Güncel

İHD’nin Ermeni Soykırımı anmasına polis engeli: Döviz ve pankartlara el konuldu!

İHD İstanbul Şubesi’nin Sultanahmet Meydanı’nda gerçekleştirmek istediği anma polis tarafından engellendi.

24 Nisan 2018 Saat: 14:46
İHD’nin Ermeni Soykırımı anmasına polis engeli: Döviz ve pankartlara el konuldu!
İHD’nin Ermeni Soykırımı anmasına polis engeli: Döviz ve pankartlara el konuldu!

Sultanahmet Meydanı’nda İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından gerçekleştirilmek istenen Ermeni Soykırımı anması polis tarafından engellendi. İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon’un çağrısıyla saat 12.00’de yapılacak anma için Sultanahmet Meydanı’ndaki Türk İslam Eserleri Müzesi önünde toplanıldı. Eylem öncesi polisin baskı ve dayatmalarıyla karşılaşıldı. Polis tarafından  açıklama metni ve ozalitte yer alan bazı kelimelerin gerekçe göstererek eylemin yasakladığı ifade edildi. İHD’den yapılan açıklamada, bu yasağın kabul edilemeyeceği belirtildi.

Ayrıca döviz ve pankartlara el koyan polis, açıklama için toplananlara ve basın emekçilerine yönelik de GBT dayatmasında bulundu.Derneğin Şube sekreteri Leman YURTSEVER ve iki üyesi gözaltına alınarak Sirkeci karakoluna götürüldüler. Akşam saatlerinde serbest bırakıldılar.

Yarın (Çarşamba) saat 12.00 de İHD İstanbul Şubesi’nde, bugünkü eylem yasağına ilişkin basın toplantısı düzenleneceği bildirildi.

İHD SULTANAHMET'E ÇAĞRI YAPMIŞTI

İHD yaptığı açıklamada şöyle demişti:

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon olarak, 20. yüzyılın başında Küçük Asya ve Kuzey Mezopotamya’nın Ermeni, Asuri/Süryani ve Rum halklarına yapılan soykırımın başlangıç tarihi olarak kabul edilen 24 Nisan’da bu yıl da Sultanahmet Meydanı’ndaki Türk İslam Eserleri Müzesi önünde anacağız.

1915’te cezaevi olarak kullanılan, İstanbul Ermenilerinin Haydarpaşa’dan ölüm yolculuğuna çıkarılmadan önce tutulduğu bu bina ve çevresini soykırımın inkârına karşı bir hafıza mekânı olarak kabul ediyor, basını, soykırım ve inkâr karşıtlarını burada yapacağımız soykırım anmasına davet ediyoruz.

BASIN AÇIKLAMSINA DAVET

24 Nisan Ermeni Soykırımı Anması polis tarafından keyfi olarak engellenmiş, üç arkadaşımız gözaltına alınmış ve ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılmışlardır.

Anayasal haklarımızın, düşünce ve ifade özgürlüğümüzün ve kişi güvenliğimizin keyfi olarak ihlal edilmesi kabul edilemez.

Etkinliğimizin engellenmesi ve haklarımıza yönelik bu saldırıya karşı yapacağımız basın açıklamamıza katılımınızı rica ediyoruz.

Tarih : 25 Nisan 2018- Çarşamba

Saat  : 12.00

Yer    : İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız