Güncel

İHD’li Hatice Onaran’a açılan davaya katılım çağrısı

İSTANBUL - Tutsaklara yardım ettiği için hakkında dava açılan İHD’li Hatice Onaran’ın 12 Ocak’ta yapılacak duruşmasına katılım çağrısı yapıldı.

11 Ocak 2023 Saat: 01:06
İHD’li Hatice Onaran’a açılan davaya katılım çağrısı
İHD’li Hatice Onaran’a açılan davaya katılım çağrısı

YÜKSEL UYGUN


İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Yönetim Kurulu üyeleri Hatice Onaran hakkında İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava hakkında bilgi vermek amacı ile Beyoğlu'nda bulunan şube binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, hakkında dava açılan Hatice Onaran, İHD Hapishaneler Komisyonu üyeleri Mehmet Acettin, Avukat Davut Aslan ve Cumartesi Annesi Hanife Yıldız, DKDER'den Türker Demirci, Odak dergisinden Doğan Baran katıldı.Toplantının yapıldığı salona, “İnsan hakları susturulamaz” pankartı asıldı.
‘Hak savunucuları susturulmak isteniyor’
Toplantıda ilk olarak konuşa İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, Hatice Onaran’a açılan davanın diğer hak savunucularına açılan ve hukuki dayanaktan yoksun olan davalardan farksız olmadığını belirtti. Ulusal ve Uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerine rağmen iktidarın insan haklarına ve özgürlüklerine yönelik tahammülsüz tutumu devam ettiğinin ifade eden Gülseren, "Hak ve özgürlükleri her şartta savunan, mağdurları uğradıkları hak ihlaline karşı güçlendirmek amacı ile dayanışma örgütleyen hak savunucuları da çeşitli araç ve yöntemlerle baskı altına alınarak susturulmak istenmektedir" dedi. Gülseren, Hatice'nin tutsaklarla dayanışma faaliyetlerinin "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna muhalefet etmekle” suçlandığını aktardı.
‘İktidar hak savunucularından korkuyor’
İktidarın, insan hakları savunucularını otoriter yönetme anlayışına tehdit olarak gördüğünü ve bu kapsamda baskıları ile susturmak istediklerini ifade eden Gülseren, “İnsanın toplumun etkin bir üyesi olarak hak ve özgürlükleri ile bir bütün oluşturduğu bilinmesine rağmen hak ihlalleri ile bu vasfı elinden alınmaya çalışılmakta, gittikçe yaygınlaşan hak ihlalleri ile insanlık onuru tehdit edilmektedir. Sadece insanı değil, birlikte yaşadığımız canlı cansız bütün varlıkları hak öznesi olarak kabul eden ve bu hakların ve insan onurunun korunması için mücadele eden hak savunucuları olarak, baskılar karşısında susmayacağımızı, biat etmeyeceğimizi ifade ediyor, BM İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi ve çok sayıda insan hakları belgesini onaylayarak insan haklarının korunması için yükümlülük üstlenmiş bulunan devlet yetkililerine bu sorumluluklarınıza uygun davranın ve hak savunucuları üzerindeki baskılara son verin çağrısında bulunuyoruz” şeklinde konuştu.
Duruşmaya çağrı
Yargılananın insani ve vicdani dayanışma faaliyetlerinin olduğunu ifade eden Gülseren, “Hak savunuculuğu faaliyetleri nedeniyle yargı baskısına maruz bırakılmış ve hukuki dayanaktan yoksun iddialarla hakkında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştır” dedi. Gülseren, bu vesileyle İnsan hakları savunucularına yönelik baskıları protesto ettiklerini ve 12 Ocak Perşembe günü Çağlayan’da bulunana İstanbul Adliyesi’nde saat 09.40’da yapılacak duruşmaya katılım çağrısında bulundu.
‘Ben İnsan Hakları savunucusuyum’
Davanın Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açıldığını söyleyen Hatice Onaran ise kendisinin de üyesi olduğu Hapishaneler Komisyonu'nun İHD kurulduğundan beri fiilen var olan bir oluşum olduğunu ifade etti. İHD üyelerinin cezaevleri ile ilgili kesintisiz bir mücadelesinin olduğunu vurgulayan Hatice, "Ben insan hakları savunucusuyum. Dolayısıyla başta hasta mahpuslar olmak üzere onların uzattıkları ele yardım veya destek anlamıyla bir sunum olmuştur. O nedenle kesinlikle böyle bir suçlamayı kabul etmiyorum. Yoğun bir baskı tehdit ortamı oluşturulmaya çalışılıyor. Ama insan hakları mücadelesi yürüten insanların bunları çok ciddiye alacağını sanmıyorum bende onlardan birisiyim" dedi.
‘Devletin yapmadığını biz yapıyoruz’
Devletin kendisinin üstlenecek sorumlulukları yerine getirmediğini ifade eden Cumartesi Annesi Hanife Yıldız da, "İnsan hakları savunucuları olarak onların yapmadığı şeyleri yapmaya çalışıyoruz. Ama ne yazık ki yaptıklarımız da baskı altında. Basınla beraber hepimiz baskı altındayız. İçerideki insanlara devletin sahip çıkması gerekirken onu da bize bırakmışlar. Biz hiç bir örgüte bağlı değiliz sadece insan haklarına bağlıyız" şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız