Güncel

İranlı kadınların isyanına İzmir'den destek

İzmir Kadın Platformu, İran'da ahlak polisleri tarafından işkencede katledilen Mahsa Amini (Jîna Emînî) için Konak iskelesi önünde eylem yaptı.

25 Eylül 2022 Saat: 11:38
İranlı kadınların isyanına İzmirden destek
İranlı kadınların isyanına İzmir'den destek

ERKAN SOYLU


Mahsa Amini (Jîna Emînî) için bir kez daha sokağa çıkan İzmirli kadınlar,  Rojhilat'ta yükselen isyana ve direnişe ortak olmaya çağırdı. Söz alan İranlı bir kadın, "20 yaşında bir kadın bu kadar saçı göründüğü için katledildi, şeriat bu" diyerek başındaki eşarbı çıkardı ve yaktı. Kadınlar eylemde saçlarını kesti ve "Bay bay diktatör" dedi. 

Amini'nin fotoğraflarını taşıyan kadınlar, Farsça sloganlar attı. Söz alan İranlı kadınlar gerici molla rejiminde maruz kaldıkları baskıyı anlattı. 

Söz alan İranlı bir  kadın, "20 yaşında bir kadın bu kadar saçı göründüğü için katledildi. Şeriat bu. Şeriat isteyenler görsün, bir kadın şu kadar saçı göründüğü için katledildi. Yeter artık" diyerek başındaki eşarp çıkardı ve yaktı. 

Bu sırada tüm kadınlar "Yeter artık" ve Yaşasın özgürlük" diyerek haykırdı. 

Daha sonra söz alan başka bir İranlı kadın da saçlarını kesti. Eylemde sık sık, "Bay bay diktatör" sloganı yükseldi. 

Basın metnini okuyan Gamze Toprak, Mahsa Amini'nin nasıl katledildiğini hatırlattı, yükselen ayaklanmaya işaret etti. "İran'dan Türkiye'ye, politik İslamcı rejimlere, bedenlerimizi ve yaşamlarımızı hedef alan ahlak dayatmalarına karşı sokaklardayız. İran'da kadınların önderliğinde büyüyen direnişi, özgürlük için yaktıkları isyan ateşini görüyor ve İran sokaklarında yankılanan ‘jin, Jiyan, azadi' sloganını İzmir'den yükseltiyoruz" dedi.

Mahsa Amini'nin hesabını soran kadınların ezilmeye, bir halkın susturulmaya çalışıldığına dikkat çeken Toprak, "Türkiye'de ise İranlı kadınlar ile beraber düzenlenen eylemler engellenmeye çalışılıyor. İstanbul Sözleşmesini fesih eden tek adam, kadın cinayetleri tolere edilebilir diyen bakanlar, iyi hal indirimi ile kadın katillerini salıveren erkek yargı, LGBTİ+'ları yok sayan, nefret söylemleri ile linç tehditleri savurarak miting yapanlar kadın katillerinin sırtını sıvazlamaya devam ederken buna karşı çıktığımız için doğrudan devletin zor aygıtlarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Varlığımızı yok sayanlara karşı her yerde özgürlüğümüzü savunuyoruz" ifadelerini kullandı. 

Toprak, şöyle devam etti: "Mahsa'nın ve İranlı kadınların mücadelesi hepimizin mücadelesidir. İran'da, Türkiye'de ve tüm dünyada Mahsa için, özgürlüğümüz için, hayatlarımız için isyandayız. Kadınların yaşam tarzlarına ve hayatlarına saldıran tüm erkek egemen sistemleri alaşağı edinceye kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Tüm kadınları Rojhilat'ta yükselen isyana ve direnişe ortak olmaya çağırıyoruz! Baskılara karşı hepimiz Mahsa'yız, katledilmekle bitmeyiz!"

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız