Dünya

İsviçre halkından ırkçılığa tokat!

İsviçre'de hafif suçlardan hüküm giyen yabancıların otomatik olarak sınır dışı edilmesi öngören yasal yasa önerisi referandumda reddedildi.

29 Şubat 2016 Saat: 09:03
İsviçre halkından ırkçılığa tokat!
İsviçre halkından ırkçılığa tokat!

İsviçre'de sağcı İsviçre Halk Partisi tarafından ortaya atılan, 'suç işleyen yabancıların otomatikman sınır dışı edilmesini' düzenleyen yasa önerisi halk tarafından reddedildi.

Oylama ülkede göçmen akınından kaynaklanan huzursuzluğun arttığı bir dönemde yapıldı. Halk Partisi, göçün sosyal sorunları artırdığını söylüyor.

Ancak öneriye karşı çıkanlar, yasa önerisinin yabancıları hedef aldığını ve bunun ülkede çift katmanlı adaletsiz bir adli sistem yaratttığını belirtti.
İsviçre Halk Partisi, seçim ve referandum ilanlarında yabancıları sürekli "karakoyun" olarak resmediyor.
Ülke nüfusunun yüzde 25'ini yabancılar oluşturuyor.

İsviçre'de yasal olarak 2 milyon yabancı pasaport sahibi yaşıyor. İsviçre vatandaşlığına geçebilmek hem zor hem de pahalı bir süreç. Ülkede doğan yabancılar otomatik olarak İsviçre vatandaşlığı alamıyor.

Hükümet, ülkede yaşayan her 100 yabancıdan ikisine vatandaşlık verildiğini söylüyor.

Referandumda sadece İsviçre vatandaşları oy kullanabildi.

2010'da kabul edilen bir yasayla cinayet ve cinsel suçlardan hüküm giyenler sınır dışı ediliyordu.

Yeni öneri kabul edilseydi, 10 yıl içinde arabayla hız limitini aşmak ya da polis memuruyla tartışmak gibi iki hafif suç işleyenler temyiz hakkı olmadan sınır dışı edilebilecekti.

Önerinin destekçileri, hapishanelerdeki mahkumların büyük oranda yabancılar olduğunu belirterek, yeni düzenlemenin İsviçre'yi daha güvenli bir yer yapacağını öne sürüyordu. Öneri kabul edilseydi İsviçre yabancılar konusunda en sert yasalara sahip ülkelerden biri haline gelecekti. (BBC Türkçe)

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız