Güncel

İkizdere Çevre Derneği: Güvence verdiler ama hepsi yalan çıktı I Kadıköy'de eylem

İkizdere'de yapılan taş ocaklarının yarattığı tahribata dikkat çeken İkizdere Çevre Derneği, köylülere söylenen yalanları sıraladı. Eylemde, "Taş alarak doğaya ve yaşam alanlarına verdiğiniz zararların vebalinden kaçamayacaksınız" denildi.

24 Temmuz 2022 Saat: 09:33
İkizdere Çevre Derneği: Güvence verdiler ama hepsi yalan çıktı I Kadıköyde eylem
İkizdere Çevre Derneği: Güvence verdiler ama hepsi yalan çıktı I Kadıköy'de eylem

İkizdere Çevre Derneği, İkizdere'de yapılan taş ocaklarının yarattığı tahribata dikkat çekmek için Kadıköy Rıhtım Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

"İkizdere direniyor" yazılı pankartın açıldığı eylemde, doğa katliamına sloganlarla tepki gösterildi.

İkizdere Eşkencedere Vadisi için söylenen taş ocağı yapanların yalanlarının sıralandığı eylemde, "Doğu Karadeniz Bölgesi, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından dünyada biyolojik çeşitlilik açısından korumada öncelikli 200 ekolojik alandan biri olarak belirlenmiştir. Bölgeye bu özelliği kazandıran ise binlerce bitki türü ve yaban hayatına ev sahipliği yapan Fırtına, Senöz, Hemşin, Çağlayan, Arılı ve İkizdere gibi vadilerimizdir" denildi.

İkizdere Vadisi'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 13 Ağustos 2020 tarihli kararıyla kısmen "Doğal Sit- Nitelikli Doğal Koruma Alanı" ve kısmen "Doğal Sit- Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak tescillendiği hatırlatılan eylemde, bölge halkının uğraşıları sonucu Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın İkizdere Vadisi'nin yeni turizm destinasyon alanı projesi hazırladığı kaydedildi.

Halkın tepkisini engellemek için bölgeye gelen Ulaştırma Bakanı ve bürokratların, "Verimli toprak depolanacak. Toz olmaması için düzenli sulama yapılacak. Sular çamurlu akmayacak. Sürekli hava ölçümleri yapılacak. Vadide ikinci bir ruhsat verilmeyecek. Limanda 8 bin kişi çalışacak. Taş ocağı alanı 13,3 hektar olacak. Çay bahçelerine dokunulmayacak. Doğa tahrip olmayacak. Depolanan verimli toprak iş bitiminden sonra taşınacak" şeklinde sözler verdiği hatırlatılan açıklamada bu sözlerin hiçbirinin tutulmadığı vurgulandı.

Açıklama şöyle devam etti: "Buradan tekrar sesleniyoruz. Ormanların ve doğal yaşam alanlarının korunması artık vazgeçilmez bir zorunluluktur. Taş alarak doğaya ve yaşam alanlarına verdiğiniz zararların vebalinden kaçamayacaksınız."

Foto: Bekir Tat

Bir 4 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

Bir 6 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

Bir 5 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız