Güncel

İşçi Emekçi Birliği Maslak’tan seslendi: Direnen FarPlas işçilerinin yanındayız

21 emekten yana parti, sendika, platform ve dernekten oluşan, geçtiğimiz günlerde kuruluşunu ilan eden İşçi Emekçi Birliği, Maslak’taki Farplas Yönetim Merkezi önünde eylem gerçekleştirdi.

24 Mart 2022 Saat: 23:28
İşçi Emekçi Birliği Maslak’tan seslendi: Direnen FarPlas işçilerinin yanındayız
İşçi Emekçi Birliği Maslak’tan seslendi: Direnen FarPlas işçilerinin yanındayız

KASALAR İŞÇİLERİN EMEĞİ İLE DOLDURULDU

2 Şubat’tan beri işlerine dönmek ve hakları için direnişte olan Farplas işçilerinin haklı taleplerini sahiplendiklerini açıklayan ve İşçi Emekçi Birliği adına sunuş konuşmasını yapan Berfin Ozdemir, " Nerede bir direniş varsa orada olacağız. Farplas işçisi de yalnız değildir." dedi.

İşçi Emekçi Birliği adına basın açıklamasını ise Okan Karaçam okudu. Karaçam açıklamasına, "Şu an önünde durduğumuz bina işçilerin emeğinin ürünü. Yaklaşık 60 yıl önce çalışmalarına başlayan bu şirketin kasalarını dolduran her kuruş binlerce işçinin emeği gasp edilerek elde edildi. Uluslararası tekellerle birlikte iş tutarak marka haline gelen, ‘kalite’ , ‘kadın haklarına’, ‘kadınların iş yaşamına dahil edilmesine’ katkıları gibi bir çok nedenle ödüle ‘layık görülen’ bu holdingin parıltılı camları arkasında kelimenin gerçek anlamıyla bir ücretli kölelik düzeni hüküm sürüyor.”diye başladı.

Karaçam, işçilerin en insani taleplerini bile yok sayan, onları açlık sınırında çalışmaya zorlayan, sesini çıkaranı kapı önüne koyan, kadın işçileri sadece kadın olduğu için daha düşük ücretle ve daha ağır koşullarda çalışmaya zorlayan ve hatta siyasi iktidarlardan aldığı güçle polisin önüne atan bu holdingin sermaye düzeninin bir özeti niteliğinde olduğunu vurguladı.

150 CİVARINDA İŞÇİ İŞTEN ATILDI
Holdingin Kocaeli Gebze ilçesinde bulunan FarPlas fabrikasında işçilerin daha iyi bir ücret, daha insani çalışma koşulları ve sendikalaşma hakları için iş bırakıp harekete geçtiğinde patron her zamanki iki yüzlülüğü ile talepleri değerlendireceğini ve sendikayla görüşeceğinin sözünü verdiğini, ancak bunun bir yalandan ibaret olduğu çok geçmeden anlaşıldığını, Anayasal haklarını kullandıkları, emeklerine ve onurlarına sahip çıktıkları için işten atılan işçilerin polis zoruyla gözaltına alınıp fabrikadan çıkarıldığını hatırlatan Karaçam, bununla da yetinilmeyip 150 civarında işçinin işine son verildiğini vurguladı.

İŞÇİ AÇKEN SİZ HUZUR GÖREMEYECEKSİNİZ
İşçi Emekçi Birliği adına Holding patronlarına seslenen Okan Karaçam açıklamasını şöyle tamamladı: “Buradan bir kez daha söylüyoruz. Bu şatafatlı binalarla, yalan açıklamalarla, siyasi iktidarın desteğiyle işçilerin haklı mücadelesini gölgeleyebileceğini düşünen FarPlas patronu bilmelidir ki tüm işçi sınıfı ve ezilenler FarPlasta direnen işçilerin yanındadır. FarPlas işçisini açlıkla, sessizlik duvarları örerek terbiye edemezsiniz. Bugün burada yarın başka yerde, nerede işçiler varsa karşınıza çıkacak ve farPlas işçilerinin haklı mücadelesini yüzünüze haykıracağız. İşçiler açken size huzur vermeyecek, direnişteki işçi kardeşlerimizle omuz omuza mücadele edeceğiz.”

İşçi ve Emekçi Birliği’nin açıklaması, atılan işçiler geri alınsın, işçilerin seçtiği sendika iradesi tanınsın, çalışma koşulları iyileştirilsin, insanca yaşam koşullarına uygun ücret ödensin taleplerinin hatırlatılması ve yaşasın sınıf dayanışması sloganlarıyla son buldu.

Ne olmuştu?


Farplas, Çayırova TOSB’da kurulu FarPlas 5 büyük fabrikadan oluşan, 2 bini aşkın işçinin çalıştığı otomotiv yan sanayi parçaları üreten bir fabrika. 19 Ocak’ta yaklaşık 2 bin işçi, ücretlerin arttırılması, çalışma koşullarının düzeltilmesi, sosyal hakların iyileştirilmesi ve primlerin düzenlenmesi gibi temel 4 talep üzerinden ayağa kalkıp işi durdurdu. İşçilerin iş durdurduktan sonra talepleri değerlendireceğini söylemesine rağmen patron bir hafta içerisinde 150 işçiyi işten attı. İşçiler 02 Şubat’tan bu yana fabrika önünde direniyorlar.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız