Güncel

'İşçi katliamlarına karşı 1 Mayıs'ta Taksim'e'

İSTANBUL - Beşiktaş’ta yaşanan yangın faciasıyla ilgili açıklama yapan 1 Mayıs Platformu, yaşanan katliamın hesabını sormak için tüm işçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağırdı.

14 Nisan 2024 Saat: 08:33
İşçi katliamlarına karşı 1 Mayısta Taksime
'İşçi katliamlarına karşı 1 Mayıs'ta Taksim'e'

2024 1 Mayıs Taksim Platformu tarafından İstanbul’da Gayrettepe’de katledilen işçiler için Masquerade Club önünde eylem yapıldı. Dev Yapı-İş Avrupa Yakası Temsilcisi Hasan Oğuz’un anıldığı eylemde “İşçi katliamlarına karşı 1 Mayıs’ta Taksim’e” ozaliti açıldı.

2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 29 işçinin çıkan yangında katledildiği Gayrettepe'de bulunan Masquerade Club önünde eylemdeydi. Eyleme, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul milletvekili Çiçek Otlu, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve çok sayıda platform bileşeni katıldı.

Kitle, polisin engelleme çabalarına rağmen Denetimli Serbestlik Müdürlüğü önünden katliamın yaşandığı yere kadar sloganlarla yürüdü. "İşçi katliamlarına karşı 1 Mayıs'ta Taksim'e" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını platform adına Okan Karaçam okudu.

“1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanındayız” sloganlarının atıldığı eylemde “Kaza kader değil bu bir katliam! İş cinayetlerinin hesabını soracağız!” vurgusu yapıldı.

Platform adına Karaçam tarafından okunan açıklamada, “Ne kaza ne kader, bu bir işçi katliamı” denildi. Gayrettepe’de 2 Nisan günü gerçekleşen işçi cinayetine atıf yapılarak katliam süreci aktarıldı. “Cinayette hepsinin parmağı var!” denilen açıklamada şunlar vurgulandı:

‘KATLİAMIN SORUMLULUĞUNU ÜSTLENEN YOK’

Masquerade adlı gece kulübünde süren tadilatta herhangi bir işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemi alınmadığını, tadilat için herhangi bir resmi izin olmadığını vurgulayan Karaçam, sürecin gelişiminin organize bir katliama işaret ettiğini belirtti. Ne Beşiktaş Belediyesi'nin, ne de Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sorumluluk üstlenmediğine dikkat çeken Karaçam, "Göstermelik sekiz tutuklama olmasına rağmen, belediye ve bakanlık görevlileriyle ilgili herhangi bir adım atılmış değil. Bizler Soma'dan, Ermenek'ten, İliç'ten çok iyi biliyoruz ki yaşanan katliam gündemden düştüğünde göstermelik tutuklananlar anında salınacaklar, hatta ödüllendirilecekler. Bir iş cinayeti daha sermaye ve devlet tarafından üstü örtülerek, sorumlular aklanmış olacak" ifadelerini kullandı.

'HER GÜN 6 İŞÇİ KATLEDİLİYOR'

Soma'da fıtrat denilerek katillerin aklandığına, İliç'te maden şirketine verilen usulsüz izinler ortada dururken gerçeklerin ters yüz edilmeye çalışıldığına işaret eden Karaçam, "Siyanürlü toprak altında 8 işçi kardeşimizin ailesine, yakınlarına ve katliama ses çıkaranlara karşı devlet terörünü devreye soktular. Yerli yabancı şirketler ise yeni projelerle servetlerini büyütmeye devam etti, ediyorlar" dedi. Yaşanan işçi ve çevre katliamlarına sessiz kalmayacaklarının altını çizen Karaçam, İSİG Meclisi raporuna göre her gün yaklaşık 6 işçinin iş cinayetinde katledildiğine dikkat çekti.

'YAŞANANLAR NE KADER NE DE FITRAT'

Karaçam, şöyle devam etti: "Performans dayatması, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin patronlar tarafından maliyetli görülerek alınmaması vb. sömürüyü giderek katmerleştiriyor. Canımız, doğamız kapitalizmin kâr hırsı uğruna hiçe sayılıyor. AKP döneminde yaşanan iş cinayetleri, çevre katliamları her yıl daha fazla arttı. Yapıyoruz dedikleri denetimler prosedür olmanın ötesine geçmiyor. Alınacak önlemler patronun inisiyatifine bırakılıyor. Sermaye ve devlet iş birliğiyle sınıf kardeşlerimiz hayatını kaybettiğinde ise yüzsüzce 'kader' ve 'fıtrat' açıklamaları yapıyorlar. Yaşananlar ne kader ne de fıtrattır. Failleri de sermaye, devlet ve diğer kurumların başındakilerdir."

‘HEP BİRLİKTE KAVGAYI BÜYÜTELİM’

Karaçam, bu düzene karşı mücadele eden arkadaşlarının, iş cinayetlerinde katledilen işçilerin hesabını soracaklarının altını çizen Karaçam şöyle devam etti: "Ölüm ve sömürü düzeninin her gün yeni sınıf kardeşlerimizi aramızdan almasına artık yeter diyoruz. Tüm işçileri, emekçileri, gençleri bu düzenden hesap sormaya davet ediyoruz. İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ta katillerden hesap sorma bilinciyle Taksim'de hep birlikte sınıf kavgasını yükseltmeye çağırıyoruz."

OTLU: HESAP SORMAK İÇİN 1 MAYIS'TA TAKSİM'E

Eylemde DEM Parti İstanbul milletvekili Çiçek Otlu söz alarak, hesap sormadıkları, kar ve yoksulluk düzenine isyan etmedikleri sürece iş cinayetlerine tanıklık etmeye devam edeceklerini belirtti. Otlu, İliç'te katledilen işçilerin cenazesine hala ulaşamadıklarına dikkat çekti.

"Tüm işçi cinayetlerinin hesabını sorana dek, bu yoksulluk düzenini yıkana dek, işçi sınıfının insanca yaşam koşullarını oluşturana dek 1 Mayıs'ta Taksim alanında olacağız. Yoksulluğa, hayat pahalılığına hayır demek için, 1 günde 6 işçinin katledilmemesi, 8 kadının katledilmemesi, eşdeğer işe eşit ücret almak için 1 Mayıs'ta Taksim'de olacağız. Türkiye işçi sınıfıyla, Kürt özgürlük mücadelesini birleştirerek bu 1 Mayıs'ta Taksim'de savaş politikalarına hayır diyeceğiz" ifadelerini kullanan Otlu, tüm işçi ve emekçileri, kadınları, gençleri, 1 Mayıs'ta Taksim'de hesap sormaya çağırdı.

Eylem boyunca, "Kader değil, bu bir cinayet", "Kahrolsun ücretli kölelik düzeni", "1 Mayıs'ta 1 Mayıs alanındayız", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Yaşasın 1 Mayıs, Biji yek gulan" sloganları atıldı.

Bir 7 kişi ve yazı görseli olabilir

Bir 5 kişi ve yazı görseli olabilir

Bir 10 kişi ve yazı görseli olabilir

Açıklama yok.

Bir 8 kişi, ayakta duran insanlar, flama, bayrak ve şunu diyen bir yazı 'લો EE a 2 109 TOMiANaO [49 49 r0Rc SQUE DEDER MÚÇ ER işçi KATLİAMLARINA KARŞI 1 MAYIS'TA ' 2024 1 MAYIS TAKSİM PLATFORMU' görseli olabilir

Bir 3 kişi, kalabalık ve şunu diyen bir yazı 'MASQUERA+ İSTANBUL HE HE RHYTHM Apistan dpist OER DER' görseli olabilir

Bir 6 kişi ve yazı görseli olabilir

Bir 7 kişi ve şunu diyen bir yazı 'o 草 BRA 9 100 QUI DEDER DER DEDER LUKVE VEKULT VE ULT DERNEGI MÜÇADELE BIRLIGI DER ispi İKATLIAMLARINA KARSI 2024 MAYIS TAKSIM PLATFORMU PLATPORMU MAYIS'TA TAKSİM'E' görseli olabilir

 

Bir 4 kişi, kalabalık ve yazı görseli olabilir

Bir 8 kişi ve şunu diyen bir yazı 'ΛEΤΙ N100 İşc REK işçi KATLİAMLARINA KARȘI DADSDE 1 MAYIS'TA TAKSİM'E 2024 1 MAYIS TAKSİM PLATFORM' görseli olabilir

Bir 5 kişi ve yazı görseli olabilir

Bir 6 kişi, kalabalık ve yazı görseli olabilir

Bir 8 kişi, kalabalık ve yazı görseli olabilir

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız