Yaşam

İnsan hakları savunucusu Cevriye Biber yaşamını yitirdi

İnsan Hakları savunucusu, 12 Eylül cuntasına karşı direnen annelerden biri olan öğretmen Cevriye Biber (İskenderoğlu) yaşamını yitirdi.

10 Mayıs 2019 Saat: 12:00
İnsan hakları savunucusu Cevriye Biber yaşamını yitirdi
İnsan hakları savunucusu Cevriye Biber yaşamını yitirdi

Kızının yanında İsveç’te 6 Mayıs gecesi yaşamını yitiren Biber için bugün bazı demokratik kitle örgütleri tarafından bir anma etkinliği gerçekleştirilecek. Ülkemizde ise,  yüzlerce insan hakları savunucusu  tarafından yayınlanan mesajlarla anılıyor.

CEVRİYE BİBER’İN KISA YAŞAM ÖYKÜSÜ

Cevriye Biber (İskenderoğlu), aslında evlatlarının tutuklanması karşısında duyarsız kalmayan bir annenin, 12 Eylül cuntasına karşı  mücadele başlatan annelerin bir özeti gibidir.

Cevriye Biber,  bir tutuklu yakını olmasının yanısıra, Köy Enstitülü öğretmen bir aydın ve ülke sorunlarına duyarlı bir kişilik, bilinçli bir kadındır.

Kuşkusuz insan hakları kavramı ve mücadelesi hem dünyada hem de ülkemizde çok eskidir ancak 12 Eylül cuntası sonrası ete kemiğe büründü demek yanlış olmayacaktır. 12 Eylül askeri cuntası ülkenin üzerine bir karabasan gibi çökmüş, tutuklamalar, gözaltılar, aylarca süren işkenceler, gözaltında kaybetmeler ve kısacası toplum zaptı rap altına alınmıştı. Cezaevleri yüzbinlere ev sahipliği yapıyordu. Her şey ve herkes süngü zoru ile susturulmuştu.

İşte bu koşullarda cezaevlerinde teslimiyete karşı direnişler yükselmişti. Bu direnişler karşısında bir avuç aydın ve tutuklu aileleri dışında bir hareketsizlik hakimdi sürece. İşte bu ailelerden, annelerden biri de öğretmen Cevriye Biber’di. Aslında onun öyküsü 12 eylül öncesinde tutuklanan sosyalist evladına sahiplenmekle başlamıştı ama bir mücadele kadını olarak sahneye çıkışı 12 Eylül cuntası sonrasına rastladı.

Didar Şensoy, Leman Fırtına, Şaziment Şülekoğlu, Sacide Çekmeci, Gülizar Çağlayan, Filiz Karakuş, Medine Şener, Melahat Sarptunalı, Neriman Deniz, Sevgi Erdoğan, Vahide Açan gibi anneler ile yollara düşen Cevriye Biber, cezaevlerindeki direnişlerin tam destekleyicisi, direnişçi aileler geleneğinin başlatıcılarından olmuştu. 12Eylül karşısında artık giderek örgütlü hale gelen bir anneler hareketi oluşmuştu. Her cezaevi, her tutuklu artık onlar için aynıydı. Evladım yok, evlatlarım vardı.

12 eylül cuntasının baskı ve dayaklarından o da nasibini alanlardandı.

Cevriye Biber, aynı zamanda İnsan hakları derneği kuruluş çalışmalarında da yer aldı.

Mütevazi kişiliği, sevecenliği ve yardım severliği ile cezaevlerindeki tutukluların gönlünü kazanmıştı.

Ve Cevriye Biber’in yüreği, evladının yanında İsveç’te 6 Mayıs gecesi saat 23.23’te durdu. Cevriye Biber yaşadığı ve yaşattıkları ile, yarattığı değer ve büyüttüğü sevgi ile tüm dostlarında büyük bir üzüntü bıraktı.

Yüzlerce insan, mesajları ile bu direniş kadınına, aydın öğretmene sevgi ve vefalı sözlerini dile getirdiler. Sosyal medyada mesajlar yağmaya devam ediyor.

…………………………………………….

HASAN ŞENSOY:

Sevgili Anamız, Cevriye Teyzemiz!

Siz annelerimiz, gençliğimizin, mücadelemizin her aşamasında ve yanı başımızda hep vardınız. Hem dışarıda hem cezaevlerinde yanımızdan hiç ayrılmadınız. Acıktık aşımızı, üşüdük giysimizi, hastalandık ilacımızı verdiniz. Direnişimize gövdenizle, beyninizle yoldaşımız oldunuz. Zor günlerde başımızı yasladığımız dosttunuz. İnsan hakları mücadelesine çok şey kattınız.
Zorluklarla büyüttüğün evlatlarını insanlığa, güzel bir dünyanın kurulmasına hediye ettin!

1970’lerin büyük uyanış döneminden, 1980’lerin ağır baskı süreçlerine on yılların ağır ve onurlu yüklerini beraber taşıdık. Yeni ve büyük bir uyanış döneminin mayalanıp geliştiği bu süreçte seni yitirdik... Bu uyanış mayalanmadan yeni ve daha güçlü devrimci kuşaklar çıkacak. Taşıdığın en saf annelik ve direniş geleneği daha da büyüyecek. Bak Kürt anneleri her gün hapishane önlerinde, sokaklarda çocukları için senin de bir parçası, emektarı olduğun mücadelelerin izinde yürüyüp direniyorlar...
Seni kaybetmek çok acı. Üzüntümüz büyük. Seni, bize bıraktığın tüm değerleri ve güzellikleri hep yaşatacağız.
Evladın Hasan Şensoy!

......................................

İBRAHİM YİRİK

CEVRİYE ANNE BİR VEFADIR, YOLDAŞTIR, EMEKTİR!

Cevriye ana, bir anne, bir anneanne bir kadın, bir öğretmen ve bir direnişci...O sadece Biber'imin, Fusun'umun annesi olmadı. O hepimiz için bir anne yeri geldiğinde bir yoldaş oldu. Evet bir yoldaş oldu! Bir anımla onun vefasını anlatmak isterim. Yıl 1978 tutsaklık koşullarına son verip yoldaşlarıma kavuşup mücadeleye daha aktif katılmak icin; demir parmaklıkların dışına çıktığımda oradan uzaklaşmamı sağlayan yoldaşlarımdan biri Cevriye Ana idi. Cevriye Ana, tüm soğukkanlılığıyla bir aile görüntüsünü tamamlayarak Adapazarı’ndan güvenli bir şekilde uzaklaşmamızı sağladı. Benim içinde ayrı bir emeği olan işte bu yiğit insan aramızdan bedenen ayrıldı. Ya tüm cezaevlerindeki direnişçiler için yaptıkları...

Cebriye Ana’yı  sevgiyle selamlıyorum. Güle güle Cevriye Ana, güle güle yoldaşım güle güle…Seni hiç unutmayacağız!

Tüm yoldaşlarımın acısını paylaşıyorum!

Evladın İbrahim Yirik

....................................

NİMET DEMİR

Çok güzel bir bulut daha geçip gitmiş başımızın üstünden; böyle anlarda ne yazık ki sadece seyircisiyiz hayatın. Ah canım Cevriye ablam. Teyze demeye dilim varmazdı. Öyle genç, öyle dinç, öyle güçlü, güzel ve soğukkanlıydı hep. Tanıştığımızda yirmili yaşlarımdaydım henüz. O ise, dönemin tanıdığım çoğu annesi gibi acılı ama evlatlarının arkasında dağ gibi duranlardan. Her karşılaşmamızda uzun uzun incelemekten alamazdım kendimi. Her daim doğal ama bakımlı hali, hep modern ve şık giysileri, yanındayken bir anneyle değil de yaşıt -hatta senden daha genç bir arkadaşlaymışcasına hissettiren ilişki tarzıyla hep farklıydı diğer annelerden. “Onun yaşına gelince onun tırnağı kadar iyi, güçlü ve dinç olabilir miyiz acaba” diye yazmışım birlikte olduğumuz bir fotoğraf arkasına. Hem içerde hem dışarda, her zaman çok sevip takdir ettiğim güzeller güzelim sevgili Füsunum ve Süleyman’la üç kardeştiler sanki gözümde. Anı çok. Hüzün çok. Geride bıraktıkları için iyi dilekler, çok..

...................................

MEHMET SÖNMEZ

Sevili İbrahim amcanın eşi, değerli Füsun Biber'in kıymetli; iyi insan, güzel devrimci Süleyman Biber 'in, geçmiş bütün devrimci tutukluların biricik annesi... 12 eylül 1980 yıllarında evinin mutfağından sokağa çıkıp mücadele dolu yıllara sesiz imzasını atan, insan hakları savunucusu, ve derneğinin kurucusu; hepsinden önemlisi, köy enstitüsü öğretmenlerinden Cevriye Biber, aramızdan ayrıldı. Onu Didar ablaların, Gülizar, Leman teyzelerin yanına uğurladık. Sesiz, sitemsiz, geriye tatlı yumuşak anılar bırakarak...

...................................

TÜRKER DEMİRCİ

Cevriye teyze, ülkemizde insan hakları kavramına pratikte anlam kazandıran isimlerdendi. 12 eylül cuntasının azgın saldırı yıllarında cezaevlerinde direnen tutsakların bu direnişine ilk etapta ses veren, gövde koyan az sayıda anneden biriydi…Direnişçi aileler geleneği Cevriye teyzeler ile birlikte giderek çoğaldı. O’nun çabaları sadece cezaevine konulan oğlu ve kızı ile sınırlı kalmadı, herkes onun için artık oğlu ve kızıydı…Her cezaevi onun evlatlarının konulduğu ve direndiği mekanlar oldu…Her evladını sevdi, direnişinin yanında oldu, desteğine koştu. Evlatları da onu çok sevdiler… Ömründeki zorluklara, acılara ve eziyetlere rağmen onurlu duruşunu hiç bozmayan bir anne, Cevriye anne dün gece İsveç’te yaşama veda etti. Hepimizde, herkeste emeği var. Seni sevgiyle uğurluyoruz Cevriye teyze…

...................................

SEZAİ SARIOĞLU:

İki, üç daha fazla Devrim yapsak bile haklarını ödeyemeyeceğimiz annelerimizden... Toprağı şiir. Toprak övünsün.

...................................

HÜSEYİN YAMAN

Başta Süleyman Biber olmak üzere tüm ailenin ve yol arkadaşlarının acısını paylaşırım... Üzgünüm onlar zorlu Metris yıllarımızda hep yanımızdaydılar... Unutmayacağız... Saygılarımla…

....................................

LEVENT KAÇAR

Güzel insanların güzel anıları bize miras bırakan anaç duyarlılıklarına, üretken doğurganlıklarına, öfkeli inatlarına, çocuksu gülüşlerine, asi direngen kalkan sol yumruklarına selam olsun. Anıları biz çocuklarına ışık olsun, saygıyla.MEHMET DEMİR

12 Eylül sürecinde “Susmanın  erdem olduğu” söylenen o karanlık dönemde “insan hakları ve demokrasi” mücadelesi veren ve de generallere diklene bilen tutuklu Annelerinin en önde yürüyen temsilcilerindendi  CEVRİYE Hanım!... Ruhu şadolsun... Füsun,Süleyman Biber Acınızı Yürekten paylaşıyorum!...

...................................

NEŞE İNCEOĞLU DURSUN 

Hep gülen yüzü bilgece bakan gözleriyle hatırlayacağım. Tüm dostlara sabır dilerim. Füsun ve Süleyman ikinizi de sevgiyle kucaklıyorum.

....................................

NERGİZ İZCİ

Işıklar içinde uyu yüreği hep genç kalan kadın, gülüşü, enerji güzel insan

....................................

HACER OK

Canım Cevriye teyzeciğim, iyi ki de hayatıma gİrmişsin ve seni tanımışım. Yıllar önce kurduğumuz bağ hiç çözülmedi yıllarca görüşmesek bile o bağ hep vardı, nasıl sert bağlanmışsa artık.  Hep bizim “mormorumuz” olarak kalacaksın.  Sen ne güzel bir anneanne ve annesin.  Son çıktığın yolculuğun da yanında olmak isterdim olamadığım için üzgünüm.

Füsun Biber kalbim senin ile!  Hep böyle güzel kalacaksın aklımızda.

....................................

FATOŞ DURAN

Kızıl gelinciğimiz, kir papatyamız, kardelenimiz Cevriye anamız , hak savunucumuz, yaşatırken eksilen yaşam yolcumuz.. Biliyorum hiç üzmek istemezdin evlatlarını ama elinde olmadan üzdün.   Sabırlar diliyorum Füsuncum. Acın acımızdır.

....................................

ZÜBEYDE SARSMAZ

Ah Cevriye anamız,seni hep anılarda Sevgi ve Özlemle anacağım..senden önce göç eden diğer analarada selam olsun .Yıldızlar ışığın olsun!

....................................

BURCU ADA SOYSOP

Bu dünyadan, tatlı diliyle şiirler şarkılar söyleyen, son nefesine kadar umudunu taze tutup #HerŞeyÇokGüzelOlacak demekten vazgeçmeyen ve düzene asla #BoyunEğme yen, güzel çocuklar ve torunlar yetiştiren; köy enstitülü, "insan" bir Cevriye Sultan geçti. Solmayan gül yüzü ve aziz hatırasıyla, gözümüzde, gönlümüzde her daim. Ruhu şâd olsun!

....................................

ZELİHA DAĞLI

Canim çok üzüldüm daha biz onunla neler yapacaktık.Işığı  bol yıldızlar yoldaşı olsun başımız sağolsun...Seni o güzel gülümseyişin sevgi dolu bakışınla hatırlayacağım GÜZEL ÖĞRETMENİM !

....................................

YUSUF KIR 

Çok çok üzgünüm.Verdiği bütün emeklerine minnet duygusu ile ve ailesine dayanma gücü dileklerimi yolluyorum.En parlak yıldızlar altında uyusun.

....................................

CEVRİYE BİBER'İN YAŞAMINDAN KESİTLER:

Görüntünün olası içeriği: 11 kişi, Umit Mamati Sezer dahil, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar ve çocuk

Görüntünün olası içeriği: 9 kişi, Sezgin Kaya dahil, çocuk, ayakkabılar ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, Nimet Demir ve Süleyman Biber dahil, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar ve ayakkabılar

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, Süleyman Biber, Ibrahim Yirik, Türker Demirci ve Umit Mamati Sezer dahil, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar

Görüntünün olası içeriği: 17 kişi, Füsun Biber ve Süleyman Biber dahil, gülümseyen insanlar, oturan insanlar ve iç mekan

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, oturuyor ve iç mekan

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız