Güncel

İşçiler: Taşeron ücretinin bile gerisinde kaldık...PTT'den Bakanlığa toplu dilekçe

DİSK / Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube KHK ile “kadro” kapsamında belediye şirketlerine geçirilen işçilerin TİS hakları gasp edilmesini protesto etti.

25 Ocak 2019 Saat: 16:46
İşçiler: Taşeron ücretinin bile gerisinde kaldık...PTT'den Bakanlığa toplu dilekçe
İşçiler: Taşeron ücretinin bile gerisinde kaldık...PTT'den Bakanlığa toplu dilekçe

Necdet Özsaygın

DİSK / Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube hükümetin Kanun hükmünde kararname KHK ile geçirdiği kadro” kapsamında belediye şirketlerine geçirilen işçilerin TİS hakları gasp edilerek YHK tarafından bağıtlanan toplu iş sözleşmesine göre işçilerin  6 ayda bir  4+4  zam uygulamasını Ataşehir  Küçükbakkalköy postanesi önünde bir basın açıklaması ile protesto ederek yeni bir yasal düzenleme yapılmasını talep ettiler.

PTT Şubesi önünde toplanan Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube üyesi Ataşehir Belediyesi işçileri "4+4 Zulmüne Hayır, Enflasyon Farkları Ödensin" yazılı pankart açtı.  Eylemde sık sık "Asgari Yaşamak İstemiyoruz", "Kadro Hakkımız Söke Söke Alırız", "Hak Hukuk Adalet" , "İnsanca Ücret İnsanca Yaşam İstiyoruz" sloganları atıldı.

Basın açıklamasını Genel-İş Sendikası Eğitim Daire Başkanı Mahmut Şengül okudu.

Açıklamada şöyle denildi:

696 sayılı Kanun hükmünde Kararname kapsamında, kadro aldatmacası adı altında, Belediye Şirketlerine aktarılan taşeron çalışanlarının KHK öncesi ihale şartnamesinden kaynaklı asgari ücrete gelen zam oranlarının taşeronda çalışan işçilere de yansıtılmakta olduğunu,hükümetin kadro aldatmacası adı altında müjdeyle belediye şirketlerine aktarılan yaklaşık 450 bin işçinin kadro ve özgür toplu sözleşme hakkı güvenceli bir çalışma düzeni beklerken ve insanca yaşayacak insan onuruna yakışır bir ücret talep beklerken, KHK ile taşeron çalışmanın da gerisinde bir düzenlemeye maruz kaldık.

TAŞERON ÜCRETLERİNİN BİLE GERİEİNDE KALDIK

KHK'nın işçilerin özgür toplu sözleşme hakkının yapılan  sözleşme ile gasp etttiğini, işçilerin, 2020'nin 6. ayına kadar, 6 ayda bir % 4 artışa mahküm edildi.Oysaki bu işçiler hâlihazırda taşeronda çalışıyor olsaydı, 1 Ocak itibariyle belirlenen asgari ücrete gelen %26,5 artıştan faydalanacakken, bugün % 4 zamma mahkum edilmiştir. Bu ücret Ocak ayında açıklanan % 20.30 enflasyonun  çok gerisinde kalmıştır.Bu sebepten dolayı buradan  Aile Sosyal Hizmetler ve Çalışma Bakanlığına ve Maliye Bakanlığına sesleniyoruz.Belediye şirketlerinde çalışan işçilerin ücretlerinin KHK ile enflasyon karşısında eriyerek ve alım gücünün düştüğünü ve iki bakanlığın yeni bir yasal düzenleme ile işçilerin ücretlerinin insanca yaşamayı sağlayacak düzeye getirilmesi gerekyor.

Yeni yasal düzenlemeyle asgari ücrete gelen % 26’lık zammın KHK ile geçen işçileri kapsamasını ve bunun üzerine KHK’nın belirlediği %4'lük artışın eklenmesini talep ediyoruz.Kadro dediniz, bu sözünüzde durmadınız. En azından 450 bin KHK’lı işçilerin aldıkları ücretin enflasyon karşısında erimesini engellemek için bir an önce asgari ücret artışının yansıtılmasını talep ediyoruz.

POSTANEDEN BAKANLIĞA DİLEKÇE

Basın açıklamasının ardından işçiler;"Aile Sosyal Hizmetler Ve Çalışma Bakanlığı'na / Ankara adresine, " 696 Sayılı KHK kapsamında kamuya geçişim yapıldı. 2019 yılı ücretlerine getirilecek zam oranlarının KHK tarafından bağıtlanan ve Bakanlığınızca toplu sözleşmede açıklanan % 4 oranında yapılacağı ifade edilmektedir.

Anılan sözleşmelerin 2019 yılı için uygulanacak ücret hükümleri şöyledir: Işçilerin 01. 01. 2019 tarihinde almakta oldukları günlük çıplak ücretlerine aynı tarihten itibaren %4 (yüzde dört) oranında zam yapılmıştır. Asgari ücret 1 Ocak itibariyle net 2020 TL olarak  belirlenmiştir . Bu ücretin altında bir ücretle işçi çalıştırmak yasal olarak mümkün olmadığından 2020 TL'nin altında kalan bütün ücretlerin başkaca bir işleme gerek olmaksızın bu miktara yükseltilmesini ve bunun üzerine uygulanacak zam oranının yeniden belirlenmesini talep ediyorum.Yine geçiş öncesinde ihale sözleşmeleri ile asgari ücretin % ‘lik fazlası olarak belirlenen ücretlerle çalışan biz işçilere aynı ücret uygulamasının devam ettirilerek ücretlerimizde 2019 yılı asgari ücretinin esas alınması, bu uygulama yapıldıktan sonra KHK tarafından belirlenen zam oranının uygulanması ve bu zam oranının da enflasyon rakamlarına göre yeniden belirlenmesini talep ediyorum.Konuyla ilgili gereğinin yapılmasını arz ederim" yazılı ve imzalı dilekçelerini Küçük bakkalköy PTT Şubesi'nden bakanlığa gönderdiler.

Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube olarak, aynı şekilde yarın Kadıköy, Cuma günü ise Kartal Belediyesi işçilerinin basın açıklaması yaparak dilekçelerini bakanlığa göndereceklerini açıkladı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız