Güncel

İHD: Yüksel Eylemcileri serbest bırakılsın

İHD Ankara Şubesi, Yüksel Caddesi’nde “İşimizi geri istiyoruz” eylemcilerinin tutuklanmasına ilişkin, "Sırf, seslerini kısıp bir kenara oturmadıkları için ‘terörist’ olarak lanse edemezsiniz. Haksız tutuklanan bu insanları bir an önce bırakın" açıkl

25 Ağustos 2020 Saat: 22:14
İHD: Yüksel Eylemcileri serbest bırakılsın
İHD: Yüksel Eylemcileri serbest bırakılsın
İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildikten sonra Yüksel Caddesi’nde “İşimizi geri istiyoruz” eylemleri düzenleyen Acun Karadağ, Alev Şahin, Nazan Bozkurt, Mehmet Dersulu, Armağan Özbaş ve Mahmut Konuk'un tutuklanmasına yönelik basın toplantısı düzenledi. Şube binasında yapılan toplantıya İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Fatin Kanat, İHD yöneticisi Melike Giray ve tutukluların avukatı Evin Konuk katıldı. 
Açıklamada konuşan Giray, eylemcilerin Yüksel Caddesindeki İnsan Hakları anıtı önünden neredeyse her gün darp edilen, gözaltına alınan, “Kabahatlar Kanunu” gerekçe gösterilerek ayrıca para cezalarına maruz bırakılan ve KHK zulmüne en çok uğrayanlar olduklarını belirtti. 
'140 BİN İNSAN İŞİNDEN EDİLDİ' 
15 Temmuz 2016 sonrası KHK ile yaklaşık 140 bin insan işinden edildiğini hatırlatan Giray, "KHK ile ihraç edilenler yalnızca işlerinden edilmediler, sıradan vatandaşlık haklarından da mahrum edildiler. Dışlandılar, ötelendiler, hakaretlere uğradılar. Devlet içindeki iktidar kapışmasıyla uzak yakın bir ilgisi olmayan bini aşkın akademisyen, öğretmen, toplumsal barış talep ettiği ve bu talebini imzasıyla dile getirdiği için üniversitelerden ve okullardan atıldı. Yaklaşık 500 bin kişi hakkında adli işlem yapıldı, 50 binin üzerinde insan tutuklandı. Tutuklananların 17 bin kadarını da kadınlar oluşturdu. Geçen yılın rakamlarıyla yine yaklaşık 843 bebek, anneleriyle hapishanelerde yaşıyor. Onlarca hasta, zamanında hastaneye sevk edilmediği için cezaevlerinde öldü. Haksızca ihraç edilen 46 KHK mağduru ise intihar ederek yaşamlarına son verdi. OHAL Komisyonu ise adeta iktidarın taleplerini yerine getiren noter görevini yürütmektedir. OHAL Komisyonu, 28 Haziran 2019 itibariyle yapılan 126 bin 200 başvurunun 77 bin 900’ü karara bağlamış ve sadece 6 binini kabul etmiştir. Yüzde 93 başvuru ise reddedilmiştir" diye konuştu. 
'ZULÜM UYGULAMALARINA SON VERİN' 
Giray, şöyle devam etti: "Haklarını arayan insanları ‘terör örgütü’ suçlamasıyla yaftalamak, insan haklarını pervasızca çiğneyen muktedirleri aklamaz. 60 yaşını geride bırakmış, ağır sağlık sorunları olan sağlıkçı Mahmut Konuk’tan, kalp piliyle ciddi sağlık problemleri olan öğretmen Acun Karadağ’dan  ‘terörist’ çıkaramazsınız. Aynı şekilde, ikametleri şöyle dursun, hak arama yerleri bile belli olan bu insanları, sırf, seslerini kısıp bir kenara oturmadıkları için ‘terörist’ olarak lanse edemezsiniz. Bu ve benzeri zulüm uygulamalarına derhal son verin ve haksız tutuklanan bu insanları bir an önce bırakın."
 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız