Güncel

İHD'nin 37.yılını kutlarken Didar Şensoy'u hatırlamak...

İnsan Hakları Derneği bugün kuruluşunun 37. Yılını kutladı.

17 Temmuz 2023 Saat: 23:27
İHDnin 37.yılını kutlarken Didar Şensoyu hatırlamak...
İHD'nin 37.yılını kutlarken Didar Şensoy'u hatırlamak...

TÜRKER DEMİRCİ


Didar Şensoy İHD’nin kurucularındandı.

Kuşkusuz İHD’nin kurucularının her biri değerlidir. Diar Şensoy bir avuç tutsak yakını ile çıkmıştı bu yolculuğa ve İHD’in kuruluşunun tohumlarını atanların başında geliyordu. İlmik İlmik ördüler, her kapıyı çaldılar, çok emek vererek bir kurum çıkardılar ortaya.

İHD’nin 37 kuruluş yıldönümünü kutlarken ve Didar Şensoy’u anarken, elbette Sacide Çekmeci, Şaziment Şülekoğlu, Şükriye Nazarı, Gülizar Çağlayan,Vahide Açan,  Osman Öğe, Mustafa Bayram, Leman Fırtına ve diğer anneleri unutamayız!

Uzun yıllar insan hakları mücadelesi veren Didar Şensoy, 1986’da İnsan Hakları Derneği’nin (IHD) kurucu öncülerinden biriydi.

Didar Şensoy, 12 Eylül hapishanelerindeki baskılara dikkat çekmek amacıyla kendisi ve tutuklu yakınlarıyla İstanbul’dan Ankara’ya gitmiş; TBMM’nin önündeki eylem sırasında polis müdahalesinin sonucu 1 Eylül 1987 tarihinde şeker komasına girerek hayatını kaybetmişti.

Didar Şensoy kimdir?

Kardeşinin tutuklanmasına kadar Yugoslavya’da öğretmenlik yapan ve daha sonra Türkiye’ye göç eden Didar Şensoy, kardeşi Hasan Şensoy’un tutuklanması ile kendisini cezaevleri koşullarının iyileştirilmesi mücadelesine adadı. Cezaevi kapılarında tutuklu aileleri, dostları ile birlikte ördükleri mücadelenin ve 12 Eylül Darbesi'ne karşı durmanın simgesi oldu. Didar Şensoy, 1986'da İnsan Hakları Derneğinin kurucularından ve şekillendiricilerinden oldu. Tutukluların yanı sıra Metris cezaevi ailelerinin mücadelesinin de simgesi olan Didar Şensoy, 1 Eylül 1987'de yine cezaevlerindeki koşulların düzeltilmesiyle ile ilgili meclise dilekçe vermek üzere üç otobüs dolusu tutuklu yakını mücadele arkadaşlarıyla beraber yola çıktı.

TBMM önünde ”Çocuklarımı serbest bırakmadıkça buradan ölümü kaldırabilirsiniz” diyen Didar Şensoy gerek yürüyüş boyunca gerek TBMM önünde polisin baskıları, joplama  ve dayakları sonucu fenalaşarak yaşamını yitirdi.

Devrimci gazeteci Kerim Eren daha önce Didar Şensoy için şu cümleleri yazmıştı: "Tarih 1 Eylül 1987 yılını gösteriyordu. 12 Eylül faşizminin, devrimcileri cezaevlerine doldurup tüm muhalefeti yok ettiğini düşündüğü bir zamanda cezaevlerinde ölümüne direnenlerin sesine ses olmaya, onların direnişini dünyaya duyurmak için mutfaklarından sokaklara çıkan kadınların baskı ve şiddete boyun eğmeyen insan hakları savunucuları oldukları bir zamandı. Plaza de Mayo annelerinden esinlendikleri beyaz başörtüleriyle, tüm engellemeleri aşarak Ankara'ya yürümüşler, meclis merdivenlerinde yoğun polis şiddetine uğramışlardı. İşte burada, sadece Hasan'ın değil, 'aslanlarım' dediği tüm devrimcilerin ablası, annesi Didar Şensoy adını unutulmayacaklar listesine yazdırmıştı. Her zaman Didar Abla bize hâlâ kulaklarımızdan silinmeyen sesiyle 'aslanlarım direnin' diyecek, ve biz de her zaman söyleyeceğiz, Didar'lar Ölmez!"


İHD’nin kurucuları, günümüzde birçoğu hayatta olmayan aşağıdaki kişilerden oluşmaktadır;

Adnan Çelik ,Ahmet Abakay, Ahmet Bozkurt Çağlar, Ahmet H. Kırım, Ahmet Tahtakılıç , Akın Birdal ,Ali Aydemir ,Ali Bozkurt, Ali Özpolat, Ali Sirmen, Arslan Başer Kafaoğlu ,Aydın Aybay, Aydın Erdoğan, Aykut Başçıl, Ayşe Sirmen, Aziz Nesin, Bekir Doğanay ,Cahit Talas, Cevat Geray D,idar Şensoy ,Emil Galip Sandalcı, Erbil Tuşalp, Ercümennt Tahiroğlu, F. Adalet Sümer, Fatma Çakır, Fatma Ümit Sezer, Fevzi Bahattin Argun, Filiz Karakuş. Gencay Gürsoy,Gülizar Çağlayan, Gülten Akın, Güngör Aydı.n H. Alpay Kabacalı, Haldun Özen, Halit Çelenk, Haluk Bahri Gerger, Hamdi Konur, Handan Koç, Hıdır Göktaş, Hikmet Koçak, Hüseyin Ekinci ,Hüsnü Öndül, Işıl Özgentürk ,İbrahim Açan ,İbrahim Saydan, İbrahim Tezan, İbrahim Yetkin, İsmail Sami Çakmak ,İsmet Özdal Demirdöven, İsmet Pekdemir, İzzet Eray ,Jülide Gülizar, Kazım Bayraktar, Kemal İ. Keleşoğlu, Leman Fırtına,M. Emin Değer, M. Nuri Karacan ,M. Oktay Akıncı ,M. Suphi Gürsoytrak ,M. Yücel Akıncı, Mahmut Tali Öngören, Mehdi Bektaş ,Mehmet Ali Aybar, Melahat Sarptunalı, Mihriban Kırdök, Murat Kadri Belge ,Müşerref Toper, Nebi Barlas,Neriman Deniz ,Nevzat Helvacı, Niyazi Ağırnaslı ,Nurkut İnan ,Nusret Fişek,O. Merih Sezen, Osman Ergin ,Osman Öge ,Perihan Akçam, Ragıp Zarakolu, Recep Cüre, Rona Aybay ,S. Özcan Öktem ,Sacide Çekmeci, Sadık Gürbüz, Sennur F. Çelik ,Serap Yakut, Şaziment Şulekoğlu,Şirin Tekeli, Şükran Akın ,Şükran Ketenci ,Tahsin Şulekoğlu ,Vahide Açan, Vecihi Timuroğlu, Veli Devecioğlu ,Yavuz Önen, Yücel Sayman, Z. Ayla Akba,l Zarif Sel, Zeki Tavşancıl.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız