Güncel

İzmir’de, Dersim Katliamında yaşamını yitirenler anıldı

İzmir’de Alevi kurumları Karşıyaka çarşı girişinde Dersim Katliamına ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamada yüzleşme çağrısı yapıldı

5 Mayıs 2023 Saat: 10:15
İzmir’de, Dersim Katliamında yaşamını yitirenler anıldı
İzmir’de, Dersim Katliamında yaşamını yitirenler anıldı
ARZU ÖZKAN

Dersim Dernekleri Federasyonu, İzmir Dersim Dernekleri, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) İzmir Şubesi ve Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri, 4 Mayıs 1937'de başlatılan Dersim Katliamına ilişkin basın açıklamadı düzenledi. Karşıyaka çarşı girişinde yapılan açıklamada, “1937-38'i unutmadık. Unutturmayacağız” ve “4'e gulamne roza manwa sîya wa. Adalet wazemê bêrê daire” pankartlarının açılırken, ortak basın açıklamasını DAD İzmir Şube Eş Başkanı Nebahat Çelik okudu.

Çelik, “Bu toprakların kadim halklarından, kadim kültürlerinden biriyiz, bu toprakların gerçeğiyiz, saygı ve kabul görmek istiyoruz. Ve dünyada ki benzer örnekleri üzerinden tarihle yüzleşme çağrısında bulunuyor, diyoruz ki: Seyit Rıza ve idam edilen diğer Dersim ileri gelenlerinin mezar yerleri açıklanmalı, cenazeleri ailelerine teslim edilmelidir. Arşivler açılmalı, Dersim ismi iade edilmelidir. Sürgünler, kayıplar ve el konularak götürülen çocuklarımızın listesi ve akıbetleri açıklanmalıdır. Toplumsal haklarımız tanınmalı, Anayasal güvenceye kavuşturulmalıdır. Savaş, şiddet ve asimilasyon politikaları terk edilmeli, halklarımızın eşitlikçi, özgürlükçü demokratik birliği için gerekli adımlar atılmalıdır” dedi.

Açıklama sonrası niyaz lokması dağıtıldı. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız