Güncel

İHD İzmir Şubesi: Katledilen Vedat Aydın'ın failleri belli

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Konak Eski Sümerbank önünde, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" şiarıyla eylem yaptı.

18 Temmuz 2021 Saat: 08:25
İHD İzmir Şubesi: Katledilen Vedat Aydının failleri belli
İHD İzmir Şubesi: Katledilen Vedat Aydın'ın failleri belli

İZMİR

Gözaltında kayıpların fotoğrafların olduğu pankartların taşındığı eyleme ESP ve SGDF üyeleri de destek verdi.

Eylemde basın açıklamasını okuyan İHD Şube Yöneticisi Caner Canlı, konuşmasına 20 Temmuz 2015'te Suruç'ta IŞİD'in canlı bombalı saldırısında yaşamını yitiren 33 düş yolcusunu anarak konuşmasına başladı.

Canlı, bu haftaki açıklamalarında 1991 yılında katledilen Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın'ı anlatacaklarını söyledi. Canlı, "1953 yılında Diyarbakır'ın Bismil ilçesine bağlı Kürthacı köyünde dünyaya geldi. 1979'da Diyarbakır Eğitim Fakültesi Edebiyat Bölümü'nden mezun oldu. 12 Eylül döneminde tutuklanıp dört yıl hapis yattı" dedi.

Aydın'ın İHD Diyarbakır Şube kurucuları arasında yer aldığını söyleyen Canlı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"28 Ekim 1990 tarihinde Ankara'da yapılan İnsan Hakları Derneği 3. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı Kürtçe konuşma nedeniyle tutuklandı. Hakkında açılan soruşturma kapsamında bir süre hapishanede kaldı. 1991 yılı Haziran ayında yapılan Diyarbakır kongresinde HEP İl Başkanı oldu.

"5 Temmuz 1991 tarihinde, gece yarısı evinin kapısı çalındı. Silahlı, elinde telsiz bulunan ve kendilerini polis olarak tanıtan kişilerce 'ifaden alınacak' denilerek götürüldü. Ailesi ve avukatlarının girişimlerine karşılık, gözaltına alındığı kabul edilmedi. 7 Temmuz 1991 tarihinde, Elazığ ili Maden ilçesi yakınlarında bir köprü altında işkence edilmiş cesedi bulundu. Defnedilmek üzere, 10 Temmuz 1991 tarihinde cenazesinin getirildiği Diyarbakır'da yüzlerce araçlık konvoy ve on binlerce kişi tarafından karşılandı. Cenazeye katılanlara ateş açıldı, olaylar çıktı ve 8 kişi yaşamını yitirdi. Aralarında milletvekilleri ve gazetecilerin de bulunduğu yüzlerce kişi yaralandı.

"Aynı günlerde; İHD Adana Şube Başkanı Avukat Elif Tuncer, Yönetim Kurulu üyeleri, Hasan Üzüm, Cemal Ölçmez, İHD Adana Şube üyeleri Yusuf Üzüm ile İmam Turan; Diyarbakır'a Vedat AYDIN'ın cenazesine giderken Siverek'te bir kamyonun altında kaldı ve hepsi yaşamını yitirdi. Kaza mı? Katliam mı? O yılların karanlığında araştırılmadı. Özellikle Elif Tuncer hem sivil faşistlerin hem de güvenlik güçlerinin hedefindeydi.

"1990'lar boyunca işlenen sayısız cinayet, işkence ve gözaltında kayıp vakası için Vedat Aydın'ın katledilmesi adeta bir özettir. Kaçırma biçimi, işkence edilmesi ve ardından cenazesine saldırılması, o yıllar için tüm vakalarda ortak özelliklerdi.

"Vedat Aydın'ın insan hakları ve özgürlüklerin sağlanması temelinde vermiş olduğu demokratik ve siyasi mücadele, devlet içerisinde organize olmuş karanlık yapılar tarafından hedef alınmıştı. Yıllar sonra bu yapıların deşifre olması ve bu yapılarda yer alan şahısların işlenen cinayetlerle ilgili itirafları da, bu gerçeği yansıtıyordu. Bu nedenle, faillerin meçhul değil, belli olduğunu bir kere daha vurguluyoruz."

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız