Güncel

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nden zamlara karşı ortak mücadele çağrısı

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, gerçekleştirdiği basın açıklaması ile zamlara karşı ortak mücadele çağrısı yaptı.

20 Temmuz 2023 Saat: 07:55
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nden zamlara karşı ortak mücadele çağrısı
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nden zamlara karşı ortak mücadele çağrısı

Fotoğraf: Berkcan Zengin


İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, zamlar ve artan vergilere ilişkin Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. "Zamlar, vergiler geri alınsın. Krizi AKP yarattı, AKP ödeyecek" yazılı pankart açılan açıklamada, "Krizin bedeli patronlara", "Zam zulüm işkence işte AKP", "Saraya değil halka bütçe" sloganları atıldı.

Basın açıklaması okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, KDV ve MTV başta olmak üzere vergilerin, harçların fahiş oranlarda artırılmasıyla ekonomideki kötü gidişatın işçi, emekçi, yoksul halka yıkıldığını söyledi.

Sarı, “Memur ve emekliye vaat edilen zamlar kök maaş uygulaması ve TUİK’in sahte enflasyon rakamları ile yok edilirken, akaryakıta gelen ÖTV zamları ile çiftçi batma noktasına geldi. Kemalpaşa köylüsü para etmeyen kirazını dökmek zorunda kalırken, nakliyeci kamyoncular kontak kapatıyor, küçük esnaf ağır vergiler, kredi borçları ve artan zorunlu giderler nedeniyle hızla batıyor. Gerçek işsizlik katlanarak büyümeye devam ediyor” dedi.

Asgari ücretin temel tüketim maddelerine yapılan zamlar, vergi dilimi ve ek bütçe karşısında çoktan açlık sınırının altına düştüğünü belirten Sarı, “Geçmediğimiz otobanların, gitmediğimiz havalimanlarının parasını ödediğimiz gibi ikinci kez MTV ödememiz, zorunlu tüketim malzemelerinde artan ÖTV ile fakiri daha fakir zengini daha zengin yapan bir vergi düzenlemesini kabul etmemizi istiyorlar. Bu Anayasa’ya aykırı yurttaşın bütçe hakkını yok sayan ek bütçeyi tanımıyoruz. Derhal temel tüketim maddelerine akaryakıta, doğalgaza yapılan ÖTV zamları geri alınsın. Seçim vaatlerinin ve ekonomik krizin bedelini onu yaratanlar ödesin. AKP ödesin” diye konuştu.

Bütçe hakkımız için yoksulluk ve yolsuzluk düzenine karşı tüm emekçileri, köylüleri, üretenleri, kent ve kırın yoksullarını sendikaları ve emek ve demokrasi güçlerini birlikte direnmeye mücadeleye çağırıyoruz diyen Sarı, tüm sendika ve meslek örgütlerini genel greve çağırdı.  

Ayrıca, KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem sözcsü Mustafa Güven tarafından ortak talepler sıralanarak, bunları her taraftaki eylemliliklerde dile getitilmesi çağrısı yapıldı.

Açıklamada talepler şu şekilde sıralandı;

-Dolaylı Vergiler (KDV, ÖTV) ve Gelir Vergisinde yapılan fahiş artışlar başta akaryakıt, doğalgaz olmak üzere zamlar acilen geri alınmalıdır.

-Deprem Vergisi ve toplanan yardımlar Depremzedelere eşit adil bir şekilde ulaştırılmalıdır.

-Vergi alınacaksa bu yıl için 1 trilyon Vergi indirimi yapılan sermaye kesimine servet vergisi getirilmelidir.Gelir Vergisi yüzde 10’a düşürülerek sabitlenmelidir.

-Tüm emekçilere yoksulluk sınırını aşan bir temel ücret verilmelidir. Kök maaş uygulaması derhal kaldırılmalıdır. Seyyanen, ilave vb. hangi ad adı altında olursa olsun tüm ek ödemelerin taban maaşa eklenmelidir.İnsan onuruna yakışır bir emeklilik için en düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine çıkarılmalıdır.

-Küçük esnafın kredi borçları silinmeli, iklim krizi nedeniyle çiftçinin yaşadığı zararı karşılanmalıdır.

-Bu Anayasa’ya aykırı TBMM’nde bütçe hukukuna göre düzenlenmeyen hukuksuz ek bütçe derhal geri çekilmelidir.

-Tüm halk kesimlerinin karar alma sürecine katıldığı halk için bütçe oluşturulmalıdır. Acilen adil bir vergi düzenine geçilmelidir.

-Çok kazanandan çok az kazanandan az kazanandan az vergi alınmalıdır.

Açıklama yok.

Bir 4 kişi ve kalabalık görseli olabilir

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Bir 1 kişi ve yazı görseli olabilir

Açıklama yok.

Açıklama yok.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız