Güncel

İHD İzmir Şubesi: Hasta tutsak Ahmet Çakal serbest bırakılsın

İHD İzmir Şubesi yaptığı eylemde müebbet hapis hükümlüsü 68 yaşındaki ağır hasta tutsak Ahmet Çakal'ın duruma dikkat çekti, derhal serbest bırakılmasını istedi.

11 Temmuz 2021 Saat: 07:00
İHD İzmir Şubesi: Hasta tutsak Ahmet Çakal serbest bırakılsın
İHD İzmir Şubesi: Hasta tutsak Ahmet Çakal serbest bırakılsın

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Konak eski Sümerbank önünde "Hasta tutsaklara özgürlük" şiarıyla basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını okuyan İHD İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çiçek, Şakran T2 Kapalı Hapishanesi'nde müebbet hapis hükümlüsü 68 yaşındaki ağır hasta tutsak Ahmet Çakal'ın duruma dikkat çekti.

Ahmet Çakal'ın varis, boyun fıtığı, gastrit, uyku bozukluğu, kaşıntı, vücutta yağ kistleri gibi hastalıkları varken süreç içinde 2. tip diyabet (şeker hastalığı), akciğer (hafif amfizem), prostat büyümesi hastalıklarının da ortaya çıktığını ifade eden Çiçek, "Ahmet Çakal, vücudunun şişmesi nedeniyle, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilmiş; yapılan tetkikler sonucu mide kanseri teşhisi konmuş ve tıbbi onkoloji bölümünce kemoterapi uygulanması kararı verilmiştir. 25.05.2021'de verilen raporda tıbbi onkoloji bölümü, kemoterapi süresince cezanın tehirinin uygun olacağı kararında bulunmuştur" dedi.

Raporu inceleyen ATK'nın Ahmet Çakal'ın infazının ertelenmesi yönünde görüş bildirdiğini söyleyen Çiçek, ancak savcılık 23 Haziran'da infazın ertelenmesini reddettiğini kaydetti.

Çiçek, "Avukatı Fatma Demirer'den aldığımız bilgiye göre, Ahmet Çakal'ın her kemoterapi almaya gidip gelmesi 4-5 saati bulmakta ve ayrıca hekimleri kemoterapi nedeniyle mide kanaması, iç kanama, bağırsak kanaması olabileceği uyarısı yapmış ve öyle bir durumda hemen gelmesini söylemiştir. Ancak 24 Haziran'da iç kanama bulgusu nedeniyle Yeşilyurt Hastanesine sevki 7 saat sürmüştür" diye belirtti.

Ahmet Çakal, müebbet hükümlüsü olmasına rağmen 'yer olmadığı' gibi bir bahaneyle ağırlaştırılmış müebbet hükümlülerine uygulananan uygulamaların uygulandığını kaydeden Çiçek, "Yaşamları ve sorumlulukları Adalet Bakanlığında, hapishane görevlilerinde, savcılarda olan hasta mahpusların, insan onuruna uygun tedavilerinin yapılması ve ulusal ve uluslararası normlardan doğan haklarının kullanmaları engellenmemeli ve keyfi yorumlar yapılmamalıdır" diye konuştu.

Çiçek, "Ahmet Çakal'ın yaşam hakkı, tedaviye erişme hakkı, insan onuruna uygun tedavi görme hakkı elinden alınmaktadır. Çakal'ın başına gelebilecek her türlü olumsuzluktan bu kararı verenler, onaylayanlar sorumludur. Ahmet Çakal derhal tahliye edilmelidir" dedi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız