Güncel

'İnfaz affı siyasi tutukluları da kapsamalı'

Cezaevlerine görüş sınırlamasının tedbir olmadığını, avukat ve personel tarafından salgının içeriye taşınabileceğine işaret eden Tugay Bek, tüm tutukluların infaz affı kapsamında bırakılması gerektiğini söyledi.

21 Mart 2020 Saat: 11:38
'İnfaz affı siyasi tutukluları da kapsamalı'
'İnfaz affı siyasi tutukluları da kapsamalı'
Adana Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu Başkanı Avukat Tugay Bek, tüm dünyayı saran koronavirüse (Kovid-19) dair cezaevlerinde alınan tedbir ve tutukluların durumunu anlattı.
MA'dan Hamdullah Kesen'in haberine göre, tutukluların avukatlarla kapalı görüş yaptığını ifade eden Bek, cezaevlerinde kapasitenin üzerinde tutukluların kaldığını dile getirdi. Tutukluların tedirginlik içinde süreci takip ettiğini aktaran Bek, salgının cezaevlerine ulaşmasının önlenmesi için hasta tutukluların hastanelere sevklerinin yapılmadığını söyledi. Bek, "Cezaevi personelinin cezaevine giriş ve çıkış yapıyor. Giriş ve çıkışlarda ateşleri ölçülmektedir. Cezaevi toplu kalınan bir alan ve tam bir sosyal izolasyon yok. Koğuşlara yeterliliğini bilediğimiz bir dezenfektan sıkılmış. Tutuklulara hafta iki kez telefonla aile görüşmesi verildi. Onun dışında bir önlem yok" dedi. 
VİRÜSE KARŞI SAVUNMASIZ 
"Hapishaneler kapalı kurumlar olması ve organizasyonu itibariyle kişisel alan ve hijyenin bulunmadığı kurumlar olarak bu tür salgınların yayılması için oldukça elverişli ortamlardır" diyen Bek, şuana kadar cezaevinde salgına dair bir durum tespit edilmese de bunun böyle devam etme garantisinin olmadığını söyledi.  
Ziyaretçi sınırlandırılması gibi bir tedbir ile virüsün cezaevine girmesinin önüne geçilmesinin mümkün olamayacağını vurgulayan Bek, "Dışarıdan gelen cezaevi personeli ve ziyaretçi avukatlar nedeni ile tutukluların dış dünyadan izole edilmesi mümkün değildir. Cezaevi koşulları nedeni ile bağışıklık sistemleri zayıf olan mahkumlar virüse karşı savunmasız durumdadır. Salgının diğer ülkelerde yayılma hızı dikkate alındığında kısa süre içinde hastalığın cezaevlerinde mahkumlar arasında görülmesi kaçınılmazdır. Salgının daha fazla yayılmasının önüne geçebilmek için toplu yaşanılan tüm alanlar kapatılırken tutuklama tedbirinde ısrar edilmesi yaşam hakkının açık bir ihlali olacaktır" şeklinde konuştu. 
"Ceza yargılaması sistemimizde adli kontrol, ceza yargılamasında sanığın adalet önüne çıkarılmasını temin etmek amacıyla getirilmiş bir tedbirdir.  Tutuklamanın şartları gerçekleştiğinde, yerine adli kontrol uygulanabilir" diyen Bek, salgının cezaevlerine yayılmaması için tutukluların infazları ertelenerek, serbest bırakılmalarını istedi. Bek, koronavirüs salgını nedeniyle tartışılan infaz affının tüm tutukluları kapsaması gerektiğini dile getirdi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız