Siyaset

"İmza atmanın suç olduğunu düşünmüyoruz"

Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi'nin bildirisine imza attığı için gözaltına alındıktan sonra adliyeye sevk edilen Kocaeli Üniversitesi'nde görevli 16 akademisyen serbest bırakıldı.

16 Ocak 2016 Saat: 09:04
"İmza atmanın suç olduğunu düşünmüyoruz"
"İmza atmanın suç olduğunu düşünmüyoruz"

"Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin bildirisine imza atan KOÜ’lü 21 akademisyen hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı. Gözaltına alınan akademisyenler emniyetteki işlemlerin ardından sevk edildikleri adliyede savcılık tarafından ifadeleri alınarak serbest bırakıldı.

Sabah erken saatlerde evleri basılarak gözaltına alınan akademisyenler, geçirildikleri sağlık kontrolünden arından Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirildi. Çağdaş Hukukçular Derneği Kocaeli Şubesi üyesi avukatlar da sabah erken saatlerde Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü’ne giderek akademisyenlerin ifadelerine katıldı.

21 AKADEMİSYEN HAKKINDA GÖZALTI KARARI

Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi polisleri tarafından sabah saatlerinde yapılan operasyonda Kocaeli Üniversitesi'nin 21 akademisyeni hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. Bunlardan 16'sı gözaltına alındı. 

4 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Gözaltına alınan akademisyenlerin Kocaeli Adliyesi'ne getirildiği sırada polis, destek için bekleyenlere saldırdı. Polisin müdahalesi sonrasında 4 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Halkevleri Kocaeli Şube Başkanı Yaşar Seğmen ile beraber Fatih Dağşın, Hacı Çevik ve Berkan Sevindik isimli öğrenciler gözaltına alınarak Saraybahçe Karakolu'na götürüldü.

SERBEST BIRAKILDILAR

Savcı tarafından ifadeleri alınan akademisyenler mahkemeye sevk edilmeden savcılıktan serbest bırakıldı. Savcıya ifade veren 16 akademisyen serbest bırakıldı.

SERBEST KALAN İSİMLER

Prof. Dr. Nilay Etiler
Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu
Prof Dr. Zelal Ekinci
Doç Dr. Aynur Özuğurlu
Doç. Dr. Derya Keskin
Doç. Dr. Özlem Özkan
Doç. Dr. Mehmet Ruhi Demiray
Yrd. Doç. Dr. Mehmet Rauf Kesici
Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu
Doç. Dr. Yücel Demirer
Prof. Dr. Veli Deniz
Prof. Dr. Mehmet Cengiz Erçin
Prof. Dr. Ümit Biçer
Yrd. Doç. Dr. Emek Bayrak
Araştırma Görevlisi Adem Yeşilyurt
Araştırma Görevlisi Ümran Karaarslan

İLK AÇIKLAMA

Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilay Etiler serbest kalmasının ardından ilk açıklamayı yaptı: "Sabah 7'de evlerimizden alındık. Özgürlüklerimiz kapsamında bu dilekçeye imza attık. Bunun suç olduğunu düşünmüyoruz."

 

İMZAMIZIN ARKASINDAYIZ 

Kocaeli'de serbest bırakılan akademisyenler adliyenin önünde toplandılar. Akademisyenler, 'Üniversite barıştır, barışı savunuyoruz' yazılı pankart açtılar. Burada Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu yaptığı açıklamada, "Bugüne kadar binlerce öğrenci yetiştirmiş, bu ülkeye pekçok meslek grubundan genci kazandırmış öğretim elamanlarıyız. Hiçbirimizin soruşturması, bir sözü çıkmamıştır ya da herhangi bir hırsızlığa yolsuzluğa adı karışmamıştır. Bu anlamda bir söz duyamazsınız. Bizler bu özelliklerimizle varız. Bu bakımdan korku ile bizleri susturmak mümkün değil. Bizler devletimizden barış içerisinde yaşama hakkı, bu toplumsal hakkı talep ettik. Talep etmeye de devam edeceğiz. Ta ki bu sağlanana kadar. Biz imzalarımızın, sözümüzün arkasındayız" dedi. 

Akademisyenler daha sonra Kocaeli Emniyet Müdürlüğü'nün terör operasyonu sonucu gözaltına aldığı 9 öğrencinin serbest bırakılmasını isteyerek, adliyenin önünde beklediler. 

AKADEMİSYENLERE, BESE HOZAT'IN AÇIKLAMASI SORULMUŞ

Kocaeli Üniversitesi'nde gözaltına alınan akademisyenlere sorulan sorular dikkat çekti: "Bese Hozat, akademisyenlerle ve aydınlarla ilgili açıklama yaptı, bu açıklama sonrası mı harekete geçtiniz? İmza metnine nereden ulaştınız? PKK terör örgütü müdür, değil midir?"

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız