak zaten 'terör' olarak kullanmıyoruz ama bu yasa da Türkiye Cumhuriyeti devletinin kullandığı biçimde bir yasa değil. Arkadaşlarımız örgüte üye olmak ya da örgüte yardım iddiasıyla yargılanıyorlar. Burada kast edilen örgüt gizli ve yasa dışı bir örgüt. Ama bu insanlar devletin verdiği TC kimlik numarasıyla ve yine devletin bir kurumuna para yatırıyor. Burada bir gizlilik olabilir mi? Normal bir akla aykırı gizli adlandırılması ve bu yasaya uygun olarak cezalandırılması. Cezaevlerine para göndermek asla suç olamaz. Hepimiz gönderiyoruz. Ve ben maddi durumu olan herkesin cezaevlerinde düşünce suçundan dolayı bulunan ve maddi iyi olmayan herkese para göndermesi gerektiğini düşünüyorum. Hepimiz gönderiyoruz ve insan hakları savunucuları olarak göndermeye devam edeceğiz arkadaşlarımızın yanındayız" dedi. 

Avukat Zeynep Ceren Boztoprak da dava hakkında Hukuku bilgiler  ve yargılama süreci hakkında bilgilere vererek, anayasa ve yasalardan  örneklerle böyle bir yargılamanın hukuksuz olduğuna dikkat çekti.

Hatice Onaran ve Mehmet Acettin de insan hakları savunucuları ve hapishane komisyonunda görevli olmaları nedeniyle hapishanelerle ilgilenmelerinin yasal hakları ve görevleri olduğunu,  suç oluşturacak bir tutumlarının olmadığını, yargılamanın hukuksuz, yasal olmayan bir yargılama olduğunu, insan hakları mücadelesini sürdüreceklerini dile getirdiler.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız