Güncel

İHD Tek Tip Elbise için eylemler yapacak...Tek Tip Elbise Türkiye yasalarına göre işkencedir

İnsan hakları Derneği(İHD) İstanbul Şubesi, Tek Tip Elbise uygulaması Guantanamo Esir Kampında yaşananlara benzetilerek çeşitli etkinlikler gerçekleştireceklerini açıkladı.

2 Kasım 2017 Saat: 17:28
İHD Tek Tip Elbise için eylemler yapacak...Tek Tip Elbise Türkiye yasalarına göre işkencedir
İHD Tek Tip Elbise için eylemler yapacak...Tek Tip Elbise Türkiye yasalarına göre işkencedir

İnsan hakları Derneği(İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından yapılan basın açıklamsında Tek Tip Elbise uygulaması  Guantanamo Esir Kampında yaşananlara benzetilerek kampanya başlattıklarını ve çeşitli etkinlikler gerçekleştireceklerini açıkladı.

Yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

Her geçen gün daha ağır bir insan hakkı ihlali ile karşılaştığımız bu dönemde de hapishanelerde uygulanması planlanan tek tip kıyafet dayatması ile insan onurunu siyasi arenada pazarlık haline getirilmesi amaçlanmaktadır. Ancak temel insan hakları hiçbir zaman ,hiçbir siyasi iktidarın şantaj ve tahakküm sürdürme amacına yönelik pazarlık konusu yapılamaz.

AKP’nin referansı Guantanamo Esir Kampında Yaşananlar İnsanlık Suçudur.

Tek Tip Kıyafet dayatmasının çıkış noktası Guantanamo Esir Kampıdır. AKP iktidarının İslami referanslar ile verdiği iktidar mücadelesi bir defa daha söylem ve dayatmaları ile çürümüştür. Guatanamo esir kampında çoğunluğu Müslüman olan Afgan ve Irak vatandaşı insanlara uygulanan işkence ve kötü muameleye öykünmekten kendini alamamaktadır. AKP iktidarı açıkça ülke vatandaşlarına esir muamelesi yapmayı planlamaktadır.

Tek Tip Kıyafet Dayatması Anayasanın Kanun Önünde Eşitlik İlkesine Aykırıdır.

Madde 10 – ‘’Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.’’ Anayasanın üstünlüğü ve kanunların anayasaya aykırı olamayacağı dikkate alındığında genelge veya OHAL KHK’sı ile anayasaya aykırı bir düzenleme hukuka aykırıdır. Anayasanın 10. Maddesi kanunlar önünde eşitlik ilkesini düzenlemektedir. Tek tip kıyafet uygulaması ile açıkça hapishanelerde kanun önünde eşitlik ilkesi ihlal sonucunu doğuracaktır. Zira tasarlanan uygulamanın amacı doğrudan siyasi mahpuslara karşı onur kırıcı bir muameleye zemin hazırlamaktır.

OHAL Koşullarında Dahi Kişilerin Maddi Ve Manevi Şahsiyetlerinin Dokunulmazlığı İhlal Edilemez.
OHAL KHK’sı ile kişilerin maddi ve manevi bütünlüğüne dokunulamaz. AKP iktidarının tasarladığı bu uygulama işkenceye zemin hazırlayan, kişilerin onur ve haysiyetlerini kırıcı manevi varlığını ihlal işkencedir.

Tek Tip Elbise Türkiye Yasalarına Göre İşkencedir!
ANAYASA MADDE 17- ‘’Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamaz.’’
Açıktır ki hapishanelerde uygulamaya konulmak istenen tek tip elbise dayatması insan haysiyetini yok etme uygulamasıdır. 1 yılı aşkın süredir bitmek bilmeyen OHAL koşullarının her türlü insan hakkı ihlaline zemin olarak sunulması da hukuksuzdur. Zira OHAL ve bu süreçte yapılan tüm düzenlemeler milletlerarası hukuktan doğan yükümlülükleri ihlal etmemelidir.

Tek Tip Kıyafet Uluslararası Hukuka Göre İşkencedir
İşkence VE Diğer Zalimane, Gayri İnsani Veya Küçültücü Muamele Veya Cezaya Karşı Sözleşme Birleşmiş Milletler Genel Kurulunca 1984 yılında imzalanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti sözleşmeye 1988 yılında taraf olmuştur.

Tek Tip Elbise uygulaması uluslararası sözleşmelere göre manevi işkencedir.
Tek Tip Elbise Dayatması AİHS Uyarınca İşkencedir!

AİHS MADDE3; ‘’ Hiç kimse işkenceye veya insanlık dışı ya da aşağılayıcı muamele veya cezaya tabi tutulamaz.’’
Türkiye’nin taraf olduğu AİHS 3. maddesi işkenceyi her türlü insanlık dışı ya da aşağılayıcı muamele tanımı ile yasaklamaktadır.Tek Tip Dayatmasının amacı mahpusların siyasi görüşleri nedeniyle aşağılayıcı muameleye tabi tutulmasıdır.
Tek Tip Kıyafet Dayatması 1980 Darbecilerinin Ürünü ve Zihniyetidir.

1980 darbesinden sonra 1984 yılında bir genelge ile uygulamaya konmak istenen darbeci zihniyetin ürünü olan tek tip kıyafet dayatmasına karşı siyasi mahpuslar Metris, Diyarbakır, Sağmalcılar hapishanelerinden direnerek uygulamaya izin vermediler. Siyasi mahpusların insanlık onurunu ayaklar altına almaya çalışan bu uygulamaya karşı ölüm orucuna dönüşen eylemleri sonucu 5 mahpus hayatını kaybetti.

İŞKENCEYE İZİN VERMEYECEĞİZ!

Bu topraklarda insan haklarının teminatı olarak biz insan hakları savunucuları işkenceye, insan onurunu ve haysiyetini kırıcı her türlü muameleye karşı durduk ve durmaya devam edeceğiz. Tek Tip Elbise Dayatması üzerinden hapishanelerdeki mahpuslara esir muamelesi yapılmak istenmektedir. Bu muameleye karşı çıkmak için pek çok nedenimiz var. İşkence suçtur, suça ortak olma. Şartlar ne olursa olsun, insan haklarını savunalım. İNSAN HAKLARI İLE VARDIR…

TEK TİP ELBİSE İŞKENCEDİR. İŞKENCEYE İZİN VERMEYECEĞİZ.

İHD İSTANBUL ŞUBESİ HAPİSHANE KOMİSYONU"
-----------

KASIM AYI EYLEM TAKVİMİ

1 KASIM ÇARŞAMBA: DERNEK’DE BASIN TOPLANTISI SAAT 12.00’DE TEK TİP ELBİSE.

8 KASIM ÇARŞAMBA: SAAT 14.00’DE TÜYAP'TA BASIN AÇIKLAMASI

12 KASIM PAZAR: TÜYAP'TA BİLDİRİ DAĞITIMI

15 KASIM ÇARŞAMBA: BAKIRKÖY ÖZGÜRLÜK MEYDANINDA SAAT 14.00.-15.00 ARASI BİLDİRİ DAĞITIMI.

20 KASIM PAZARTESİ: KADIKÖY İSKELE SAAT 17.00-18.00 ARASI BİLDİRİ DAĞITIMI

28 KASIM SALI: DERNEKTE HAK İHLALLERİ RAPORUNUN AÇIKLANMASI SAAT 12.30

4 ARALIK PAZARTESİ: BAKIRKÖY HAPİSHANESİ ÖNÜ BASIN AÇIKLAMASI SAAT 12.00

16 ARALIK CUMARTESİ: TEK TİP ELBİSE KONULU PANEL ( DERNEK SALONUNDA SAAT:15.00)

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız