Güncel

İşçi ve emekçiler Gündoğdu Meydanı'ndan seslendi: Zamlar geri alınsın

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Gündoğdu Meydanı'nda eylem düzenledi. Krizin yükünü çekmek istemediklerini vurgulayan yüzlerce kişi, zamların geri çekilmesi talebini dile getirdi.

4 Nisan 2022 Saat: 07:12
İşçi ve emekçiler Gündoğdu Meydanından seslendi: Zamlar geri alınsın
İşçi ve emekçiler Gündoğdu Meydanı'ndan seslendi: Zamlar geri alınsın

İZMİR-ERKAN SOYLU


İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, ekonomik kriz ve yolsuzluklara karşı Alsancak Gündoğdu Meydanı'nda eylem yaptı. "Sömürüye, yolsuzluğa, zamlara, savaşa karşı; İzmir buluşması" pankartının açıldığı açıklamada, "Emperyalistler tepişir halklar öder", "Zamlar uçuyor, inin sırtımızdan", "Bu zamlarla yaşanmaz, artık yeter, geçinemiyoruz" ve "Bölgemize barış sosyalizmle gelecek" dövizleri taşındı. Açıklamada sık sık "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz", "AKP'den hesabı emekçiler soracak" sloganları atıldı.

Açıklamaya ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve çok sayıda siyasi parti, kurum, sendika, ekoloji örgütü temsilcisi ile yüzlerce kişi katıldı.

'OMUZ OMUZA BU GİDİŞE SON VERMELİYİZ'
Ortak açıklama metnini Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu. Halkın zor bir süreçten geçtiğini vurgulayan Sarı, elektriğe, doğalgazdan elektriğe ve toplu taşımaya, gıdaya gelen zamların dayanılmaz olduğunu belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Şubat verilerine göre resmi yıllık enflasyonun yüzde 55'e ulaştığını ifade eden Sarı, "Gıda enflasyonu yüzde 65'e, ulaştırma enflasyonu yüzde 76'ye çıktı. Ama bizim faturalarımıza yansıyan gerçek enflasyon, çarşıda, pazarda, mutfakta yaşadığımız hayat pahalılığı çoktan yüzde 100'ü aştı. Market sepetlerimiz, pazar arabalarımız artık bomboş. 'İş bulamıyoruz, barınamıyoruz' diyenler omuz omuza bu gidişe son vermek zorundayız" dedi.

Bir 7 kişi, ayakta duran insanlar, açık hava ve şunu diyen bir yazı 'EMEP Emperyalistler savaş istiyor halklar baris stiy EN PAR DKDER' görseli olabilir

'YOKSULLUĞUMUZ, BORÇLARIMIZ BÜYÜYOR'
"Kim zenginleşiyor" sorusunu yönelten Sarı, "Her gün artan mazot, gübre, ilaç maliyeti yüzünden toprağını ekemez hale getirdiğiniz çiftçi mi büyüyor? Kim büyüyor? Elektrik faturasını ödeyemez hale geldiği için, siftah yapmadan kepenk kapatan küçük esnaf mı büyüyor? Bizim yıllardır gelirimiz ve refahımız değil, sorunlarımız, yoksulluğumuz, borçlarımız ve üzerimizdeki baskılar büyüyor. Dünyanın kıskandığını iddia ettikleri Türkiye'de 84 milyonluk nüfusun 17 milyonu açlık sınırı altında, 52 milyonu yoksulluk sınırı altında ve 11 milyonu işsiz olarak yaşam sürüyor" diye tepki gösterdi.

Bir 5 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

'SOYGUN DÜZENİ'
Bir ülkede yaşanan ekonomik krizin şiddetinin dışarıya bağımlı olma derecesiyle ölçülü olduğunun altını çizen Sarı, Türkiye'nin sanayide, teknolojide, enerjide, tarımda, hammaddede kendi kendine yeten ülke olmadığını kaydetti. Bugün yaşanan her fahiş zammın arkasında özleştirmelerin olduğunu belirten Sarı, "Böylece ülkemiz sadece sanayi ürünlerinde değil, enerjiden kağıda, gübreden samana, buğdaydan mısıra kadar hemen her üründe dışarıya bağımlı hale getirilmiştir. İhtiyaç olup olmadığına bakılmaksızın plansız bir şekilde yapılan köprüler, havalimanları, duble yollar petrol bağımlılığını artırmıştır. Enerjide dışa bağımlılık yüzde 75'lere ulaşmıştır. Bugün kamunun 1 liraya ürettiği elektriği özel şirketlerden 7 liraya aldığımız katmerli bir soygun düzeni yaratılmıştır" ifadelerini kullandı.

Bir 5 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

'ZAMLAR GERİ ALINSIN'
Krizin yükünü artık çekmek istemediklerini söyleyen Sarı, talepleri şöyle sıraladı:
"Tüketim maddelerine yapılan zamların geri alınmasını istiyoruz. Özelleştirmelerin iptal edilmesini, başta enerji üretim ve dağıtım şirketleri olmak üzere özel sektöre peşkeş çekilen tüm işletmelerin, fabrikaların kamulaştırılmasını istiyoruz. Tüm yükü emekçilerin sırtına yıkan vergi adaletsizliğine son verilmesini istiyoruz. Tüketim maddelerindeki KDV'nin tamamen kaldırılmasını istiyoruz. Tükettiğimiz her şeye zam olarak yansıyan akaryakıt ürünlerinde ÖTV ve KDV'nin sıfırlanmasını istiyoruz. Kamu Özel İşbirliği Projelerinin, Döviz Garantili İhalelerin sonlandırılmasını istiyoruz. Maaşlarımızın-ücretlerimizin insanca yaşamaya yetecek seviyeye çekilmesini istiyoruz."

Açıklamanın ardından sona eren eylem öncesi stant açan Aysel Tuğluk ve Hasta Tutsaklara Özgürlük Platformu, hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle imza topladı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız