Güncel

İHD: İhlal kararında ısrar etmek suçtur

İHD şubeleri, Cumartesi Anneleri'ne AYM kararlarına rağmen süren polis şiddetine tepki göstererek, 28 yıllık pratiğimizle söylüyoruz; susmayacağız" dedi.

6 Mayıs 2023 Saat: 22:12
İHD: İhlal kararında ısrar etmek suçtur
İHD: İhlal kararında ısrar etmek suçtur

ERKAN SOYLU


İHD şubeleri, Cumartesi Anneleri'ne AYM kararlarına rağmen süren polis şiddetine tepki göstererek, "Anayasa Mahkemesi'nin saygı gösterilmesini istediği Galatasaray'da toplanma ve basın açıklaması yapma hakkımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. 28 yıllık pratiğimizle söylüyoruz; susmayacağız" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman, İzmir, Ankara ve Urfa şubeleri, Cumartesi Anneleri'ne yönelik süregelen polis şiddetine ilişkin ortak açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) verdiği hak ihlali kararları hatırlatılarak, Galatasaray Meydanı'na dönük yasağa son verilmesi çağrısında bulunuldu. Eylemlerde, kayıpların fotoğrafları taşındı.

Yapılan ortak açıklamada, "Israrımız en büyük gücümüzdür. Kayıplarımızdan da, hakikat ve adalet arayışımızdan da vazgeçmeyeceğiz" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, gözaltında kaybedilenler için 28 yıldır hakikat ve adalet arayışını sürdüren Cumartesi Anneleri'nin 25 Ağustos 2018'de düzenlediği 700'üncü hafta buluşmasının yasaklanarak polis şiddetiyle engellendiği ve o tarihten bu yana Galatasaray Meydanının tüm halka kapatıldığı hatırlatıldı.

AYM'nin Maside Ocak ve Gülseren Yoleri kararlarıyla "toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı"nın, Aydın Aydoğan kararıyla da "kötü muamele yasağı"nın ihlal edildiğine karar verdiği işaret edilen açıklamada, AYM kararına rağmen Galatasaray'da basın açıklaması yapma hakkının beş haftadır polis zoruyla engellendiği vurgulandı.

Engellemenin hukuksuzluğu nedeniyle savcılığın adli işlem yapılmadan gözaltına alınanların serbest bırakılması talimatı vermek zorunda kaldığı kaydedilen açıklama, şöyle devam etti: "Kamu gücünü kullanan tüm aktörler, kesin ve bağlayıcı nitelikteki Anayasa Mahkemesi kararlarına uymak zorundadır. İstanbul Valiliği, Beyoğlu Kaymakamlığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Anayasa Mahkemesi'nin hükme bağladığı ihlal ve sonuçlarını ortadan kaldıracak şekilde hareket etmek zorundadır. İhlalde ısrar etmek suçtur ve biz bu suçun takipçisi olacağız. Anayasa Mahkemesi'nin saygı gösterilmesini istediği Galatasaray'da toplanma ve basın açıklaması yapma hakkımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. 28 yıllık pratiğimizle söylüyoruz; susmayacağız. Zalimin hakikat ve adaletle aramıza ördüğü barikatları ısrarla, inatla yıkma kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğiz."

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız