Güncel

İHD tek tip elbiseye karşı kampanya başlattı

Tek tip elbisenin bir işkence aracı olduğunu vurgulayan insan hakkı savunucuları, hükümete seslendi ve derhal bu uygulamadan vazgeçilmesini istedi.

13 Şubat 2018 Saat: 22:07
İHD tek tip elbiseye karşı kampanya başlattı
İHD tek tip elbiseye karşı kampanya başlattı

Kerim Eren

insan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, tek tip elbise dayatmasına karşı başlattığı kampanyanın startnı yaptığı basın açıklamasıyla verdi.

Galatarasay Meydanı'nda, "Tek tip elbise işkencedir" yazılı pankartla biraraya gelen insan hakkı savunucuları adına Aylin Hacaloğlu basın metnini okudu. Tek tip elbisenin dayanağı olan 696 Sayılı KHK'nın iptal edilmesini isteyen Hacaloğlu, tek tip elbise giymeyi kabul etmeyen tutusaklara disiplin cezası verilmesinin öngörüldüğünü kaydeti.
Hacaloğlu, "KHK’nın yayınlanmasının ardından yapılan resmi açıklamalara göre, tek tip elbisenin nasıl uygulanacağı bir ay içinde yapılacak yönetmelikle belirlenecek ancak KHK; siyasi mahpusların, mahkemeye çıkarılırken badem kurusu ya da gri tulumlar giymesini, kadın tutuklu ve hükümlülerin giyeceği tek tip elbiselerin tulum şeklinde olmayabileceğini düzenlemiş bile" dedi.
Badem kurusu ya da gri, tulum ya da iki parçanın fark etmeyeceğinin altını çizen Hacaloğlu, tek tip elbisenin en anlama geldiğini şu maddelerle açıkladı:
'TEK TİP ELBİSE BİR DAMGALAMA ARACIDIR'
"Tek tip elbise, bir damgalama aracıdır. Henüz yargılaması devam eden yani suçları kesinleşmemiş mahpusları “suçlu” olarak damgalamaktadır. Bu damgalama; sayıları yaklaşık 60 bini bulan tutuklu için masumiyet karinesinin ihlalidir.
Tek tip elbise; giymek zorunda olanlar-olmayanlar, badem kurusu ya da gri renkte olanlar, tulum ya da alt üst biçiminde olanlar diyerek mahpuslar arasında kategorik bir ayrım gözetmektedir ve ayrımcılık yasağının ihlalidir.
Tek tip elbise; mahpusu tek tipleştirmeyi, kimliksizleştirmeyi, kişiliğini ezmeyi amaçlayan bir araçtır ve kötü muamele/işkence yasağının ihlalidir.
Tek tip elbise; giymeyi kabul etmeyen mahpuslara ziyaret yasağından başlayıp hücreye kapatılmaya varan birçok ceza verilmesi öngörülmekte olup, bu disiplin cezaları diğer sakıncalarının yanında ağır tecrite yol açacaktır. Tecrit İşkencedir.
Tek tip elbise, üst üste verilen disiplin cezalarıyla mahpusların infazlarının yanmasına ve şartlı tahliye haklarının ellerinden alınmasına neden olacaktır.
Tek tip elbise, giymeyi kabul etmeyen mahpusların mahkemeye çıkarılmaması ve mahkemeye çıkarılmadan haklarında hüküm verilmesi mümkün olacağından savunma hakkının engellenmesi ve adil yargılanma hakkının ihlali söz konusudur."
'BU UYGULAMADAN DERHAL VAZGEÇİN'
Tek tip elbisenin Guantanamo hapishaneleri örneğinde olduğu gibi hukuksuzluğun, işkencenin, vahşi zorun, adaletsizliğin simgesi olduğunu vurgulayan Hacaloğlu, direnmeyen tutsakları dahi manevi olarak öldürmenin bir aracı olarak kullanıldığını söyledi. 12 Eylül faşizminde tek tip elbseye direnenleri selamlayan Hacaloğlu, hükümete seslendi ve tek tip elbise uygulaması için yönetmelik hazırlamak yerine bu uygulamadan derhal vazgeçmesi için çağrı yaptı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız