Güncel

İşçi Emekçi Birliği: Asgari değil insanca yaşam

İnsanca yaşanacak bir asgari ücret talepli eylemlerini sürdüren İşçi Emekçi Birliği, "Asgari ücret oyununu bozmanın, insanca çalışma ve yaşam koşulları elde etmenin yolu işçi sınıfının birliğinden, fiili-meşru mücadelesinden geçiyor" dedi.

23 Aralık 2023 Saat: 07:23
İşçi Emekçi Birliği: Asgari değil insanca yaşam
İşçi Emekçi Birliği: Asgari değil insanca yaşam

İşçi Emekçi Birliği, "İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret" talebiyle Mecidiyeköy'de bulunan Cevahir AVM önünde basın açıklaması düzenledi. "İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret için mücadeleye" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını Türker Demirci okudu.

Ücretli kölelik düzeninde milyonlarca işçi ve emekçinin asgari ücret adı altında sefalete mahkum edildiğini belirten Demirci, sermaye düzeninin sözcüsü AKP-MHP iktidarı ve sarı sendika Türk-İş'in 11 Aralık'ta "asgari ücret oyununu" gösterime sunduğunu belirtti.

'ADIMIZA OYNANAN OYUNLARA İZİN VERMEYELİM'
"Devlet, patronlar, sendika bürokratları aralık ayı boyunca, milyonlarca işçiyi emekçiyi ilgilendiren asgari ücret oyununu oynamaya devam edecekler. Kapalı kapılar ardında milyonlarca işçi ve emekçinin yaşam koşullarını belirleyecek bu oyunda maalesef yine işçi ve emekçilere söz hakkı tanınmıyor. Adımıza oynanan oyunlara izin vermemeliyiz" diyen Demirci, ücretli kölelik düzenine karşı örgütlenme çağrısı yaptı.

İşçi ve emekçilerin çalışma ve yaşam şartlarının giderek kötüleştiğini vurgulayan Demirci, "Cebimize giren para miktar olarak artsa bile, enflasyon kısa süre içinde artışı alıp götürüyor. Yoksullaşıyoruz. Enflasyon, işsizlik artıyor. Sefalet ücreti olan, açlık sınırı altında kalan asgari ücret ile geçinmek mümkün değil. Her hanede birkaç kişi asgari ücret ile çalışmak zorunda kalıyor" dedi.

'KRİZ SADECE İŞÇİ VE EMEKÇİLER İÇİN VAR'
Temel tüketim maddelerine sürekli zam geldiğine işaret eden Demirci, "Kriz sadece bizim için var. Sermayedarlar, holdingler, bankalar için kriz yok. Onlar karlarını sürekli bizim sırtımızdan katlıyorlar" ifadelerini kullandı. Asgari ücretin yoksulluk sınırının üstünde olması gerektiğinin altını çizen Demirci, holdinglerin, sermayedarların vergi borcunu silen iktidarın sermayenin çıkarlarını gözettiğini kaydetti. "Burjuva muhalefet ise iktidara gelseydi sorunlarımızı bir çırpıda çözeceğini iddia ediyor. Bunlar iktidar olsalardı, işçi-emekçilere reva görecekleri maaşları biz belediye işçilerinden, belediye uygulamalarından biliyoruz" diyen Demirci, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun kendilerini temsil etmediğini söyledi.

'İNSANCA YAŞANABİLİR BİR ÜCRET'
Mücadele ederek, örgütlenerek çalışma ve yaşama şartlarını iyileştirebileceklerini söyleyen Demirci, ücretli köleliğe son vermek için kapitalizmi yıkmak gerektiğini belirtti.

Demirci, İEB'nin taleplerini şöyle sıraladı:
????"Elektrik, su, doğalgaz, ulaşım, iletişim, en temel insan haklarıdır; insani ihtiyaç kadarı ücretsiz olmalıdır.
????Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılsın.
????Eğitim ve sağlık her düzeyde ücretsiz olmalıdır.
????İnsanca yaşanabilir bir ücret.
????Herkese insanca yaşamaya yaraşır barınma hakkı.
????İşçi ve emekçilerden alınan dolaylı, dolaysız tüm vergiler kaldırılsın.
????Asgari ücret görüşmeleri canlı yayınlansın."

'DİRENEN İŞÇİLER YOLU GÖSTERİYOR'
Greve çıkan ve direnen işçilerin izlenmesi gereken yolu gösterdiğini belirten Demirci, "Asgari ücret oyununu bozmanın, insanca çalışma ve yaşam koşulları elde etmenin yolu işçi sınıfının birliğinden, fiili-meşru mücadelesinden geçiyor. İşçi ve emekçileri İnsanca yaşanacak ücret için, en temel hak ve özgürlüklerimiz için fabrikalarda, havzalarda, mahallelerde bir araya gelmeye, ücretli kölelik düzenine karşı mücadeleyi büyütmeye davet ediyoruz. Emeğin sömürüsü üzerine kurulu kapitalist düzeni yıkma, işçi-emekçilerin kendi iktidarını kurma mücadelesine omuz vermeye davet ediyoruz."

Eylem boyunca, "Kahrolsun ücretli kölelik düzeni", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Asgari değil insanca yaşam", "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganları atıldı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız