Güncel

İzmir, Efemçukuru’nda altın madeni protestosu

İZMİR - Ekolojistler, İzmir'de içme suyu kaynaklarını tehdit eden Efemçukuru altın madeninin kapatılması çağrısı yaptı.

26 Mayıs 2024 Saat: 17:08
İzmir, Efemçukuru’nda altın madeni protestosu
İzmir, Efemçukuru’nda altın madeni protestosu

TÜRKER DEMİRCİ


Eldorado Altın Madenciliği Şirketi’nin Yunanistan ve Türkiye’de işlettiği altın madenlerine karşı eş zamanlı olarak basın açıklamaları gerçekleştirildi. EGEÇEP, İklim Adaleti Koalisyonu ve Kazma Bırak Kampanyası, Yunanistan’dan Selanik ve Megali Panagia Altın Madenciliğine Karşı Mücadele Komiteleri ile birlikte, uluslararası protesto eylemi gerçekleştirdi. İzmir’de de Eldorado Altın Madenciliği Şirketi’ne ait Tüprag Metal Madencilik tarafından işletilen Efemçukuru Altın Madeni’nin önünde bir araya gelen yöre halkı ve aktivistleri madenin kapatılmasını istedi.

Eylemde, “İzmir’in su hakkı madenden önceliklidir”, “Altına hayır yaşama evet” ve “Eldorado evine dön” pankartlarının açıldığı açıklamada, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganı atıldı. Açıklamaya siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı. 

EGEÇEP Eşsözcüsü Baha Okar, Eldorado Gold'un Türkiye'de 2 altın madeni bulunduğunu aktardı. Uşak Kışladağ'da 2006'da yılında siyanür sızıntısı nedeniyle bin 500 kişinin zehirlendiğini aktaran Okar, "Ancak kan örnekleri çalındığı için bunu kanıtlayamadık. Nedense bu çok uluslu şirketlerin diğer suçlarını da kanıtlayamıyoruz, Çünkü yasalardan muaf tutuluyorlar. Ancak Türkiye'de altına verilen değerin, insan ve hayvan hayatından, karbon emisyonlarından, kültürel değerlerden, insanların geçim ekonomisinden daha fazla olduğunu, altın uğruna bunların hiçe sayıldığını biliyoruz” dedi.

Efemçukuru altın madeninin İzmir’in su kaynaklarının yanı başında olduğunu söyleyen Okar, "Maden İzmir’in içme suyunun yaklaşık yüzde 40’ını karşılayan Tahtalı Barajının koruma alanı sınırında. Yaklaşık 200 bin kişinin içme suyunu karşılamak için planlanan Çamlı Barajı’na su sağlayacak derelerin ise mutlak koruma alanı içinde yer alıyor. Bu yüzden şimdiye dek Çamlı Barajı yapılamadı. İzmir’in suyu, Marmara Gölü’nü kurutmak pahasına Manisa’dan ve Gördes’ten getirildi. İzmirli bu yüzden Türkiye’nin en pahalı suyunu tüketmeye mahkûm bırakıldı” ifadelerini kullandı.  

Madencilik faaliyetlerinin yapıldığı bütün alanların risk altında olduğunun altını çizen Okar, “Ege’nin toprağı ve insanları buranın zenginliğidir. Eldorado her ikisini de yok ediyor. Bu yüzden Eldorado'yu kovmak, bölgeye verdiği zararı onarıp yeniden canlandırmak ve madencilikten uzak, insanları ve doğayı kârın üstünde tutan bir yön çizmek için mücadele ediyoruz. Bizler Eldorado Gold’a ve tüm diğer maden şirketlerine karşıyız” diye konuştu.

Ardından konuşan ekolojistler ise, madenlerin insan sağlığını tehlikeye attığına dikkat çekti.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız