Güncel

İŞKUR önünde 'insanca yaşamaya yetecek asgari ücret' talebi

İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde eylem yapan Asgari Değil İnsanca Yaşam bileşenleri, 'insanca yaşamaya yetecek ve vergiden muaf asgari ücret' istedi.

2 Aralık 2021 Saat: 23:16
İŞKUR önünde insanca yaşamaya yetecek asgari ücret talebi
İŞKUR önünde 'insanca yaşamaya yetecek asgari ücret' talebi

İSTANBUL


Asgari Değil İnsanca Yaşam bileşenleri, Tophane'de bulunan İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde yaptığı açıklamayla emekçilerin taleplerini dile getirdi.

"İnsanca yaşamaya yeten vergiden muaf asgari ücret için mücadeleye" pankartının açıldığı eylemde "Asgari değil insanca yaşam", Yaşasın sınıf dayanışması", Savaşa değil emekçiye bütçe", Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganları atıldı.

Eylemde basın açıklamasını okuyan Kutay Soybil, "Asgari ücret görüşmeleri başladı. 'Görüşme' dememiz âdetten. İşçi-emekçilerin hiçbir şey yapmadan sadece izlemesi istenen bir müsamereden farksız toplantılar dizisi. Ancak korkuları o denli büyüktür ki müsamere salonuna, tümüyle satılmış burjuva medyanın bile tamamı değil yalnızca İHA, AA, DHA ve TRT alınacak. Sebebini ise efendiler şöyle buyurdular; pandemi" dedi.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın "Rakam söylemek kolay, rakam vermemek bizim en büyük pazarlık gücümüz" ifadelerine tepki gösteren Soybil, "Biz bu açıklamayı dün yazdık. Hesaplarımız dünü baz alıyor. Bu saatlerde bizlerin cebine giren biraz daha azalmış, soframızdaki ekmeğimiz biraz daha ufalmış olabilir. Asgari ücret bugün 5410 TL olsa, geçen seneye göre hiçbir zam yapılmamış oluyor. Bu sadece dolar karşısındaki erimedir, enflasyon bunun içinde değildir" diye kaydetti.

Ekim ayı verilerine göre; doğalgaza yüzde 17, elektriğe yüzde 15, ekmeğe yüzde 25, çiğ süte yüzde 46.8 zam geldiğini hatırlatan Soybil, "Onlarca ürünlük liste çıkartmak mümkün ve üstelik bunlar yıllık artışları değildir bile.

ASGARİ ÜCRETİN EN DÜŞÜK OLDUĞU İKİ ÜLKEDEN BİRİYİZ

Her asgari ücret zammı zamanı bize çay-simit hesabı yapanlar duysun; İstanbul'da 100 gr simit dün 3.5 TL oldu. 4 kişilik bir aile çay şöyle dursun, 3 öğün simit yese asgari ücretin yüzde 40'ından fazlasını simite veriyor. Asgari ücret taban ücret olması gerekirken, kayıtlı çalışanların en az yüzde 54'ü asgari ücret alıyor. Asgari ücretten alınan vergi sıralamasında ilk 10 ülke arasındayız. Avrupa'da asgari ücretin en düşük olduğu iki ülkeden biriyiz. Son 10 yılda en fazla azalan asgari ücret bizimki" diye konuştu.

Dövizin her altüst oluşunda sermayedarlar, çeteler dolarlarına dolar kattığını söyleyen Soybil, "Daha dün Kapalıçarşı'da bir döviz bürosu sahibi borçları nedeniyle intihar etti. Geçim nedeniyle intiharlar son 17 yılın en yüksek seviyesindedir. Geçtiğimiz yıl her gün 9 kişi intiharı denemiştir. Bu rakamları işçilerin öfkesini bastırmakla görevli bürokratlar bilmiyor değil. Olsun biz yine de söyleyeceğiz, işçi sınıfı dostunu düşmanını tanısın" ifadelerini kullandı.

EMEKÇİLER ÜZERİNDE OYNANAN OYUNLARI BOZACAĞIZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın asgari ücret ile ilgili yaptığı anketin sonuçlarına tepki gösteren Soybil, "Anket yaptırmış efendiler. Utanmadan, yüzümüze baka baka işçiler '3.750-4.000' lira istiyor diyorlar. Utanmadan güya işçi temsilcisi olanı ekliyor '3.850' lira. Bu aşağılık kan emiciler, bu sermaye bekçileri, bu asalaklar bir sabah metrobüs duraklarına bizimle beraber gelsinler ve bağırsınlar 'bize 3.750 yeter değil mi işçi kardeşlerimiz, daha fazlasını istememeliyiz değil mi?' Hadi dayak demeyelim ancak öfkeyle karşılanmadıkları her dakika için asgari ücret için yüzde 10 indirim isteyeceğiz. Buradan seslenelim, işte bizler o öfkeli ama yer yer sokaklara taşsa da şimdilik büyük çoğunluğu izlemede olan milyonları örgütleyeceğiz" diye kaydetti.

İnsanca çalışma ve yaşam koşullarını fabrikalarda, işyerlerinde ve hayatın olduğu her yerde birliği güçlendirerek mücadeleyi büyüterek elde edeceklerini vurgulayan Kutay Soybil, "Söz, yetki, karar hakkının gerçekten işçilerde olduğu bir asgari ücret belirleme sürecinin başka yolu yoktur. Buradan bir kere daha tüm işçi ve emekçilere çağrımızı yineliyor, taraf olmaya bizlerin emeği üzerinden oynanan oyunları bozmaya davet ediyoruz. İnsanca, onurlu bir yaşam istiyoruz ve öyle yaşayacağız" diye belirtti.

İŞTE EYLEMİN TALEPLERİ

Soybil, Asgari Değil İnsanca Yaşam bileşenlerinin taleplerini şöyle sıraladı:

-İnsanca yaşamaya yetecek asgari ücret ve güvenceli çalışma istiyoruz!
-Asgari ücretten dolaylı, dolaysız tüm vergiler kaldırılsın!
-Herkese iş ve gelir güvencesi sağlansın!
-Asgari ücret görüşmeleri halka açık yürütülsün!
-Düşük ücret yüksek vergi politikasından vazgeçilsin ve vergiler sermayedarlar için artırılsın. Karlarına kar katanlar krizin faturasını ödesin!

Eylemde son olarak, 18 Aralık'ta Bakırköy Meydanı'nda saat 17.00'de yapılacak olan işçi emekçi buluşmasına çağrı yapıldı.

Bir 8 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Bir 7 kişi, ayakta duran insanlar, açık hava ve yazı görseli olabilir

Bir 6 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

Bir 7 kişi, ayakta duran insanlar, açık hava ve yazı görseli olabilir

Bir 7 kişi, ayakta duran insanlar, açık hava, anıt ve yazı görseli olabilir

Bir 10 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

Bir 6 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

Bir 5 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız