Güncel

İşten atıldığı için eylem yapan temizlik işçilerine polis müdahale etti: 3 gözaltı

Akşam saatlerinde Maltepe Aydınevler Altaş Şantiyesinde işçiler polis zoruyla dağıtılmak istendi. Eylemden vazgeçmeyen işçilere biber gazı sıkıldı ve polis tarafından şiddet uygulandı. İşçilerden yaralananlar var.

26 Ekim 2019 Saat: 08:04
İşten atıldığı için eylem yapan temizlik işçilerine polis müdahale etti: 3 gözaltı
İşten atıldığı için eylem yapan temizlik işçilerine polis müdahale etti: 3 gözaltı

NECDET ÖZSAYGIN

Maltepe Belediyesi bünyesinde çalışan ve 6 Ekim günü işten atılan DİSK/Genel-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube Yöneticisi Alkan Okuducu'ya destek veren Temizlik İşçileri Temsilcisi Ali Sönmez ve Serkan Bal ile İşçi Gürsel Kahraman da işten atıldı.  İşten atmaların ardından diğer işçiler ve sendika yöneticileri, temizlik işçilerinin Maltepe'de  Aydınevler Altaş Şantiyesinde  akşam saatlerinde oturma eylemine başlattı. 

Maltepe ilçe emniyet müdürünün saat 21:00 civarında işçilere 10 dk süre tanıdıklarını, alanı boşaltmadıkları takdirde müdahale edeceklerini söylemesinin ardından polis, işçilere biber gazı kullanarak müdahale etti. 3 işçi gözaltına alınırken, bir kişinin gazdan etkilendiği öğrenildi. İşten atılan Genel İş Sendikası İşyeri Temsilcisi Serkan Bal, Hikmet Dede ve Selami Öztürk'ün gözaltına alınan işçiler olduğu öğrenildi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve HDP Milletvekili Musa Piroğlu işçilere destek vermek için alana geldi.

Genel-İş 2 No'lu Şube Başkanı Yenigül Özen Dolgun ise toplu iş sözleşmesinin uygulanması için mücadele ettiklerini belirterek "Mücadelemizi verirken yönetim kurulu üyemiz Alkan Okuducu'nun iş akdi feshedildi. Arabulucu ile işe döneceği söylemesine rağmen Belediye Başkanı, arkadaşımızın işe dönmesini kabul etmedi. Sorunun çözümü için elimizinden gelen gayreti gösterdik. Bize destek veren işçiler emeğiyle tehdit edidi, sonrasında da arkadaşlarımız işten atıldı. Bu savaşı işveren başlatmıştır, biz de oturma eylemini başlatmış bulunuyoruz. İşverene hukuksuz uygulamasına son verme ve  yanlıştan dönme çağrısı yapıyoruz, üç maymunu oynamayı bırakıp haksızlığa son versin" dedi.

BELEDİYEDEN AÇIKLAMA

Maltepe Belediyesi ise konuya ilişkin açıklama yayımladı. Açıklamada, "696 Sayılı "Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” gereğince Maltepe Belediyesi Belediye İktisadi Teşebbüsü olan MATAŞ A.Ş. bünyesinde Temizlik İşleri Müdürlüğümüze bağlı çalışan 3 kişinin iş akdi, aynı iş yerinde çalışan bazı personellerimize yönelik baskı uyguladığı ve hakarette bulundukları gerekçesiyle feshedilmiştir." denildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"İş akdi feshedilen işçilerin, MATAŞ A.Ş. tarafından Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne bağlı personele yönelik düzenlenen yemekli bilgilendirme toplantısına katılan işçilere baskı uyguladığı ve hakaret ettiği tespit edilmiştir. Baskıya ve hakarete maruz kalan işçiler şikayet dilekçelerinde söz konusu kişilerin, 'Kesinlikle şirketin düzenlediği toplantıya katılmayın', 'Yemeğe katıldın mı namussuz, sen adam değilsin' gibi ifadeler sarfettiğini belirtmiştir. Söz konusu şikayet dilekçelerini dikkate alan belediyemiz, 4857 Sayılı İş Kanunu’nun m. 26 gereği 'ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya işveren için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak altı iş günü' hükmü gereğince yasal süresi içerisinde fesih hakkını kullandığını kamuoyunun bilgisine sunarız."

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız