Güncel

İHD: Tutuklu işçiler derhal serbest bırakılsın!

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi tarafından yapılan açıklamada, dün akşam tutuklanan işçilerin derhal serbest bırakılması için çağrıda bulundu.

19 Eylül 2018 Saat: 19:35
İHD: Tutuklu işçiler derhal serbest bırakılsın!
İHD: Tutuklu işçiler derhal serbest bırakılsın!

İHD'den yapıla açıklamada şu görüşlere yer verildi:

14 Eylül günü kötü çalışma koşulları nedeniyle iş bırakan 3. Havalimanı işçilerinden gözaltına alınanların 43’ü dün Gazi Osman Paşa Adliyesi’ne sevk edildi ve 19’u adli kontrol şartı ile serbest bırakılırken 24 işçi hakkında tutuklama kararı verildi. Bu karar; genel olarak, hak arama mücadelesine, yasal güvence altındaki temel hakların kullanımına ve özelde işçilerin emek mücadelesine vurulmuş ağır bir darbedir. Hukuki gerekçeden yoksun tutuklama ve adli kontrol kararları kaldırılmalı ve tutuklu işçiler serbest bırakılmalıdır.

HAK MÜCADELESİ ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRIN

Savcılıkta gözaltındaki işçilere yöneltilen “2911' Sayılı kanuna muhalefet”, “Çalışma hürriyetinin ihlali”, “Kamu malına zarar vermek”, “Halkı kin, nefret ve düşmanlığa tahrik etmek”, “Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması”, “Görevi yaptırmamak için direnme” suçlamaları gerçeği yansıtmadığı gibi İşçilerin kötü çalışma koşullarına karşı mücadele etmeleri, iş bırakmaları Anayasa ve İLO sözleşmelerinde de tanımlanan bir haktır. 

Böyle olmasına rağmen, bu olayda da hukuktan sapılmış, siyasi otoritenin yönelimi çerçevesinde bir karar verilmiştir. Cumartesi Anneleri’ni, hasta mahpus eylemlerini, Barış eylemlerini yasaklayan zihniyet burada da karşımıza çıkmış bulunmaktadır.

Ülkeyi yönetenler; Cumartesi Anneleri’nden,  barıştan korktukları gibi işçilerin eylemlerinden de korkusunu bu tutumu ile ortaya koymuş, bu mücadelenin büyümesini baskı yoluyla engelleme çabasına girmiştir.

İnsan hakları savunucuları olarak biliyoruz ki; işçilerin insanca yaşama ve çalışma hakları yanında hakları gasp edildiğinde direnme ve iş bırakma hakları var. Bu hakların kullanımının hukuka aykırı olarak engellenmesi, işçilerin işten çıkartılarak, gözaltına alınarak ya da tutuklanarak baskı altına alınması ve mücadeleden vazgeçmeye zorlanması kabul edilemez.

 İşçiler kölelik koşullarında çalışmaya zorlanamaz,  çalışma koşulları düzeltilsin, hak mücadelesi vermeleri önündeki engeller kaldırılsın.

Tutuklu işçiler derhal serbest bırakılsın!

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız