Güncel

"İntihar cinayetlerinin faili çürüyen kapitalist sistemdir"

Ezilenlerin Sosyalist Partisi İstanbul il örgütü son günler meydana gelen toplu intiharlarla ilgili Kadıköy Süreyya Operası önünde bir basın açıklaması yaptı.

11 Kasım 2019 Saat: 09:08
"İntihar cinayetlerinin faili çürüyen kapitalist sistemdir"
"İntihar cinayetlerinin faili çürüyen kapitalist sistemdir"

NECDET ÖZSAYGIN

Açıklamada şöyle denildi;

Henüz birkaç gün önce Fatih’te 4 kişilik bir aile icra takibi verildiği için, evlerinin kirasını,bakkala veresiye borcunu ve elektrik faturalarını ödeyemediği için siyanürle yaşamına son verdi.

Bu günde bir ailenin toplu intihar haberi düştü basına. Antalya’da aylardır maaşını alamayan kirasını ödeyemeyen bir emekçi kendisiyle birlikte ailesininde yaşamına son verdi.Bir erkek aynı zamanda ekonomik sorunlarını gerekçe göstererek eşini ve çocuklarını öldürdü.

İki farklı kent iki farklı aile ama, ölümlerin arkasında aynı neden var.Sömürü ve yoksulluk düzeni öldürüyor.Kapitalizm öldürüyor. Kapitalizm insanları çaresizliğe,açlığa ve yoksulluğa mahkum ediyor.Burjuvaların kasaları dolsun diye alınteri dökenlere umutsuzluk ve çaresizlik aşılanıyor.Antalya’da yaşanan aynı zamanda bir kadın cinayetidir.Devletin ekonomi politikası yoksulluk ve erkek egemen şiddeti de koşulluyor.

Fatih’te dört kardeşin intihar ettiği o eve ilk giden BEDAŞ oldu.600 liralık fatura borcu ödenmediği için elektriği kesmeye geldiler.PekiBEDAŞ’ın sahipleri kimler? BEDAŞ’ın sahibi AKP iktidarı döneminde palazlanan 5 büyük şirketten biri. BEDAŞ’ın sahibi Cengiz Holding Cerattepe’den 3.havalimanına kadar bütün talan ihalelerini alan şirket. Evet 400 milyon lira vergi borcunun devlet tarafından silindiği şirket.

Bir tarafta milyonları bulan vergi borçları silinen sermaye sahipleri, diğer tarafta birkaç yüz liralık borcu ödemediği için yaşamına son veren emekçiler.Önce sefalet içinde yaşayıp öldük.Sonra geçinemiyorum diyerek kendimizi yakmaya,asmaya,zehirlemeyebaşladık.Açlıktan,yoksulluktan,işsizlikten ve borçtan dolayı toplu halde intihar eder hale geldik.

İşçi ve emekçi intiharları asla adli vakalar değildir. Bunların hepsi politik cinayetlerdir.Bu cinayetlerin failide çürüyen kapitalizmve bu kapitalist düzenin koruyucusu olan devlettir.Eğer bir patron borcunu ödeyemezse devlet ona kefil olur,borcu ertelenir.Hatta affedilir.Ama bir işçi,emekçi borcunu ödeyemezse evi elinden alınır,maaşı haczedilir.Eğer bir patron enflasyondan zarar görürse devlet ona ucuz kredi verir.Ama hayat pahalılığı işçi-emekçiyi ezdiğinde ona ya patlıcan ya memleketin bekası denir.

Eğer bir patronun karı azalırsa devlet hemen yardıma koşar,cebi bol bol teşvik ve hibe görür.Ama biz geçinemiyoruz dediğimiz de çevik kuvvet yetişir ve sadece polisin kalkanını copunu görürüz.Eğer onlar ekonomi kötü gidiyor derse adı eleştiri olur,haklı kaygı olur.Biz dediğimiz de vatan haini terörist oluruz. Çünkü,bu devlet bizim değil,bu hükümet bizim hükümetimiz değil. Devletde, adaletde,refah da yoksulların değil bir avuç zengin asalağındır.

İşte bunlar böylesine zalim,böylesine fütursuzdur.Çünkü,her birimizi tenhada tek yakalamaya alışmışlar. Bizi bireylere,ailelere bölmüşler.Örgütlerimizi dağıtmış,sendikalarımızıkısırlaştırmış,yürüyüşlerimizi yasaklamış,seçme-seçilme haklarımızı bile elimizden almışlar.Ancak,bir şişe suyu bile sonuna kadar sıkıştıramazsınız.Ya kapak yada şişe patlar.

İşte Şili ,işte Irak,işte Lübnan,işte Ekvador! Dünyanın her yerinde sınıf kardeşlerimiz artık kapitalist barbarlığın basıncı altında sıkışan hayatlarına isyan ediyorlar.Emekçi halklar her şeye rağmen bir araya geliyor ve kendilerini şişenin içinde tutan kapakları barikatları yıkıp geçiyorlar.Bizi hiçbir taviz,hiçbir reform,hiçbir vaat,hiçbir paket kurtaramaz.Çünkü yara içeridedir,düzenin kendisindedir.Kapitalizmin üretim ateşi sönmüş,sınırlıda olsa refah sağlama özelliği tamamen yitmiştir.Eğer toplu halde ölmek istemiyorsak toplu halde bu kapitalist düzeni yıkmaktan başka bir şansımız yoktur.Bu da sadece ve sadece sokağa çıkmakla olur,Örgütlenmekle olur,Devrim ile olur,Sosyalizm ile olur.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi olarak işçileri, emekçileri,kadınları ve gençleri ölüme sırtını,dönmeyi yaşama daha fazla sarılmaya çağırıyoruz.Kendinizi değil,sizi öldüren kapitalizmi öldürün.Çözümü intihar etmekte değil bu düzeni değiştirmekte . Çözüm tek tek ölmekte değil,birleşmekte ve örgütlenmekte.Gelin hep birlikte bu gidişe dur diyelim.Ölüm bizim değil kapitalizmin kaderidir.Gelin hep birlikte yeni bir dünya vaat eden Sosyalizme yürüyelim.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız