Güncel

İzmir’de KESK zamları ve maaşlarında seyyanen yapılacak artışı protesto etti.

İzmir’de Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) üye memurlar, zamları ve maaşlarında seyyanen yapılacak artışı protesto etti.

12 Temmuz 2023 Saat: 08:08
İzmir’de KESK zamları ve maaşlarında seyyanen yapılacak artışı protesto etti.
İzmir’de KESK zamları ve maaşlarında seyyanen yapılacak artışı protesto etti.

ERKAN SOYLU


İzmir Alsancak Gar önünde,  İzmir KESK Şubeler Platformu tarafından, SEÇİM VAATLERİ YALAN, YOKSULLUK GERÇEK. MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARI ERİYOR.İLAVE DEĞİL TABAN MAAŞA ZAM İSTİYORUZ,VERGİDE ADALET İNSANCA BİR ÜCRET İÇİN' talepleriyle eylem yapıldı.

Eyleme HDP, DKDER ve bir çok kurumun yanısıra önceki dönem HDP Milletvekili Musa Piroğlu da katıldı.

KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven, “Kamu, Anayasa’ya aykırı bir şekilde kamu emekçilerine kayıt dışı ödeme yapmaktadır” dedi.

KESK’e üye memurlar, Alsancak Tren Garı önünde toplanarak “Vergide adalet, insanca yaşayabilecek bir ücret istiyoruz” ve “Seçim vaatleri yalan oldu. Seyyanen yapılan 8.077 TL ve tüm ek ödemeler derhal taban maaşa eklensin” yazılı pankart açtı. Memurlar, “Zam, Zulüm, İşkence; işte AKP”, “Sermayeye değil emekçiye bütçe”, “Vergide adalet istiyoruz”, “insanca bir yaşam istiyoruz” sloganları attı.

Grup adına basın açıklamasını, KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven okudu. Güven, “Bir seçim sürecini daha hep beraber atlattık. Fakat geçim derdimiz devam ediyor. Seçim geçti; geçimlerde seçim vaatleri, yalan, yoksulluksa bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Memur ve emeklilere vaat edilen zamlar, maaşlara daha yansımadan ağır vergi ve zamlarla geri alındı. ‘En düşük memuru maaşı 22 bin TL yapılacak’ dendi, fakat daha bu 22 bin TL olmadan bir kere ağır vergilerle, temel tüketim maddelerine yapılan zamlarla zaten bu para alım gücü bin 220 dolardan, 840 dolara düşecek bir şekle geldi. Ve 22 bin TL, aslında mayıs ayına uyarladığımız zaman bir iki ay içerisinde, mayıs ayındaki 11 bin 400 olan en düşük memur maaşına eşitlenecek bir alım gücüne düşme tehlikesi geçiriyor” diye konuştu.

Güven, memurlara seyyanen verilen ek 8 bin 77 TL’nin Anayasa’ya aykırı olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Memurlara sözde 22 bin lira, aslı 13 bin lira olan zam, insanca yaşamaya yetecek düzeyde ve bugünkü kayıplarımızı giderecek düzeyde değildir. Emekliler ve memurlar sefalete mahkum edilmektedir. ‘En düşük memur maaşı 22 bin TL'yi bulacak’ sözü, yasa tasarısı bugün gündemdedir. Fakat 8 bin 77 lira, taban maaşa eklenmemektedir. Öğretmenlerde ek ders ücreti, sağlık emekçisinde döner sermaye, yargı emekçisinde çeşitli adlar altında verilen ek ödemeler nedir? Devletin kayıt dışı ödemesidir arkadaşlar. Kamu, bizatihi bütün halkın yüzüne bakarak, bütçe yasasına, Anayasa’ya aykırı bir şekilde kamu emekçilerine kayıt dışı ödeme yapmaktadır. Ve bu teşhir edilmelidir. Kesinlikle iptal edilmelidir bu yasa. Ve herkese insanca bir temel ücret talebimizle sokaklarda olmaya devam edeceğiz. Bu yasa tasarısını da çöpe atacağız arkadaşlar. Bu anlamda AKP'nin sözde yasasını tanımıyoruz.”

Bir 13 kişi ve yazı görseli olabilir

Bir 13 kişi, kalabalık ve yazı görseli olabilir

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız