Güncel

İl il 10 Ekim anmaları: “Unutmadık, unutturmayacağız, katiller hesap verecek'

10 Ekim Ankara Katliamı’nın altıncı yıldönümünde, katliamda hayatını kaybedenler ülkenin dört bir yanında anıldı

11 Ekim 2021 Saat: 09:28
İl il 10 Ekim anmaları: “Unutmadık, unutturmayacağız, katiller hesap verecek
İl il 10 Ekim anmaları: “Unutmadık, unutturmayacağız, katiller hesap verecek'

Katliam sonrasında geçen altı yılın ardından toplumsal muhalefet bir kez daha, katliam siyaseti ile iktidarını devam ettirmeye çalışan Saray-AKP iktidarına karşı; katliamda yaşamını yitirenlerin emek, demokrasi ve barış mücadelesini sürdürmek, adalet talebi ile sorumlulardan hesap sormak için memleketin birçok yerinde sokağa çıktı.

“Unutmayacağız, affetmeyeceğiz” diyenler tek ses olup sokaklara çıktı. Ülkenin birçok yerinde yapılan anma etkinlikleri şöyle:Ankara

Katliamın yaşandığı Ankara’da saat 09.45’te Ankara Tren Garı Önünde toplanıp yitirdiklerimizi anmak isteyen kitleye polis saldırdı. Polisin biber gazı ve plastik mermi kullandığı ve 11 kişiyi gözaltına aldığı saldırısının ardından, yalnızca yaşamını yitirenlerin ailelerinden ve kurum temsilcilerinden oluşan bir heyetin katliamın gerçekleştiği Ankara Garı önüne gitmesine izin verildi.

Gar önünde buluşan heyet yaşamını yitirenlerin anısına siyah balonlar uçurdu. Kitlesel anmaya izin verilmediği için Büyükşehir Belediyesi önünde, Sakarya Caddesi’nde ve Yüksel Caddesi’nde anma eylemleri düzenlenerek, “Kaybettiklerimizi unutmayacağız, unutturmayacağız! Sorumlularını unutmayacağız, affetmeyeceğiz!” denildi.

Ankara’da 10 Ekim anma programı Karşıyaka Mezarlığında devam etti. İdil Güneyi, Korkmaz Tedik, Ali Kitapçı, Uygar Coşkun ve Sevgi Öztekin mezarlıkları başında anıldı.

İstanbul

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, 10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenleri polis ablukası altında andı. Kadıköy İskele Meydanı’nda toplanan kalabalık “10 Ekim’i unutma, unutturma”, “Onlara sözümüz barış olacak” sloganlarına hep bir ağızdan eşlik ederken, yapılan açıklamada bu katliamın bir siyasi cinayet olduğu, sorumlulardan er ya da geç hesap sorulacağı vurgulandı.

Antalya

Antalya’da saat 10.04’te Attalos Heykeli önünde bir araya gelen Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri saygı duruşunun ardından alana karanfiller bıraktı.

Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını okuyan Emine Narkaya, “Katliamın tüm sorumluları yargılanana ve hak ettikleri cezayı alana kadar öfkemizi diri tutacak, katliamın unutturulmak istenmesine asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Narkaya açıklamasında şunları kaydetti:

10 Ekim’de ölüme karşı yaşamı savunanlar, ‘Artık kimse ölmesin’ diye haykırırken, Ankara’ya kadar göz göre göre gelen IŞİD canileri tarafından patlatılan canlı bombalarla vahşi bir katliamın kurbanları oldular. Her birimiz annelerimizi, babalarımızı, kardeşlerimizi, arkadaşlarımızı, yoldaşlarımızı kaybettik.

“Yılmayacağız ve katilleri asla affetmeyeceğiz”

Her dönem iktidarın hedefinde olan emek, barış ve demokrasi savunucuları olarak, ayrım yapmaksızın herkesin eşit haklar temelinde, barış içinde bir arada yaşaması için ölümü değil, yaşamı ve yaşatmayı ısrarla savunmaya devam edeceğiz. Bizleri korkutmaya, yıldırmaya, sindirmeye çalışanlar, ne kadar saldırırlarsa saldırsınlar, yılmayacağız ve katilleri asla affetmeyeceğiz. 10 Ekim Ankara Katliamı’nda kaybettiğimiz yoldaşlarımızı asla unutmayacağız ve unutturmayacağız.

İzmir

İzmir’de Alsancak Gar Tramvay durağı karşısında saat 09.30’da bir araya gelen İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, “Onlara sözümüz barış olacak” dedi.

Bizim çocuklarımız neden öldürüldü?

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, yaptıkları basın açıklamasında “Bombayı atan İŞİD Militanları görünse de katliamın gerçek azmettiricisinin bugünkü siyasal iktidar ve devlet güçlerinin olduğu o kadar açık ki!” diyerek şunları kaydetti:

Yakın tarihimizin en karanlık döneminin aydınlığa kavuşması için siyasetçileri de ellerini vicdanlarına koymaya, gerçekleri açıklığa kavuşturmaya çağırıyoruz: Türkiye’nin barış umuduna darbe vuran, insanları sokağa çıkamaz hale getiren 7 Haziran ile 1 Kasım 2015 seçimleri arasında yaşanan olayların sorumlusu kimdir? Bizim çocuklarımız neden öldürüldü?

“Asla affetmeyeceğiz, mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz”

Bilinmelidir ki, insanlığa karşı işlenen bu suçların faillerini gizleyenler, bu suçların ortağıdır. İktidarını korumak için toplumu kaos ve şiddet sarmalına sürükleyenleri asla unutmayacağız. Kardeşlerimizin hayatlarından, bizlerin acılarından oy devşirenleri asla affetmeyeceğiz.Eşitlik, özgürlük, demokrasi ve barış mücadelesi yitirdiğimiz arkadaşlarımızın en büyük emanetidir. Bizler bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu doğrultuda kararlı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.Katliamın 6.yılında, bombaların patladığı bu acı dolu meydandan bir kez daha sesleniyoruz: Kaybettiklerimizi unutmayacağız, unutturmayacağız! Sorumlularını unutmayacağız, affetmeyeceğiz!

Adana

Adana’da saat 09.45’te Barış Anıtı Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi Önünde toplanan Emek ve Demokrasi Güçleri, saygı duruşuyla anma programlarına başladı. Daha sonra basın açıklaması okundu. Açıklamanın ardından katliamda yakınlarını kaybeden aileler söz aldı ve barış güvercini uçurdu.

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, yaptıkları açıklamada katliamın sorumlularını affetmeyeceklerini yineledi:

Bilinmelidir ki, insanlığa karşı işlenen bu suçların faillerini gizleyenler, bu suçların ortağıdır. İktidarını korumak için toplumu kaos ve şiddet sarmalına sürükleyenleri asla unutmayacağız. Kardeşlerimizin hayatlarından, bizlerin acılarından oy devşirenleri asla affetmeyeceğiz!

Samsun

Samsun’da saat 09.30’da Devlet Su işleri Önünde buluşan Emek ve Demokrasi Güçleri, Samsun Gar Önüne gelerek burada bir basın açıklaması yaptı. Demokrasi Güçleri, gar önünde “10 Ekim’i unutma, unutturma” sloganı attı.

“Affetmeyeceğiz”

Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri, adına basın açıklamasını Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Dönem  Sözcüsü Yılmaz Tuğluk okudu.

Tuğluk, “Katliamın 6. yılında bir kez daha sesleniyoruz; kaybettiklerimizi unutmayacağız, unutturmayacağız! Sorumlularını unutmayacağız, affetmeyeceğiz!” dedi.

Bursa

Bursa’da Fomara Meydanı’nda saat 9.45’te bir araya gelen Emek ve Demokrasi Güçleri, 10 Ekim Katliamında yitirdiklerimizi andı. Demokrasi Güçleri, burada bir basın açıklaması yaptıktan sonra katliamda kaybettiklerimizin fotoğraflarının üstüne karanfil bıraktı.

“Arkadaşlarımıza olan hasretimiz, her geçen gün daha da büyüyor”

Basın açıklamasını Bursa Tabip Odası Yürütme Kurulu Üyesi Abdullah karadağ  okudu. Karadağ, “Türkiye tarihinin en büyük kitle katliamında kaybettiğimiz bütün arkadaşlarımızı saygı ve özlemle anıyoruz. Arkadaşlarımıza olan hasretimiz, her geçen gün daha da büyüyor” diyerek şunları kaydetti:

Yaptığımız çağrıya kulak veren on binlerce yurttaşımız emek, barış ve demokrasi özlemiyle Türkiye’nin dört bir yanından yola çıkmış ve Ankara Garı önünde buluşmuştu.

10 Ekim 2015 sabahında bu alanda yüreklerinde sevgi, gözlerinde gülümseme, dillerinde barış türküleri olan on binlerce kişi kardeşçe yan yana bulunuyordu. O karanlık dönemde hepimize umut veren bu coşkulu birliktelik saat 10’u 4 geçe birbiri ardına patlayan iki bomba ile kana bulandı.

IŞİD üyesi iki canlı bomba tarafından gerçekleştirilen kanlı saldırı sonucunda 104 arkadaşımız hayatını yitirdi. 500’e yakın arkadaşımız yaralandı ve sakat kaldı.Türkiye tarihinin en büyük kitle katliamında kaybettiğimiz bütün arkadaşlarımızı saygı ve özlemle anıyoruz. Arkadaşlarımıza olan hasretimiz, her geçen gün daha da büyüyor.

Eskişehir

Eskişehir Emek ve Demokrasi Güçleri, Eskişehir Ulus Anıtı önünde saat 14.00’te bir araya gelerek 10 Ekim Ankara Katliamı’nda katledilenleri anmak için bir basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından gökyüzüne siyah balonlar uçuruldu.

“Sorumluları tanıyoruz”

Basın açıklamasını Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) dönem sözcüsü Özge Yılmaz okudu.

Yılmaz, açıklamasında “O gün katliama yol veren karanlık güçlerin kanlı elleri bugün de işçilerin, emekçilerin, gençlerin, kadınların boğazlarında. Pandeminin derinleştirdiği ekonomik krizin yükünü halkın omuzlarına yıkmak isteyenler onlar. Gençlerin “barınamıyoruz” çığlığını abartılı bulup, gençliği gerici cemaat ve tarikat yurtlarına mahkûm edenlerdir onlar. Kendi iktidarlarının bekası için din istismarını artıranlar, Diyanet İşleri Başkanlığı üzerinden “kindar ve dindar” nesil yaratma hedefini planlayanlardır onlar aynı zamanda. Kadınlara şiddet, eşitsizlik, ayrımcılık ve itaat zorunluluğunu reva görüp İstanbul Sözleşmesinden çıkanlardır o ellerin sahibi. Sorumluları tanıyoruz!” ifadelerini kullandı.

Çanakkale

Çanakkale’de saat 14.00’da İskele Meydanı’nda bir araya gelen Emek ve Demokrasi Güçleri katliamda yitirdiklerimizin fotoğraflarının olduğu dövizler taşıdı. Yapılan basın açıklamasında “Yakın tarihimizin en karanlık döneminin aydınlığa kavuşması için siyasetçileri de ellerini vicdanlarına koymaya, gerçekleri açıklığa kavuşturmaya çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını Çanakkale Büro Emekçileri Sendikası (BES) Şube Başkanı Ayşegül Sandıkçıoğlu okudu.

Sandıkçıoğlu, “Bilinmelidir ki, insanlığa karşı işlenen bu suçların faillerini gizleyenler, bu suçların ortağıdır. İktidarını korumak için toplumu kaos ve şiddet sarmalına sürükleyenleri asla unutmayacağız. Kardeşlerimizin hayatlarından, bizlerin acılarından oy devşirenleri asla affetmeyeceğiz” dedi.

Antakya

Katliamda yitirilen Necla Duran için ailesinin çağrısıyla Antakya/Aşağıokçular Mahallesinde bulunan mezar başında anma etkinliği yapıldı. Yapılan dini ritüellerden sonra arkadaşları ve yoldaşları mezarı başında 10 Ekim Ankara Katliamı’nda yitirilenler için saygı duruşunda bulundu.

Yoldaşları yaptıkları kısa açıklamada,  “Yaşanan bütün bu katliamlara rağmen yine de barış demekten vazgeçmeyeceğiz. Ardımızda bıraktığımız her bir cana sözümüz barış olacak” dedi.

Öte yandan,  11 Ekim Hatay’da Emek ve Demokrasi Güçleri, saat 17.30’da Köprübaşı’nda bir basın açıklaması yapacak.

Zonguldak

Zonguldak Demokrasi Platformu bileşenleri saat 12:00’de Madenci Anıtı önünde bir araya gelerek 10 Ekim Ankara Katliamı’nda katledilenleri bir basın açıklaması yaparak andı. Basın açıklamasına 10 Ekim 2015’te Zonguldak kafilesinden katliamda yaralı olarak kurtulan Haber-Sen Genel Sekreteri İbrahim Damatoğlu da katıldı.

Kaynak: Sendika.Org

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız