Güncel

İSİG Meclisi: Ocak ayında 111 işçi hayatını kaybetti

İSİG Meclisi, iş cinayetlerinin devam ettiğine dikkat çekti, 2022 yılı Ocak ayında en az 111 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini açıkladı.

21 Şubat 2022 Saat: 08:26
İSİG Meclisi: Ocak ayında 111 işçi hayatını kaybetti
İSİG Meclisi: Ocak ayında 111 işçi hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 2022 yılı Ocak ayında en az 111 işçinin iş cinayetlerinde hayatını hayatını açıkladı.

"Açız, işsiziz, geçinemiyoruz, çalışırken ölüyoruz" denilen açıklamada, hakları için direnen işçiler selamlandı.

2022 yılı Ocak ayında 100'ü işçi ve kamu emekçisi, 11'i kendi çiftçi ve esnaf olmak üzere en az 111 kişinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini açıklayan İSİG, iş cinayetlerinin en çok inşaat, metal, taşımacılık, sağlık, madencilik, kimya, tekstil, enerji ve güvenlik işkollarında meydana geldiğini kaydetti.

İş cinayetlerinde yaşamını yitirenler arasında iki mülteci işçinin de bulunduğu belirtilen açıklamada, mülteci işçilerin büyük bir çoğunluğunun kayıtdışı çalıştırılması nedeniyle gerçek verilerek ulaşamadığına dikkat çekildi.

Ocak ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerinden 6'sının sendikalı olduğu belirtilen açıklamada, iş cinayetlerinin büyük kısmının sendikasız işyerlerinde yaşandığına işaret edildi.

En fazla ölüm nedenleri arasında trafik/servis kazası bulunduğu belirtilen açıklamada, trafik kazalarında birçok sektörden işçi servislerinin devrilmesi ve taşımacılık işkolundaki ölümlerin dikkat çektiği belirtildi. Özellikle araçların yeterli bakımının yapılmaması veya yolcu taşımaya uygun olmaması, şoförlerin ağır, uzun çalışma koşullarına vurgu yapıldı. Motokurye ölümlerinin de her hafta meydana gelen iş cinayetleri arasında yer aldığı belirtilen açıklamada Covid-19 nedeniyle yaşanan ölümlere işaret edildi.

GEÇİNEMEYEN İŞÇİLER İNTİHARA SÜRÜKLENİYOR
İSİG Meclisi açıklamasında, zamlar nedeniyle geçinemeyen işçi ve emekçilerin intihara banka ve tefecilerden borçlandıkları ve intihara sürüklendiği belirtildi.

Bir çocuk işçinin iş cinayetinde yaşamını yitirdiği belirtilen açıklamada, 51 yaş ve üstünde 28 emekçinin de yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Yaş gruplarına göre iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin sayısının da açıklandığı rapordu şu bilgilere yer verildi:
"15-17 yaş grubunda 1 işçi,
18-27 yaş grubunda 15 işçi,
28-50 yaş grubunda 59 işçi,
51-64 yaş grubunda 20 işçi,
65 yaş ve üstü yaş grubunda 8 işçi,
Ve yaşını bilmediğimiz/öğrenemediğimiz 8 işçi hayatını kaybetti."

11 KADIN İŞ CİNAYETİNDE YAŞAMINI YİTİRDİ
İş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerden 11'inin kadın işçi olduğu belirtilen açıklamada, kadın işçi cinayetlerinin ticaret, metal, taşımacılık, sağlık, konaklama ve genel işler işkollarında meydana geldiği belirtildi.

İş cinayetlerinin en fazla yaşandığı kentlerinde başında 14 ölümle İstanbul, 12 ölümle Kocaeli, 8 ölümle İzmir; 7 ölümle Denizli, 6 ölümle Bursa geliyor.

İSİG Meclisi'nin açıklamasında 2022 yılı Ocak ayında tespit edilen iş cinayetlerinde yaşamını 111 işçinin isimlerine de yer verildi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız