Güncel

İzmir İHD gözaltında kaybedilen Mirze Ateş için adalet istendi

Gözaltında kaybedilen ve failleri cezasızlık politikasıyla korunan Mirze Ateş dosyasını kamuoyuyla paylaşan İHD İzmir Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon, cezasızlık ve inkar politikasının son bulmasını istedi.

21 Mart 2021 Saat: 08:41
İzmir İHD gözaltında kaybedilen Mirze Ateş için adalet istendi
İzmir İHD gözaltında kaybedilen Mirze Ateş için adalet istendi

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon, cezasızlık politikasıyla failleri korunan, gözaltında kaybedilen Mirze Ateş dosyasını kamuoyuyla paylaştı. 

Dernek binasında yapılan basın toplantısında söz alan İHD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ali Aydın, Mirze Ateş'in Kulp'un Inkaya köyünde yaşadığını belirtti. Aydın, "Köyünün güvenlik güçleri tarafından yakılması üzerine ailesi ile birlikte Konuklu Köyüne bağlı Sadıka Mezrası'na göç etti. Göç etmelerinin üzerinden 3 ay kadar geçmişti ki bölgede operasyona çıkan asker ve korucular civar köylere baskı düzenledi ve çok sayıda köylüyü gözaltına aldı. Elleri kelepçelenen başına torba geçirilen köylüler birbirlerine halatla bağlandı. 18 Mart 1994 tarihinde gerçekleşen bu baskınlardan biri de Ateş Ailesi'nin evine yapıldı. Gece yarısından sonra yapılan baskında önce Mirze Ateş'in evi
ateşe verildi. Ardından Mirze Ateş asker ve korucular tarafından gözaltına alındı" dedi. 

Elleri kelepçelenen, başına torba geçirilen Mirze Ateş'in, aynı durumdaki Kuddusi Adıgüzel ve diğer köylülerle birbirlerine halatla bağlandığını kaydeden Aydın, şöyle devam etti: "Olaydan bir ay sonra Mirze Ateş'in kardeşi Eşref Ateş de gözaltına alındı. Eşref Ateş, Diyarbakır Jandarma Alay Komutanlığında gözaltında tutulurken kardeşi ile aynı tarihte gözaltına alınan akrabaları Kuddusi Adıgüzel ile karşılaştı ve ondan kardeşi Mirze Ateş'in de aynı yerde olduğunu öğrendi.

Gözaltına alınan köylüler aylarca gözaltında tutuldu ve ağır işkence gördü. DGM'ye çıkartılan bu insanlardan bazıları serbest bırakıldı, bazıları tutuklandı. Gözaltına alındıkları reddedilen Mirze Ateş ve Kuddusi Adıgüzel'den ise bir daha haber alınamadı. Mirze Ateş'in gözaltına alındığına ve aylarca gözaltında tutulduğuna dair çok sayıda tanık olmasına rağmen ailesinin bütün girişimleri sonuçsuz kaldı. Etkin ve tarafsız bir soruşturma yürütülmedi. Mirze Ateş'in akıbeti karanlıkta bırakıldı. Failleri cezasızlıkla korundu. 

İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi olarak devletin geçmişle yüzleşmesi için sorumluluğunu ve olanları hatırlatmaya devam edeceğiz. Cezasızlık ve inkâr bir hukuk haline gelmesin."

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız