Güncel

İzmir İHD: 10 Ocak 1996'da, Güçlükonak'ta katledilenler için adalet istiyoruz

İHD İzmir Şubesi, 10 Ocak 1996 Şırnak’ın Güçlükonak İlçesine bağlı Çevrimli ve Yatağan’da gözaltına alınan ve öldürülen Abdullah İlhan, Ahmet Kaya, Ali Nas, Neytullah İlhan, Halit Kaya ve Ramazan Oruç için adalet istedi.

23 Ocak 2021 Saat: 14:49
İzmir İHD: 10 Ocak 1996da, Güçlükonakta katledilenler için adalet istiyoruz
İzmir İHD: 10 Ocak 1996'da, Güçlükonak'ta katledilenler için adalet istiyoruz

İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi tarafından yapılan basın açıklamasında şöyle denildi:

90’lı yıllarda kimi insanlar köyünden, evinden, işyerinden, sokağından alındı. Kimi yollarda, duvar diplerinde, kimi meydanlarda yakınlarının gözleri önünde katledildi. Kimi kaçırılarak, kimi gözaltında kaybedildi. Bu günlerde yine kaçırılma teşebbüsleri, kaçırılmalar gündem oluşturmaya başladı. En son İstanbul’da Gökhan Güneş isimli bir işçinin kaçırıldığı ve hala haber alınamadığı bilgisi düştü haberlere. Bizler, 90’lı yıllara dönmek ve yeni kayıpların oluşmasını istemiyoruz. Hala akıbeti bilinmeyenlere, mezar taşı olmayanlara yenilerinin eklenmesini istemiyoruz. O nedenle yetkililerden, Gökhan Güneş hakkında acilen bilgi vermesini istiyoruz. Yaşanan hak ihlallerine karşı biz ısrarla ''İNSAN HAKLARI, EVRENSEL HUKUK ve BARIŞ '' demeye, hatta haykırmaya devam ediyoruz.

Bugün sizlere ne yazık ki yine bir katliamdan söz edeceğiz. Tarihe “Güçlükonak Katliamı “ diye geçen olayda neler yaşanmıştı. Bir kere daha anlatacağız. Çünkü İnsan Hakları Savunucuları unutmaz. Unutturmaz.

Tarih 10 Ocak 1996 Şırnak’ın Güçlükonak İlçesine bağlı Géré(Çevrimli) ve Yatağan köylerine baskın yapan askerler, eski koruculardan Abdullah İlhan, Ahmet Kaya, Ali Nas, Neytullah İlhan, Halit Kaya ve Ramazan Oruç’u gözaltına aldı.

"Adeta kül olmuş bedenler, ailelere teslim edilmedi"

Taşkonak Jandarma Taburu'na götürülen köylüler, işkence ile öldürüldü. 15 Ocak 1996 tarihinde Koçyurdu köy muhtarı ve aynı zamanda korucu olan Mehmet Öner’i arayan Jandarma, gözaltındakileri serbest bırakacaklarını, onları almak için bir minibüs göndermelerini istedi. Durumdan şüphelenen Öner, sürücüyü yalnız göndermek istemedi ve korucular Hamit Yılmaz, Abdülhalim Yılmaz ve Lokman Özdemir’i de yanına alarak Ramazan Nas’ın kullandığı 56 AH 320 plakalı minibüsle Taşkonak Jandarma Taburuna gitti. Taburdakiler korucuların gelmesini beklemiyordu. Gelen korucular da öldürüldü ve daha önce öldürülen 6 köylü ile birlikte, 10 kişinin cansız bedenleri minibüsün koltuklarına bağlandı. Başlarına da çuval geçirildi. Ramazan Nas’ın kullandığı minibüs Jandarmanın kontrolünde yola çıktı. Minibüs bir noktaya gelince aracın içindeki jandarmalar inerek uzaklaştı. Yolu kesen Özel Tim önce minibüsü silahla taradı, atılan roketler sonucunda minibüs ve içindeki 10 ceset kömür haline geldi. Kaçmaya çalışan minübüs sürücüsü de taranarak öldürüldü. Adeta kül olmuş bedenler, ailelere teslim edilmedi. Üzerinde kimlik belirleme çalışması yapılmadan, dini vecibeler yerine getirilmeden güvenlik güçlerince toplu halde gömüldü.

13 Şubat 1996’da Sanatçı ve Aydınlardan oluşan Barış için Bir arada Çalışma Grubu ve İnsan Hakları Derneği yöneticileri Güçlükonak’a gitti ve katliamla ilgili devlet güçlerini suçladı. Ayrıca Genelkurmay hakkında suç duyurusunda bulundu. Katliamı araştırmak için iki kez bölgeye giden gazeteci Celal Başlangıç olayı şöyle anlatmıştı. “Yakılan minibüsteki köylülerin cesetleri tanınmaz halde. Hesap makinaları dâhil her şey yanmış. Bir tek kimlikler zarar görmemiş. Olayı soruşturmak için gelen savcı, kimlikleri soruyor. Uzman çavuş cebinden 11 köylünün kimliğini çıkarınca, savcı soruşturmayı bırakıp gidiyor.''

"Devlet bakanı katlimın nasıl yapıldığını bizzat açıkladı"
Aynı tarihlerde katliamın derin devlet ya da kontrgerilla tarafından yapıldığını öne sürenler yargılandı. Münir Ceylan, Ercan Kanar ve Şanar Yurdatapan'a hapis cezası verildi ama Yargıtay onaylamadı. Dava beraatla sonuçlandı.

12 Temmuz 1996’da askerden kaynaklanan yoğun baskıya karşın aileler AHİM’e başvurdu. AHİM Türkiye'yi mahkûm etti.

2009 Şubat ayının ilk haftası, Güçlükonak Katliamının yapıldığı 1996 yılı Ocak ayında İnsan Haklarından sorumlu Devlet Bakanı olan Adnan Ekmen  katliamın devlet eliyle işlendiğini ve Jitem bağlantılarını açıkladı.

"Tüm sorumluların yargılanmasını istiyoruz"

İnsan Hakları Deneği İzmir Şubesi olarak, 25 yıl önce işlenmiş; insanlığa karşı suç ile ilgili inkara son verilerek gerçeğin hem aileler hem de toplum düzeyinde resmi olarak açıklanmasını, bu suçun faillerinin belirlenerek emri verenlerden tetiği çekenlere kadar tüm sorumluların yargılanmasını istiyoruz.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız